Skip to main content

Φον ντερ Λάιεν: Από «παλιά» χρήματα, τα 2,2 δισ. ευρώ που έταξε ως βοήθεια στην Ελλάδα

Από πού θα πάρει χρήματα η Κομισιόν - Ανακατεύθυνση κονδυλίων

Με αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων από τα ήδη υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα δίνονταν στην Ελλάδα, ή που η χώρα μας δεν μπόρεσε- έτσι κι αλλιώς- να απορροφήσει, και όχι «φρέσκο» χρήμα, θα χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέρος των  2,25 δισ. ευρώ που υποσχέθηκε ως αρωγή η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, για την αποκατάσταση των φυσικών καταστροφών και τη δημιουργία νέων υποδομών.

Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε, κατά την συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό, η κ. ντερ Λάιεν: «Θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν χρήματα από την προηγούμενη χρηματοδοτική περιόδο που δεν δαπανήθηκαν και από τα Ταμεία Συνοχής. Το δεύτερο, είναι τα κεφάλαια που μπορούμε να διοχετευθούν άμεσα στους Έλληνες από το ευρωπαϊκό ταμείο υποστήριξης. Το τρίτο είναι «η κοινή αγροτική πολιτική, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο. Έχουμε δύο ταμεία από το προηγούμενο πρόγραμμα και πλέον έχουμε και το νέο πρόγραμμα για την αγροτική πολιτική».

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, η Ε.Ε. μπορεί να διοχετεύσει και κάποιους πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης. «Θα πρέπει να το θέσουμε σε υψηλότερο επίπεδο και τότε θα μπορέσουμε να σας διαθέσουμε από εκεί 400 εκατ. ευρώ», από το  2024. Επιπλέον, «η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει πόρους από το πρόγραμμα Next Generation ΙΙ και θα έχουμε πόρους από εκεί».

«Το κύριο μήνυμα μου είναι ότι η Επιτροπή θα κινητοποιήσει όσους πόρους είναι δυνατόν» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας πως «οι Έλληνες μπορούν να βασίζονται στην ΕΕ».