Skip to main content

Πλημμύρες στην Θεσσαλία: Συζήτηση στη Βουλή σε υψηλούς τόνους μεταξύ Ν. Ταχιάου και Ζ. Κωνσταντοπούλου

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ευθείες βολέςτης προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας κατά της εταιρείας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, της κυβέρνησης αλλά και του Περιφερειάρχη- Οξύτατη τοποθέτηση του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών.

Ένταση σημειώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το μεσημέρι της Τετάρτης μεταξύ του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Νίκου Ταχιάου και της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου. Αφορμή στάθηκαν οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Η συζήτηση στη Βουλή πραγματοποιήθηκε έπειτα από επίκαιρη ερώτηση της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, η οποία χαρακτηρίστηκε από την οξύτατη τοποθέτηση του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών και από τις αναφορές που άγγιξαν το προσωπικό πεδίο σε βάρος της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, προκαλώντας στη συνέχεια τη δριμύτατη αντίδρασή της.

Η κ. Κωνσταντοπούλου εξαπέλυσε ευθείες βολές κατά της εταιρείας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, της κυβέρνησης αλλά και του Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού καθώς, όπως σημείωσε έχουν καταβληθεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή έργων τα οποία δεν έγιναν. Επίσης, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας ζήτησε από την κυβέρνηση να μάθει εάν θα αποκηρύξει ή όχι τον κ. Αγοραστό.

Από την πλευρά του ο κ. Ταχιάος απάντησε επίσης σε υψηλούς τόνους σημειώνοντας ότι όπου υπάρχουν, και αν διαπιστωθούν ευθύνες, τότε θα αποδοθούν. Τόνισε ότι η κυβέρνηση ελέγχει τον κατασκευαστικό χώρο και ότι δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ που να έχει καταβληθεί στη συγκεκριμένη εταιρεία χωρίς αυτή να μην έχει ολοκληρώσει κάποιο έργο που έχει αναλάβει. Απαντώντας επίσης στην κ. Κωνσταντοπούλου για το ερώτημα που έθεσε όσον αφορά τον κ. Αγοραστό, είπε ότι αυτό δεν έχει συμβεί σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, υπογραμμίζοντας ότι είναι αιρετός. «Σε ποιο θεσμικό πλαίσιο αναφέρεται ότι σε μία δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα, όπως είναι η Ελλάδα, μία κυβέρνηση αποκηρύσσει και τινί τρόπω αποκηρύσσει έναν εκλεγμένο περιφερειάρχη», όπως ανέφερε.

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Πρόκειται για εξαπάτηση του ελληνικού λαού»

«Πρόκειται για εξαπάτηση του ελληνικού λαού και βεβαίως του πληθυσμού και των κατοίκων της Θεσσαλίας. Έχουν δαπανηθεί από το δημόσιο ταμείο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα που διαφημίστηκαν και ξαναδιαφημίστηκαν και φωτογραφήθηκε 100 φορές ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Αγοραστό και τα έργα δεν υπάρχουν», ανέφερε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και κάλεσε τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών να απαντήσει αν η κυβέρνηση θα αναζητήσει, «ως οφείλει», αστικές ευθύνες, αποζημίωση του ελληνικού Δημοσίου από την εταιρεία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για αυτά που δεν έκανε και «από τον κ. Αγοραστό προσωπικά» και από την Περιφέρεια Θεσσαλίας γι’ αυτά που εισπράχθηκαν και δεν έγιναν. Επίσης, αν θα αναζητήσει τα χρήματα που καταβλήθηκαν. Η κ. Κωνσταντοπούλου κάλεσε, επίσης, τον κ. Ταχιάο να απαντήσει αν η κυβέρνηση θα «αποκηρύξει» τον κ. Αγοραστό διότι «προκύπτει ξεκάθαρα ότι έχει κοροϊδέψει τους πάντες και ενέχεται στην καταστροφή, η οποία συμβαίνει». Ιδίως ζήτησε να ενημερωθεί αν οι συμβάσεις με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για τα έργα που δεν έγιναν ή για τα έργα που έγιναν πλημμελώς θα τα καταγγείλει, «όπως θα έκανε κάθε καλός διαχειριστής περιουσίας».

Ν. Ταχιάος: Υπάρχουν οι ένοχοι και η πελατεία της Κωνσταντοπούλου

Ο υφυπουργός Υποδομών κι Μεταφορών προέτρεψε την κ. Κωνσταντοπούλου να απευθύνει την ερώτησή της για την πολιτική αποκήρυξη του κ. Αγοραστού, από την κυβέρνηση, στον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, ως αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, όμως «αυτό είναι κάτι που απαντήθηκε».

Σε ό,τι αφορά τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο κ. Ταχιάος τόνισε: «Η ΤΕΡΝΑ δεν είναι μία εταιρεία λίγο ή πολύ συμπαθής. Δεν είναι μία εταιρεία λίγο ή πολύ γνωστή. Είναι μία από όλες τις ελληνικές εταιρείες. Στην πολιτική συλλογιστική σας, σε αυτό το οποίο εκπροσωπείτε, σε αυτό το οποίο αποτέλεσε το μέσο για να μπείτε στη Βουλή, στο μυαλό σας υπάρχουν δύο πράγματα. Δεν υπάρχει ούτε η άρχουσα τάξη ούτε οι προλετάριοι, δεν υπάρχει ούτε η δεξιά ούτε η αριστερά. Υπάρχουν οι ένοχοι και η πελατεία της Κωνσταντοπούλου. Δεν εννοώ κατ’ ανάγκη τους εντολείς σας. Είναι η πολιτική πελατεία οι ιδιωτικοί πελάτες σας. Και από εκεί και πέρα όλοι οι άλλοι είναι ένοχοι. Είναι ένοχοι η ΤΕΡΝΑ, είναι ένοχοι όλοι οι κατασκευαστές, είναι οι εθνικοί εργολάβοι, είναι δεν ξέρω γω τι είναι. Αυτή είναι η συλλογιστική σας και αυτή είναι που σας οδήγησε να μοιράζεστε τα ορεινά έδρανα μαζί με τους άλλους που χωρίζουν αλλιώς τον κόσμο, άλλοι σε χριστιανούς και με χαραγμένο στο μέτωπο το 666 άλλοι σε ερπετόμορφους και ανθρώπους. Αυτοί είστε».

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Έχουμε δει βουλευτές σας να χαριεντίζονται με τους Σπαρτιάτες

Αυτές οι αναφορές του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών προκάλεσαν την αντίδραση της κ. Κωνσταντοπούλου. «Ήταν απρεπής ο λόγος. Σας επισημαίνω ότι αυτή τη μαγκιά με το χέρι στην τσέπη που επιφυλάσσετε, όπως έχω δει, μόνο σε γυναίκες βουλευτές, να την κρατήσετε για τον εαυτό σας. Έχουμε δει όλοι, βουλευτές σας και υπουργούς σας, όλες τις τελευταίες μέρες, να χαριεντίζονται με βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σπαρτιατών», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η Πλεύση Ελευθερίας είναι κόμμα που υπερασπίζεται τους αδύναμους ανθρώπους απέναντι στην κυβερνητική αυθαιρεσία και τη διαφθορά, σε αντίθεση με την κυβερνητική πλειοψηφία που εναγκαλίζεται με ακραίες καταστάσεις.

«Μας λέτε σε ποια ευρωπαϊκή χώρα μια εκλεγμένη κυβέρνηση αποκηρύσσει έναν εκλεγμένο περιφερειάρχη. Είμαστε στην Ελλάδα, όπου ο κ. Μητσοτάκης αποκήρυξε και αποκεφάλισε εν ριπή οφθαλμού τον κ. Πατούλη για ένα ζεϊμπέκικο. Αφήστε, λοιπόν, τα λεκτικά σχήματα και πείτε μας πόσο κρατάει τον κ. Αγοραστό ο κ. Μητσοτάκης και πόσο ο κ. Αγοραστός κρατάει τον κ. Μητσοτάκη και δεν τον αποκηρύσσει», επεσήμανε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας για να συμπληρώσει: «Εδώ σας καταγγέλλω για διαπλοκή κύριε. Για διαπλοκή. Και με την εταιρεία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και με τον κ. Αγοραστό. Σας ρωτάω αν θα ζητήσετε τα χρήματα που οποιοσδήποτε διαχειριστής περιουσίας θα ζητούσε όταν έχει συμπράξει ο αντισυμβαλλόμενός του σε εξαπάτηση του ελληνικού Δημοσίου και του ελληνικού λαού».

Η κ. Κωνστατνοπούλου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει εκκινήσει διαδικασία ούτε προκαταρκτικής έρευνας ούτε ΕΔΕ ούτε πειθαρχικής διερεύνησης. «Απαντήστε, τα 143 εκατομμύρια ευρώ, που ήρθε ο κ. Καραμανλής στη Βουλή και ενημέρωσε για 143 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 134 στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με κλειστή προσφορά -η οποία σε όσους ξέρουν από ποινικό δίκαιο και απατηλές πρακτικές βρωμάει από χιλιόμετρα ότι ήταν συμφωνημένες οι εκπτώσεις- θα τα αναζητήσετε τα χρήματα που δόθηκαν; Θα ελέγξετε τον κ. Αγοραστό που ενώ εσείς λέτε ότι έχουν δοθεί πεντακόσια τόσα εκατομμύρια εκείνος λέει δεν ξέρει πόσα πήρε, κάτω από εκατό; Θα λογοδοτήσει κανείς στους ανθρώπους που έχουν καταστραφεί;», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου. Ιδίως ζήτησε από τον υφυπουργό να δώσει αναλυτικά στοιχεία, πόσα χρήματα δόθηκαν για έργα, σε ποιους πήγαν και τι απέγινε.

Ν. Ταχιάος: Έχετε επιλέξει να ψαρεύετε σε θολά νερά

«Θέλει πολύ ευπρέπεια για να μπορέσει κανείς να μείνει σε μία ευθεία λογική με αυτά που λέτε», ανέφερε ο υφυπουργός Υποδομών. «Επιμένετε στα δικά σας συμπεράσματα και δεν ακούτε τίποτα. Τώρα, αν το χέρι στην τσέπη το θεωρείτε μαγκιά, δεν έχω τίποτα εναντίον σας, δεν έχω τίποτα εναντίον οποιασδήποτε γυναίκας, το ακριβώς αντίθετο», τόνισε ο κ. Ταχιάος και υπογράμμισε: «Δεν είχε εκταμιευθεί ούτε ένα ευρώ, ούτε ένα ευρώ για έργο το οποίο δεν έχει εκτελεστεί. Αν νομίζετε κάτι τέτοιο, πηγαίνετε στον εισαγγελέα, καταθέστε τα στοιχεία και όποιος επιτήδειος διαπλεκόμενος, όπως τον ονομάσατε, να πάει να απολογηθεί. Όχι από εσάς, δεν είστε δικαστής και κυρίως δεν είστε πολιτική αγωγή σε αυτήν την αίθουσα. Είστε αρχηγός κόμματος».

Ο υφυπουργός κατηγόρησε την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας για «τηλεοπτικό σόου» και πρόσθεσε: «Αυτή η ερώτηση είναι η συνοπτική περιγραφή ενός κατηγορητηρίου που υπάρχει στο μυαλό της κ. Κωνσταντοπούλου. Έχετε επιλέξει να ψαρεύετε στα ίδια θολά νερά που ψαρεύουν οι υπόλοιποι των ορεινών εδράνων. Στο να στιγματίζετε ανθρώπους και εταιρείες. Εγώ, λοιπόν, και πείτε με διαπλεκόμενο, είμαι εδώ για να σας πω ότι ο ελληνικός κατασκευαστικός κόσμος ελέγχεται, ο ελληνικός κατασκευαστικός κόσμος παράγει έργα πολύ υψηλής αξίας. Από τα έργα που έκανε η ΤΕΡΝΑ στην περιοχή ούτε ένα δεν αστόχησε, ούτε ένα από αυτά που έκανε. Υπάρχουν έργα που δεν έκανε. Τα έργα που έκανε η ΤΕΡΝΑ δεν ήταν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, ήταν έργα αποκατάστασης και τα έκανε. Υπάρχουν έργα που δεν έκανε γιατί εκκρεμούν οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, τα έργα έγιναν και πληρώθηκαν, δεν υπάρχουν ατασθαλίες. Αν εσείς έχετε στοιχεία, να τα πάτε στον εισαγγελέα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ