Skip to main content

Στέλιος Αγγελούδης στη «Ν»: Το μήνυμα των πολιτών είναι ξεκάθαρο – Θέλουν αλλαγή 

«Θέλουμε μια Θεσσαλονίκη ανοιχτή στον κόσμο, χωρίς αποκλεισμούς και μπορούμε να το πετύχουμε» δηλώνει ο υποψήφιος δήμαρχος

Προερχόμενος από τον ιδιωτικό τομέα, έχοντας θητεύσει σε ουκ ολίγες θέσεις ευθύνης, όπως «καπετάνιος» του ΟΛΘ, και όντας ενεργός δικηγόρος ο Στέλιος Αγγελούδης διεκδικεί τον δημαρχιακό θώκο της Θεσσαλονίκης ως επικεφαλής της παράταξης «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη», με έναν σαφή και εύστοχο στόχο: Μια Θεσσαλονίκη εξωστρεφή, πιο φιλική, πιο ανθρώπινη, πιο προσβάσιμη, πιο καθαρή και πιο φωτεινή.

Ο ίδιος μιλάει στο naftemporiki.gr για τους στόχους της «Ομάδας για τη Θεσσαλονίκη» και τις προτεραιότητες της επόμενης ημέρας.

Πηγή φωτ. omadagiatithessaloniki.gr

Κύριε Αγγελούδη, προέρχεστε από τον ιδιωτικό τομέα, είστε ενεργός δικηγόρος και έχετε θητεύσει επίσης σε θέσεις αιχμής, όπως Ειδικός Γραμματέας Αθλητισμού Μακεδονίας – Θράκης του Υπουργείου Πολιτισμού, Γενικός Γραμματέας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς επίσης και Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης. Μάλιστα επί της θητείας σας έγινε το άνοιγμα του ΟΛΘ στην πόλη με την ανάπλαση της πρώτης προβλήτας.  

Η απόδοση της πρώτης Προβλήτας στους πολίτες ήταν ένα προσωπικό στοίχημα για εμένα. Ανέκαθεν έβλεπα το Λιμάνι σαν τον κορυφαίο βραχίονα εξωστρέφειας της πόλης, την ίδια ώρα αγωνιούσα για τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του χώρου προς όφελος των πολιτών. Είμαι υπερήφανος γιατί προσφέραμε στην κοινωνία της πόλης ένα κορυφαίο τοπόσημο, ένα φωτεινό σημείο αναφοράς με την αναβάθμιση της Προβλήτας σε ένα λειτουργικό χώρο περιπάτου και πολιτισμού, σημείο συνάντησης για τους Θεσσαλονικείς και τους επισκέπτες της πόλης μας.

Ποιες πολιτικές σκοπεύετε, λοιπόν, να ακολουθήσετε για να προωθήσετε την εξωστρέφεια της Θεσσαλονίκης; 

Εξωστρέφεια σημαίνει αξιοποίηση όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η πόλη μας, στοχευμένες κινήσεις για την ανάκτηση, ανασχεδιασμό και αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, διαρκής επαγρύπνηση και προσαρμογή στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται σε ένα ρευστό, ραγδαία μεταβαλλόμενο, παγκόσμιο περιβάλλον. Καταστούμε τη Θεσσαλονίκη πιο φιλική, πιο ανθρώπινη, πιο προσβάσιμη, πιο καθαρή και πιο φωτεινή. Δίνουμε προτεραιότητα στην προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως είναι ο ανάπτυξη του ναυτικού τουρισμού. Διεκδικούμε τη δημιουργία και την επέκταση κατάλληλων υποδομών για τον ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιων. Προωθούμε την πόλη ως καλοκαιρινή βάση αθλητών που ψάχνουν προορισμούς για τις προπονήσεις τους. Επενδύουμε στην άνθηση του πολιτιστικού και θρησκευτικού τουρισμού ενώ ενδυναμώνουμε την προσπάθεια για την καταξίωση της Θεσσαλονίκης ως τόπο κινηματογραφικού προορισμού. Συνοψίζοντας, θέλουμε μια Θεσσαλονίκη ανοιχτή στον κόσμο, χωρίς αποκλεισμούς και μπορούμε να το πετύχουμε.

Σε ποιους τομείς εντοπίζετε τα μεγαλύτερα προβλήματα-τις χειρότερες επιδόσεις στο έργο της απερχόμενης δημοτικής αρχής, τι καλύτερο πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να κάνετε εσείς σε αυτούς τους τομείς και πώς μπορείτε να το εγγυηθείτε αυτό; 

Τα προβλήματα έχουν καταγραφεί πολλές φορές, αυτό που αναζητούμε είναι οι λύσεις κα. Βεγίρη. Καθαριότητα και κυκλοφοριακό βρίσκονται στην κορυφή -κατά κοινή ομολογία- και από κοντά χρόνιες πληγές όπως η καταστρατήγηση του δημόσιου χώρου, η έλλειψη χώρων στάθμευσης, τα κατεστραμμένα πεζοδρόμια, ο ανεπαρκής φωτισμός. Όπως αποτυπώνεται σε κάθε δημοσκόπηση μέχρι σήμερα στα φλέγοντα αυτά ζητήματα καταγράφεται η απόλυτη ανυπαρξία της δημοτικής αρχής. Εμείς κοιτάμε μπροστά. Στον τομέα της καθαριότητας δημιουργούμε, μεταξύ άλλων, άμεσα το θεσμό του «Επόπτη δημόσιου χώρου», με αρμοδιότητα τη συνολική εποπτεία για κάθε θέμα που αφορά στους κοινόχρηστους χώρους. Συστηματοποιούμε το διαχωρισμό των απορριμμάτων και πραγματοποιούμε την επεξεργασία τους με Συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης. Δημιουργούμε τα τρία πρώτα Πράσινα Σημεία Ανακύκλωσης.

Όσον αφορά στο κυκλοφοριακό, η επίλυση του πολυσύνθετου αυτού ζητήματος δεν αφορά μόνο στη δημοτική αρχή. Πρέπει να λάβουμε άμεσα μέτρα, με δεδομένη την επιβάρυνση που θα φέρει στην πόλη και η έναρξη κατασκευής του fly over. Δεσμευόμαστε για τα εξής: Θεσπίζουμε ενιαίο Κέντρο Συντονισμού της κυκλοφορίας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης. Δημιουργούμε 1000 νέες θέσεις στάθμευσης κάθε χρόνο. Τηρούμε απαρέγκλιτα την εφαρμογή του ωραρίου τροφοδοσίας της αγοράς, της λειτουργίας των λεωφορειολωρίδων, της προστασίας πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων από την παράνομη στάθμευση.

Δεδομένης της εμπειρίας σας από τη διοίκηση του ΟΛΘ στο παρελθόν, πώς βλέπετε τις προοπτικές του λιμανιού σήμερα μετά την ιδιωτικοποίησή του; 

Υπηρέτησα το Λιμάνι και γνωρίζω πολύ καλά τις ανεξάντλητες προοπτικές του. Ο στόχος είναι σαφής, να καταλάβει το ταχύτερο δυνατό την κυρίαρχη θέση που δικαιούται ως διαμετακομιστικός κόμβος εμπορίου στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Είναι η πόρτα που ανοίγει τη Θεσσαλονίκη και ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα στον κόσμο, κάτι που αποτελεί και ένα κρίσιμο ζητούμενο για την περαιτέρω ενίσχυση του τουρισμού κρουαζιέρας. Γίνονται βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, το Λιμάνι μας «θωρακίζεται» με σύγχρονο εξοπλισμό, έχει μπει με αξιώσεις στο ναυτιλιακό χάρτη. Θα επιδιώξουμε μια ισχυρή σχέση συνεργασίας με τον ΟΛΘ, καθώς η ανάπτυξη του Λιμανιού σημαίνει στην πράξη πολλαπλά οφέλη για τη Θεσσαλονίκη. Η συνεργασία είναι αναγκαία για την ενοποίηση και ανάδειξη όλου του παραλιακού μετώπου του Θερμαϊκού, για τις πρωτοβουλίες που θα πάρουμε για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης στο Θερμαϊκό και για τη θαλάσσια συγκοινωνία που θέλουμε να προωθήσουμε. Ο στόχος μας λοιπόν είναι κοινός, το Λιμάνι να αλλάξει επίπεδο.

Έχετε ζητήσει τηλεοπτικό debate των υποψηφίων Δημάρχων Θεσσαλονίκης και προτείνετε τη διεξαγωγή της δημόσιας αυτής τηλεοπτικής συζήτησης στην ΕΡΤ3, η οποία όμως πρόσφατα αποψιλώθηκε από τον ενημερωτικό της χαρακτήρα και τα δελτία ειδήσεων. Γιατί όχι στην TV – 100, το κανάλι του Δήμου Θεσσαλονίκης και περαιτέρω ποιά είναι τα σχέδια σας για τη δημοτική εταιρεία πληροφόρησης, θεάματος και επικοινωνίας αλλά και πώς σχολιάζετε την προαναφερόμενη εξέλιξη στην ΕΡΤ-3; 

Πρότεινα την ΕΡΤ – 3 για να στείλουμε ακριβώς όλοι μαζί οι υποψήφιοι δήμαρχοι, με μια φωνή, ένα ισχυρό, συμβολικό μήνυμα αποδοκιμασίας κάθε προσπάθειας απαξίωσης και υποβάθμισης του κορυφαίου ενημερωτικού της ρόλου. Η ΕΡΤ-3 πρέπει να συνεχίσει να  υπηρετεί το δικαίωμα και τη φωνή της Περιφέρειας στην ενημέρωση. Όσον αφορά στα δημοτικά Μέσα ενημέρωσης, ξεκαθαρίζω πως είναι μια κατάκτηση για τη Θεσσαλονίκη. Τα δημοτικά Μέσα ανήκουν στους δημότες της Θεσσαλονίκης, ανήκουν στην κοινωνία των πολιτών. Θέτουμε ως απόλυτη προτεραιότητα την αναβάθμιση των Μέσων με μια συγκεκριμένη δέσμη πρωτοβουλιών όπως για παράδειγμα την αξιοποίηση και ενίσχυση του προσωπικού, τη σύνταξη ενός νέου κανονισμού λειτουργίας της Διοίκησης. Είμαστε υπερήφανοι για τα δημοτικά Μέσα, θέλουμε να τα δούμε να πρωταγωνιστούν.

Πολιτισμός και Αθλητισμός είναι δυο τομείς στους οποίους από το πρόγραμμα της παράταξής σας, της “Ομάδας για τη Θεσσαλονίκη” φαίνεται ότι επίσης δίνετε ιδιαίτερη βαρύτητα για τη Θεσσαλονίκη. Ποιο το όραμα και τα σχετικά σχέδια σας; 

Πολιτισμός και Αθλητισμός είναι δύο πνεύμονες που μπορούν να προσφέρουν πολύτιμο οξυγόνο στη Θεσσαλονίκη, συνδέονται άρρηκτα με την αναπτυξιακή προοπτική της. Πολιτισμός για όλους, ως μια δημιουργική έκφραση στην καθημερινότητα, αυτός είναι ο στόχος μας. Προωθούμε μια σειρά πρωτοβουλιών όπως την καθιέρωση της Κάρτας Πολιτισμού, την ενίσχυση και εμπλουτισμό του θεσμού των Δημητρίων, την οργάνωση ενός Παγκόσμιου Φεστιβάλ Λατρευτικής και Χορωδιακής Μουσικής σε εκκλησίες της πόλης μας. Στον αθλητισμό τον οποίο υπηρετώ επί δεκαετίες, απόλυτη προτεραιότητα μας είναι η «αθλητική Θεσσαλονίκη». Αξιοποιούμε τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για την αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών της πόλης ώστε να διεκδικήσουμε τη φιλοξενία παγκόσμιων αθλητικών γεγονότων. Στρεφόμαστε στη θάλασσα και δημιουργούμε οργανωμένο Κέντρο Ναυταθλητισμού στον Κελλάριο Όρμο. Μετατρέπουμε τη Θεσσαλονίκη σε μόνιμο κέντρο για τον ειδικό αθλητισμό, για τα άτομα με αναπηρίες. Πάνω στον Αθλητισμό μπορούμε να οικοδομήσουμε μια νέα Θεσσαλονίκη, μια Θεσσαλονίκη που ευ αγωνίζεται και κερδίζει!

Τα γκάλοπ, όπως έχει γίνει γνωστό, σας δίνουν νικητή των εκλογών για το Δήμο Θεσσαλονίκης στον δεύτερο γύρο. Πώς τα σχολιάζετε και ποιές οι δικές σας εκλογικές προσδοκίες; 

Θα έλεγα πως το πιο εντυπωσιακό στοιχείο σε όλες τις δημοσκοπήσεις είναι η συντριπτική αποδοκιμασία των πολιτικών του κυρίου Ζέρβα. Άνω του 60% των πολιτών απαντά πως δεν είναι ικανοποιημένο από το έργο και την παρουσία του. Τι σημαίνει αυτό; Πως αυτή η δημοτική αρχή δεν έχει μόνο αποτύχει, έχει χρεοκοπήσει πολιτικά. Το μήνυμα των πολιτών είναι ξεκάθαρο. Θέλουν αλλαγή. Και αυτό το βλέπουμε και το ακούμε στην καθημερινή μας επαφή με τους πολίτες στις γειτονιές. Σε κάθε περίπτωση, δεν κουράζομαι να επαναλαμβάνω πως η καλύτερη δημοσκόπηση είναι αυτή που γίνεται στην κάλπη. Η Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη, όλοι εμείς, συνεχίζουμε στο δρόμο της ευθύνης που έχουμε χαράξει, αναλάβαμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις και συνεχίζουμε την προσπάθεια να κερδίσουμε το δικαίωμα για ένα καλύτερο αύριο.