Skip to main content

Ελεύθεροι επαγγελματίες: «Όλα στο τραπέζι» για νέο φορολογικό πλαίσιο – Η απάντηση του Κ. Μητσοτάκη στην ερώτηση της «Ν»

ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Πώς θα στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

«Όλα είναι στο τραπέζι» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση της «Ναυτεμπορικής» για το αν η κυβέρνηση σχεδιάζει νέο φορολογικό πλαίσιο για αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες και με αυξημένους συντελεστές, σε συνέχεια και του στίγματος που έδωσε χθες για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

«Θα παραπέμψω στο υπουργείο Οικονομικών, όλα είναι στο τραπέζι» απάντησε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός στην ερώτηση που τού τέθηκε από τη δημοσιογράφο της «Ν» Νικόλ Λειβαδάρη, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην 87η ΔΕΘ.

Ερωτηθείς παράλληλα σχετικά με το σχέδιο της κυβέρνησης για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε πως «ο αριθμός των επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα είναι σχετικά περιορισμένος και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε».

«Θέλουμε παραπάνω ανταγωνισμό στο τραπεζικό σύστημα και να δίνουμε τη δυνατότητα και σε μη τραπεζικά ιδρύματα – με την έγκριση της ΤτΕ – να χορηγούν δάνεια σε επιχειρήσεις και ενδεχομένως σε φυσικά πρόσωπα, πάντα υπό ένα σφιχτό εποπτικό πλαίσιο» είπε.

Σημείωσε ταυτόχρονα πως «η Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει κάνει σημαντική προσπάθεια ώστε να δώσει πρόσθετη χρηματοδότηση σε 60.000 επιχειρήσεις που δεν απασχολούσαν τις τράπεζες μέχρι σήμερα για τον λόγο ότι το κόστος επεξεργασίας των αιτήσεων που έκαναν ήταν πολύ μεγάλο σε σχέση με το όφελος, το οποίο οι τράπεζες προσδοκούσαν θα είχαν αν χρηματοδοτούσαν αυτές τις επιχειρήσεις».

Προανήγγειλε ακόμη πως «το επόμενο διάστημα θα είναι διάστημα σημαντικών αποφάσεων και εξαγγελιών σχετικά με τα προγράμματα του ΕΣΠΑ που αυτή τη στιγμή ετοιμάζονται και θα αποτελέσουν μία πρόσθετη πηγή χρηματοδότησης για πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Επανέλαβε τέλος πως «έχουμε σημαντικά κίνητρα για συγχωνεύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων», καθώς – όπως παρατήρησε, οι συγχωνεύσεις και το μέγεθος των επιχειρήσεων είναι ένας παράγοντας που βοηθάει την ανταγωνιστικότητα.