Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης προς Νοτιοκορεάτη πρωθυπουργό: Να ενισχύσουμε περαιτέρω τους οικονομικούς μας δεσμούς

Φωτ. Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

Στο επίκεντρο οι προοπτικές ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας στο εμπόριο, την τεχνολογία και την καθαρή ενέργεια

Οι προοπτικές ενίσχυσης και εμβάθυνσης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Χαν Ντουκ-Σου, οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Στη διάρκεια των σημερινών συνολιών, σε συνέχεια της συνάντησης που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κορέας, επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων, ενώ συζητήθηκαν περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Φωτ. Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, και στις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στους τομείς της καθαρής ενέργειας, της ψηφιακής οικονομίας και της τεχνολογίας. Υπογράμμισε ιδιαίτερα τη θέση της Ελλάδας ως γέφυρας της Ευρώπης με την Ασία και την Αφρική και ως πύλης, οικονομικής, εμπορικής και ενεργειακής, προς την ευρωπαϊκή αγορά.

Νωρίτερα, υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας των υπουργείων Εξωτερικών για τη διεξαγωγή τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων ανώτατων αξιωματούχων.

Φωτ. Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

«Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζω στην Αθήνα και σας ευχαριστώ γι’ αυτή την επίσημη επίσκεψη. Άλλωστε, οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών μας πηγαίνουν πολλές δεκαετίες πίσω, όταν οι Έλληνες αγωνίστηκαν στο πλευρό του δικού σας λαού για την ελευθερία της χώρας σας. Ένας δύσκολος πόλεμος στην Κορεατική Χερσόνησο» σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός για τις ιστορικές σχέσεις που διατηρούν Ελλάδα και Ν. Κορέα.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε επίσης τον θαυμασμό για την οικονομική πρόοδο που έχει σημειώσει η Κορέα τις τελευταίες δεκαετίες αλλά και τη βούλησή του «να ενισχύσουμε περαιτέρω τους οικονομικούς μας δεσμούς». Όπως παρατήρησε ο κ. Μητσοτάκης «οι Έλληνες πλοιοκτήτες είναι ίσως οι μεγαλύτεροι πελάτες των ναυπηγείων σας, αλλά υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε ακόμη όσον αφορά στη συνεργασία σε θέματα που αφορούν το εμπόριο, την τεχνολογία, την καθαρή τεχνολογία». «Προσβλέπω στη συνάντησή μας και ελπίζω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να θέσουμε τις σχέσεις μας σε ακόμη καλύτερες βάσεις» πρόσθεσε.

Φωτ. Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

Χαν Ντουκ-Σου: Σε πραγματικά καλή πορεία η ελληνική οικονομία

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Νότιας Κορέας συνεχάρη τον κ. Μητσοτάκη για την νίκη του στις πρόσφατες εκλογές και εξήρε την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας. «Θα θέλαμε επίσης να σας συγχαρούμε για τις ηγετικές σας ικανότητες όσον αφορά στη μετατροπή της ελληνικής οικονομίας στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη στην Ευρώπη. Σχεδόν τρεις φορές υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης σε σύγκριση με το μέσο ρυθμό ανάπτυξης της Ευρώπης. Η οικονομία σας βρίσκεται σε μια πραγματικά καλή πορεία και θαυμάζουμε την ηγετική σας ικανότητα να κάνετε τα πράγματα τόσο καλύτερα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα» δήλωσε.

«Ελλάδα και Κορέα έχουν μια πολύ ξεχωριστή σχέση»

Υπογράμμισε επιπλέον πως «η Ελλάδα και η Κορέα έχουν μια πολύ ξεχωριστή σχέση: Το 1950, πριν από πολλές δεκαετίες, όταν η Κορέα βρισκόταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση λόγω του πολέμου και της επιθετικότητας της Βόρειας Κορέας, η Ελλάδα έσπευσε να βοηθήσει, στέλνοντας περισσότερους από 10.000 στρατιώτες και 186 από αυτούς θυσίασαν τη ζωή τους. Χωρίς αυτές τις θυσίες και τη βοήθεια, η Κορέα μπορεί να μην είχε την εξέλιξη που έχει σήμερα» είπε.

Επισήμανε παράλληλα τη δέσμευση της Σεούλ «να συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα, πρώτα απ’ όλα για την προώθηση της ευημερίας και της ελευθερίας μας, αλλά και για τη συμβολή μας στις παγκόσμιες εξελίξεις».

naftemporiki.gr