Skip to main content

Έφτασε στην Αθήνα ο Μόντι: «Στόχος η εμβάθυνση της φιλίας μεταξύ Ινδίας – Ελλάδας»

@narendramodi/intime

Μήνυμα του Ινδού πρωθυπουργού

«Προσβλέπω σε μία παραγωγική επίσκεψη με στόχο την εκβάθυνση της φιλίας μεταξύ Ινδίας και Ελλάδας», δήλωσε ο Ινδός πρωθυπουργός, κατά την άφιξή του στην Ελλάδα.

«Προσγειώθηκα στη Αθήνα. Προσβλέπω σε μία παραγωγική επίσκεψη στην Ελλάδα με στόχο την εμβάθυνση της φιλίας μεταξύ Ινδίας – Ελλάδας. Θα έχω συνομιλίες με τον  Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και θα έρθω σε επαφή με την Ινδική κοινότητα», αναφέρει σε μήνυμα του στο Twitter ο κ. Μόντι.

Τον κ. Μόντι, ο οποίος συναντάται τώρα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και κατόπιν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Στο μήνυμα του ο κ. Μόντι αναφέρει επίσης ότι: «Ανάμεσα στα ιστορικά τοπία της Ελλάδας, η ζεστασιά και η φιλοξενία της ινδικής κοινότητας λάμπει έντονα. Τους ευχαριστώ από καρδιάς για το θερμό καλωσόρισμα».

Η τελευταία φορά που πρωθυπουργός της πολυπληθέστερης χώρας στον κόσμο βρέθηκε στην Αθήνα ήταν πριν από 40 χρόνια, το 1983, στα πρώτα χρόνια διακυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, όπου ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ είχε προσκαλέσει την Ίντιρα Γκάντι στα πλαίσια της «πρωτοβουλίας των έξι», για την παγκόσμια ειρήνη, που τότε βρίσκονταν στα σκαριά.

«Οι επαφές μεταξύ των δύο πολιτισμών μας ξεπερνούν τις δύο χιλιετίες. Στη σύγχρονη εποχή, οι δεσμοί μας έχουν ενισχυθεί από τις κοινές αξίες της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του πλουραλισμού. Η συνεργασία σε διάφορους τομείς, όπως το εμπόριο και οι επενδύσεις, η άμυνα και οι πολιτιστικές και λαϊκές επαφές, έχουν φέρει τις δύο χώρες μας πιο κοντά», υπογραμμίζει ο Ινδός πρωθυπουργός με αφορμή την επίσκεψη του στη χώρα μας.

Οι προσδοκίες της ελληνικής πλευράς

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων τόσο σε επιχειρηματικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2022, ο όγκος του διμερούς εμπορίου αυξήθηκε κατά 58%, φτάνοντας στο ανώτατο όριο των 1,32 δις. ευρώ, που είναι το υψηλότερο των τελευταίων 5 ετών.

Με τους δύο λαούς να συνδέονται με σχέσεις από την αρχαιότητα, αλλά με τις εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις να έχουν αναπτυχθεί μόλις τα τελευταία 70 χρόνια, η σημερινή συγκυρία φαίνεται να αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία για την Ελλάδα να εκμεταλλευθεί τη δυναμική της ταχύτερα αναπτυσσόμενης οικονομίας του πλανήτη, μιας “ατμομηχανής” που κινείται από 1,3 δις. ανθρώπων που είναι ο πληθυσμός της Ινδίας – ο δεύτερος μεγαλύτερος του κόσμου.

Στο οικονομικό πεδίο εκτιμάται πως μπορεί να υπάρξει  μεγαλύτερη παρουσία ινδικών ομίλων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στους τομείς των υποδομών, της υψηλής τεχνολογίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του τουρισμού.

«Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ελλάδας στις θαλάσσιες υποδομές και τα logistics της δίνει την ευκαιρία να γίνει η πύλη προς την ευρωπαϊκή αγορά για τα ινδικά προϊόντα» σημείωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Wion.

Ο Ναρέντρα Μόντι στην Ελλάδα: Τι σηματοδοτεί η επίσκεψή του

Όπως είπε «αποδίδουμε μεγάλη σημασία στις στρατηγικές ινδικές επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια, στις υποδομές λιμένων και αεροδρομίων, στη ναυτιλία, στην πληροφορική, την υγεία, τη γεωργία, τον τουρισμό, τον κινηματογράφο και την οπτικοακουστική παραγωγή. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε αμοιβαίως επωφελείς συνέργειες».