Skip to main content

Στην Αθήνα η Τζόρτζια Μελόνι – Το «μενού» του δείπνου εργασίας με τον Κ. Μητσοτάκη

Μεταναστευτικό και Σύμφωνο Σταθερότητας ψηλά στην ατζέντα

Την Αθήνα επισκέπτεται η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι η οποία έχει αυτή την ώρα δείπνο εργασίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πηγή φωτ. Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

Η κ. Μελόνι και ο κ. Μητσοτάκης διατηρούν καλή επικοινωνία και επιδιώκουν συχνά έναν συντονισμό κινήσεων στα μεγάλα ευρωπαϊκά ραντεβού. Το «μενού» της σημερινής συνάντησης περιλαμβάνει θέματα περιφερειακής και ευρωπαϊκής ατζέντας, καθώς και ζητήματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις.

Ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών θα βρεθεί το μεταναστευτικό, καθώς τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιταλία βρίσκονται αντιμέτωπες με αυξημένες ροές, αλλά και η ενεργειακή συνεργασία.

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Ένα ακόμη θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει στις συζητήσεις είναι το Σύμφωνο Σταθερότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», η Ιταλίδα πρωθυπουργός επιδιώκει τη συγκρότηση ενός μετώπου με την Ελλάδα και τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου ώστε να μην επιστρέψουν – τουλάχιστον άμεσα – οι αυστηροί κανόνες του Συμφώνου.

Αυτό που τονίζουν από τη Ρώμη είναι πως τυχόν επιστροφή των παλαιών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας θα ήταν μια αρνητική εξέλιξη που θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο την ανάπτυξη των χωρών του Νότου». Στο πλαίσιο αυτό η ιταλική κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να εντείνει τις πιέσεις στην Κομισιόν για να αποτρέψει την επανάληψη της εφαρμογής των άκαμπτων κανόνων του Συμφώνου.

naftemporiki.gr