Skip to main content

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι ειδήσεις που έβγαλε η συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ

Φωτ. Γ.Τ Πρωθυπουργού ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ)

Ανοίγει η συζήτηση για την υποχρεωτική ασφάλιση - Τέλος στη σεναριολογία για ανασχηματισμό - Τα μηνύματα στους υπουργούς, η απάντηση στις επικρίσεις κατά της κυβέρνησης και όλα όσα είπε ο πρωθυπουργός

Εφ’ όλης της ύλης και για όλα τα ανοιχτά μέτωπα τοποθετήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησεστο πλαίσιο της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός έκλεισε τα σενάρια για ανασχηματισμό, ενώ άνοιξε τη συζήτηση για την υποχρεωτική ασφάλιση. Έστειλε παράλληλα μηνύματα στους υπουργούς, απάντησε στη σφοδρή κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τον χειρισμό των φυσικών καταστροφών, ξεδίπλωσε την στρατηγική του εν όψει της συνάντησης με τον Τούρκο πρόεδρο, σχολίασε τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ ενώ απάντησε και στα σενάρια που τον θέλουν να αναλαμβάνει ευρωπαϊκό αξίωμα.

«Ώρα να ανοίξουμε τη συζήτηση περί υποχρεωτικής ασφάλισης»

«Πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε ένα μοντέλο υποχρεωτικής ασφάλισης της περιουσίας», προανήγγειλε o πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως έχει ευθύνη να ασφαλίζει ο ιδιώτης αυτό που μπορεί να καταστραφεί.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμη πως «πρέπει να δούμε τον τρόπο με τον οποίο οι αγρότες καταβάλλουν τα ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ. Είναι δύσκολη η συζήτηση, αλλά είναι αναπόφευκτη».

«Η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να καταστεί άμεσα υποχρεωτική. Ενώ θα προχωρήσει γρήγορα και η αναδιάρθρωση της ασφάλισης στην αγροτική παραγωγή. Είναι καιρός να ξεκινήσει και την Ελλάδα ένας δημόσιος διάλογος για την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των περιουσιών, όλων των σπιτιών, όλων των παραγωγικών μονάδων από φυσικές καταστροφές. Ένας τόπος που αντιμετωπίζει φωτιές, πλημμύρες, αλλά και σεισμούς η επιδίωξη αυτή γίνεται μονόδρομος και είναι ταυτόχρονα μία μορφή συλλογικής προστασίας που έχουμε χρέος να μετέχουμε όλοι» επεσήμανε.

(Konstantinos Tsakalidis / SOOC)

Ελεύθεροι επαγγελματίες: «Όλα στο τραπέζι» για νέο φορολογικό πλαίσιο

Aπαντώντας σε ερώτηση της «Ναυτεμπορικής» για το αν η κυβέρνηση σχεδιάζει νέο φορολογικό πλαίσιο για αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες και με αυξημένους συντελεστές o κ. Μητσοτάκης είπε πως «όλα ειναι στο τραπέζι. «Θα παραπέμψω στο υπουργείο Οικονομικών, όλα είναι στο τραπέζι» απάντησε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός στην ερώτηση που τού τέθηκε από τη δημοσιογράφο της «Ν» Νικόλ Λειβαδάρη, ενώ ανέπτυξε και τον σχεδιασμό για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

«Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό»

Παράλληλα ο πρωθυπουργός θέλησε να βάλει τέλος στη συζήτηση περί ανασχηματισμού στο κυβερνητικό σχήμα. «Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό» ξεκαθάρισε, ενώ ερωτηθείς αν θεωρεί ότι έγιναν λάθη από κυβερνητικά στελέχη απάντησε: «Έχω την απαίτηση από τον εαυτό μου να κάνω σκληρή αυτοκριτική για το τι δεν πήγε καλά. Πρέπει να μάθουμε από τις αστοχίες μας. Ποτέ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη στη διαχείριση αυτού του καλοκαιριού, δεν είναι ώρα να μιλήσουμε αναλυτικά γι’ αυτά» είπε και πρόσθεσε πως θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο «τι πρέπει να κάνουμε καλύτερα για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί».

(Konstantinos Tsakalidis / SOOC)

«Αμετακίνητοι υπουργοί δεν υπάρχουν»

Σε ερώτηση για το αν θεωρεί ότι το rotation στο κυβερνητικό σχήμα λειτούργησε απάντησε πως «είναι καλό σε τακτά χρονικά διαστήματα οι υπουργοί να δοκιμάζονται σε καινούργια χαρτοφυλάκια και αυτό υπηρέτησε το rotation».

Έστειλε δε το μήνυμα πως «αμετακίνητες πολιτικές υπάρχουν, αμετακίνητοι υπουργοί δεν υπάρχουν» και κάθε υπουργός αξιολογείται ενώ απαντώντας σε όσους ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση «δεν ξεκίνησε καλά» είπε πως «η κυβέρνηση σε βάθος χρόνου» και πως «μια κυβέρνηση κρίνεται στο σύνολό της».

«Κληθήκαμε να διαχειριστούμε δύο καταστροφές. Αλλά πρέπει να πω ότι μέσα σε τρεις μήνες πήραμε επενδυτική βαθμίδα. Είχα δεσμευτεί ότι θα την πάρουμε σε τρεις μήνες και την πήραμε. Κλείνουμε έναν πολύ τραυματικό κύκλο. Η κυβέρνηση υλοποίησε ήδη το μισό της κυβερνητικό πρόγραμμα. Λύσαμε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του ΕΚΑΒ. Άρα καλή η κριτική, ναι, βλέπω τη δυσθυμία αλλά μια κυβέρνηση κρίνεται στο σύνολό της» απάντησε.

Πώς απάντησε στις επικρίσεις για την πρωτοφανείς καταστροφές στη Θεσσαλία

Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ο κ. Μητσοτάκης δέχθηκε «βροχή» ερωτήσεων για το τι έφτιαξε για την πρωτοφανή καταστροφή στη Θεσσαλία, για την ταχύτητα ειδοποίησης των κατοίκων της Λάρισας, τον χρόνο ενεργοποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων και το σχέδιο αντιμετώπισης των ζημιών. «Το καιρικό φαινόμενο που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν πρωτοφανές και έξω από τα δεδομένα και τα μοντέλα που κρίνουν με γνώμονα αντίστοιχα περιστατικά» είπε, παρουσιάζοντας σχετικό χάρτη του meteo με τη διαφορά μεταξύ της βροχόπτωσης που είχε σημειωθεί στη διάρκεια του Ιανού και εκείνης που σημειώθηκε στη διάρκεια της κακοκαιρίας Daniel. «Ήταν ένα καιρικό φαινόμενο πολύ πιο έντονο από τον Ιανό» είπε, σημειώνοντας πως «οι μετεωρολόγοι προέβλεψαν την ένταση του φαινομένου, κανείς όμως δεν ήταν σε θέση να προβλέψει ακριβώς αυτό που συνέβη».

«Ψέμα ότι ο στρατός άργησε να παρέμβει»

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ψέμα» τον ισχυρισμό «ότι ο στρατός άργησε να παρέμβει» επισημαίνοντας πως τα ελικόπτερα πέταξαν αμέσως μόλις ήταν ασφαλές να γίνει αυτό.

Επιπλέον – όπως είπε – «εκκενώθηκαν όσοι ήθελαν να εκκενωθούν» και «δεν χάθηκε καμία ανθρώπινη ζωή επειδή δεν προφτάσαμε να φτάσουμε». «Σώσαμε πάρα πολλές ζωές γιατί μετά το φαινόμενο δράσαμε συντονισμένα και με αυτοθυσία» δήλωσε.

Μεταφορά της ΕΜΥ και του Εθνικού Αστεροσκοπείου στην Πολιτική Προστασία

Εστιάζοντας στο τι πρέπει να γίνει καλύτερα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Δεν αισθάνομαι ότι στην Πολιτική Προστασία έχουμε εντάξει όλα τα μετεωρολογικά δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας». Μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες, όπως προανήγγειλε, θα είναι και η μεταφορά στην Πολιτική Προστασία και της ΕΜΥ και του Εθνικού Αστεροσκοπείου ώστε κάτω από έναν φορέα να βρίσκεται το επιστημονικό προσωπικό της χώρας.

Είπε ακόμη ότι χρειαζόμαστε πιο πολλά αυτοματοποιημένα πρωτόκολλα για την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και καλύτερη εκπαίδευση προσωπικού της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Ναι, λειτούργησε το επιτελικό κράτος»

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε παράλληλα της λειτουργίας του επιτελικού κράτους. Απαντώντας συγκεκριμένα σε ερώτηση είπε πως «στη συμφορά που μας βρήκε, ναι λειτούργησε το επιτελικό κράτος. Έγινε άμεσα ένα κέντρο συντονισμού, που ο καθένας ασχολήθηκε με άλλη αρμοδιότητα: άλλος με τα νεκρά ζώα, άλλος με τις υποδομές». «Είχαμε ένα ακραίο φαινόμενο, μία συμφορά. Πώς φταίει για αυτό το επιτελικό κράτος; Πιστεύω ότι ο συντονισμός του επιτελικού κράτους λειτούργησε, ώστε να μην κάνει ο καθένας ό,τι νομίζει. Ποια είναι η εναλλακτική δηλαδή; Να μην υπάρχει ένας μηχανισμός κεντρικού συντονισμού;» συνέχισε.

(Konstantinos Tsakalidis / SOOC)

«Η Χάγη είναι ακόμη μακριά – Δεν συζητάμε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας με την Τουρκία»

Ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά εν όψει και της συνάντησής του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμη» και πως «η Ελλάδα δεν άλλαξε στρατηγική απέναντι στην Τουρκία».

«Η βούλησή μου ήταν να συνομιλούμε με την Τουρκία και τα ζητήματα μας να επιλύονται με βάση το διεθνές δίκαιο, και όταν διαφωνούμε να μην οδηγούνται τα πράγματα στα άκρα» επισήμανε. Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι ζητήματα κυριαρχίας δεν πρόκειται να μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ούτε ζητήματα που αφορούν τα νησιά τού ανατολικού Αιγαίου, και ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να τα συζητήσει με την Τουρκία.

«Θα πολεμήσουμε την αισχροκέρδεια με τη μέγιστη δυνατή αυστηρότητα»

Για τα «όπλα» της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η δομική απάντηση στο πρόβλημα είναι η σταθερή και μόνιμη αύξηση του εισοδήματος και αναφέρθηκε στην αύξηση των μισθών, των συντάξεων και στο «ξεπάγωμα» των τριετιών που θα αρχίσει από 1.1.2024.

Προανήγγειλε παράλληλα πως «θα πολεμήσουμε την αισχροκέρδεια με τη μέγιστη δυνατή αυστηρότητα. Έχουμε τη δυνατότητα να μπορούμε να ερευνούμε αν αυξήσεις οι οποίες γίνονται είναι δικαιολογημένες. Θα ζητάμε εξηγήσεις από τις εταιρείες γιατί αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων τους. Δεν είναι εύκολος ο αγώνας. Απαιτεί συγκρούσεις τις οποίες είμαι αποφασισμένος να κάνω» είπε.

Πώς σχολίασε τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

Σχετικά με τις εσωκομματικές εκλογές στο ΣΥΡΙΖΑ και για τον ποιον θέλει ως αντίπαλό του, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα μπορούσε να επικαλεστεί μια φράση του Μάο «Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση», αλλά δεν μπορεί να κάνει καμία τοποθέτηση όταν μια διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Είπε ότι «προσβλέπει σε μία αξιωματική αντιπολίτευση η οποία θα έχει μάθει από τα λάθη της και η οποία θα δώσει έμφαση στην ουσία και όχι στην επικοινωνία και στον ποιοτικό λόγο και όχι στην τοξικότητα». Για το αν προτίθεται να συναντηθεί με το νέο ή τη νέα αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Προφανώς είμαι πάντα διαθέσιμος. Το ίδιο ίσχυε για τον κ. Ανδρουλάκη αλλά ακόμα περιμένω στο ακουστικό».

Σε ό,τι αφορά τον Αλέξη Τσίπρα και το ενδεχόμενο επιστροφής του στην πολιτική σκηνή είπε πως «το θέμα αυτό δεν αφορά εμένα, ούτε μπορώ να κάνω καμία κρίση για τον κ. Τσίπρα. Αυτά νομίζω ότι θα τα απαντήσει μόνο η ίδια η ζωή».

Για τις περιφερειακές εκλογές

Κληθείς να απαντήσει αν θεωρεί ότι μπορεί να μην πάει καλά η Ν.Δ. στις περιφερειακές εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Νέα Δημοκρατία έδωσε πολιτική διάσταση στις περιφερειακές εκλογές, γιατί θέλει να συνεννοείται με τους περιφερειάρχες που έχουν αναπτυξιακό έργο να υλοποιήσουν, και πρέπει να είναι συντονισμένοι με την κυβέρνηση. Το ίδιο ισχύει και για τη Θεσσαλία, όπως είπε, και τόνισε ότι ο απολογισμός θα γίνει το βράδυ των εκλογών. «Σε 13 περιφερειάρχες και 3 δημάρχους δώσαμε χρίσμα και εκεί σταματά η εμπλοκή μας» είπε.

Τι είπε για τις ευρωεκλογές και για τον εκλογικό νόμο

Για ενδεχόμενη αλλαγή του συστήματος εκλογής των ευρωβουλευτών, και πιθανή επαναφορά της λίστας ή διατήρησης της σταυροδοσίας αλλά και για την πιθανότητα αλλαγής του εκλογικού νόμου και για τις εθνικές εκλογές ανεβάζοντας για παράδειγμα μεταξύ άλλων το ποσοστό εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή ή την Ευρωβουλή από το 3% στο 5%, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι ως προς τις εθνικές εκλογές δεν είναι στις προθέσεις του να κάνει καμία αλλαγή στον εκλογικό νόμο. Αναφέρθηκε στην κακή εμπειρία του παρελθόντος και στην ταλαιπωρία στην οποία μπήκε η χώρα με το πείραμα της απλής αναλογικής.

Είπε ακόμη πως θεωρεί ότι η αύξηση του ποσοστού εισόδου στο κοινοβούλιο δεν είναι απάντηση απέναντι στα ακραία ή πιο περιθωριακά κόμματα ή κομματίδια τα οποία εισήλθαν στη Βουλή. «Πιστεύω ότι η ίδια η ζωή θα απαντήσει κατά πόσο τα κόμματα αυτά θα έχουν διάρκεια. Έχω σοβαρές αμφιβολίες αν θα γίνει αυτό και τελικά οι πολίτες θα κρίνουν αν η επιλογή αυτή ήταν σωστή». «Για τις ευρωεκλογές αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν με σταυρό, χωρίς να προσδιορίσω περισσότερες λεπτομέρειες», τόνισε ως προς το άλλο σκέλος της ερώτησης.

«Δεν χρειάζεται νέα ρύθμιση για Κασιδιάρη – Ανοικτός να συζητήσω ζητήματα για τη χρηματοδότηση κομμάτων»

Σε ερώτηση για τη σχέση των «Σπαρτιατών» με τον Ηλία Κασιδιάρη και εάν χρειάζεται νέα νομοθετική παρέμβαση εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Αυτές οι κομματικές δράσεις απαξιώνονται στη συνείδηση των πολιτών με μεγαλύτερη ταχύτητα. Η Ν.Δ. υπερασπίστηκε τη ρύθμιση που ψήφισε. Δεν κρίνουμε ότι απαιτείται μια αντίστοιχη στις αυτοδιοικητικές εκλογές γιατί δεν κρίνει ο Άρειος Πάγος και υπάρχει πρόβλεψη. Είμαι ανοικτός να συζητήσω στη Βουλή ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότηση κομμάτων που σχετίζονται με πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για τα εγκλήματα που όλοι μας γνωρίζουμε. Υπάρχουν και υποθέσεις στο εκλογοδικείο που αφορούν τις εκλογές του Ιουνίου 2023 και κατά πόσο ο Άρειος Πάγος παραπλανήθηκε».

Τι είπε για τη συνταγματική αναθεώρηση

Σε ό,τι αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση απάντησε πως «όταν έρθει η ώρα θα ανοίξουμε τα χαρτιά μας». «Το Σύνταγμα και η συνταγματική αναθεώρηση δεν είναι προϋπόθεση για τις μεγάλες αλλαγές στο κράτος. Τίποτα από όσα έχω εξαγγείλει δεν χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση. Οι αλλαγές στο κράτος προχωρούν. Δεν θέλω να τοποθετηθώ για ένα θέμα που θα ανοίξει το 2025. Θα επιδιώξω την αναθεώρηση του άρθρου 16» ανέφερε.

«Μέσα στην τετραετία το ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών θα έχει επιλυθεί»

Ερωτηθείς για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «η ισότητα στον γάμο είναι στα σχέδια της κυβέρνησης σε αυτή την τετραετία». «Ο χρόνος που θα επιλέξουμε να τη φέρουμε στη Βουλή είναι δική μου απόφαση. Ισχύει ό,τι έχω πει. Μέσα στην τετραετία θα το έχουμε επιλύσει» απάντησε.

Ταυτότητες: Δεν θα κάνουμε πίσω

Σχετικά με τις αντιδράσεις για τις νέες ταυτότητες, ο πρωθυπουργός εξήγησε πως είναι πάντα ανοιχτός και πολύ υπομονετικός στο να εξηγεί τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες αλλά του είναι δύσκολο να συνομιλεί με το παράλογο. Εξήγησε πως δεν αισθάνεται ότι υπάρχει κάποια μαζικότητα στο κίνημα κατά των νέων ταυτοτήτων αλλά και ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω για μια διοικητική πράξη, για την οποία άλλωστε δεν απαιτείται διαβούλευση. Είπε επίσης πως τζάμπα κόπο κάνουν όσοι σπεύδουν να εκδώσουν ταυτότητες παλιού τύπου που θα πάψουν να ισχύουν οριστικά το καλοκαίρι του 2026.

«Δεν θα σταματήσω να εγείρω το ζήτημα του Φρέντι Μπελέρη σε ευρωπαϊκό επίπεδο»

Σχετικά με την υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι σκιάζει τις σχέσεις με την Αλβανία και ανατρέπει την πρόοδο που επιτεύχθηκε την προηγούμενη τετραετία. «Με προβληματίζει το γεγονός όχι μόνο της φυλάκισης αλλά ότι ακόμη και σήμερα αρνείται η Αλβανία το δικαίωμα να ορκιστεί δήμαρχος. Το έχω αναφέρει στην ηγεσία της Αλβανίας, και δεν υπεισέρχομαι στη αλβανική δικαιοσύνη, αλλά αυτό αποτελεί παραβίαση του κράτος δικαίου και δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στις διμερείς σχέσεις που θα έχουν ευρύτερες επιπτώσεις στην προσπάθεια Αλβανίας να προσεγγίσει την Ε.Ε.» είπε, για να προσθέσει: «Δεν θα σταματήσω να εγείρω αυτό το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στον ίδιο τον Ράμα».

Η απάντηση στα σενάρια να αναλάβει ευρωπαϊκό αξίωμα

Ερωτηθείς για δημοσιεύματα που τον θέλουν να αναλαμβάνει ευρωπαϊκό αξίωμα ή επικεφαλής στο ΝΑΤΟ είπε πως «δεν έχω καμία πρόθεση να πάω πουθενά».

«Θυμάμαι ένα τραγούδι που λέει ‘Δεν πάω πουθενά εδώ θα μείνω’. Ας αφήσουμε τα αστεία στην άκρη. Έχω εκλεγεί με ένα υψηλό ποσοστό πρωθυπουργός και θα τιμήσω την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού για την επόμενη 4ετία» δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ.

«Προτιμώ απείρως περισσότερο να εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη από το να εκπροσωπώ την Ευρώπη στην Ελλάδα. Δεν ασχολούμαι με όσου ανακάλυψαν την όποια διεθνή μου εμβέλεια ή αυτούς που φαντάζονται ότι μπορούν να με ξεφορτωθούν στέλνοντάς με σε κάποια ευρωπαϊκή θέση» σημείωσε.

naftemporiki.gr