Skip to main content

Π. Μαρινάκης: Δεν ήταν δυνατόν να προσκληθεί ο Ράμα στο δείπνο του πρωθυπουργού- Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπούν οι αθλητικοί χώροι σε «Κολοσσαία»

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Το Κυπριακό αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική, υπογραμμίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι δεν ήταν δυνατόν να προσκληθεί σε μια τόσο σημαντική πρωτοβουλία», ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη σε ερώτηση που δέχθηκε για την απουσία της Αλβανίας  από τον κατάλογο των συμμετοχών στο αποψινό άτυπο δείπνο των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων και κρατών-μελών της Ε.Ε. στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η απουσία του Ράμα από το δείπνο έρχεται καθώς κλιμακώνεται η διμερής ένταση γύρω από την υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη.

«Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι δεν ήταν δυνατόν να προσκληθεί σε μια τόσο σημαντική πρωτοβουλία, αλλά όταν λέμε ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος της Αλβανίας περνάει από τον στοιχειώδη σεβασμό των ευρωπαϊκών κανόνων, το εννοούμε. Σε κάθε περίπτωση προσεκλήθη ο πρόεδρος της Αλβανίας, ο οποίος δεν θα παρευρεθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να σχολιάσει αν ισχύουν οι αναφορές ότι στο δείπνο που πραγματοποιείται σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου θα συμμετάσχει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο κ. Μαρινάκης απάντησε: «Δεν έχω ν’ αναφέρω κάτι σε αυτό που με ρωτάτε».

Αναφερόμενος στο δείπνο έκανε λόγο για μια πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού «που αποδεικνύει για ακόμα μια φορά τον ηγετικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας, ειρήνης και ενεργειακής ασφάλειας στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο

Όσον αφορά τις τουρκικές ενέργειες στην Πύλα της Κύπρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «οι παράνομες εργασίες πρέπει να σταματήσουν άμεσα και είναι ανάγκη να αποφευχθεί κάθε είδους δραστηριότητας που θα προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση. Ανάλογες ενέργειες δεν συμβάλλουν καθόλου στις προσπάθειες του ΟΗΕ για αναβίωση των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού».

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία και θα προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες προς διεθνείς οργανισμούς και κυβερνήσεις», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι το Κυπριακό αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική. «Αποτελούσε και αποτελεί διαχρονικά και για την ελληνική Κυβέρνηση και είναι αυτονόητο ότι αυτό το οποίο εξέφρασε ο Πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι απολύτως σαφές και θα γίνει πράξη στο ακέραιο. Ελλάδα και Κύπρος είναι απολύτως ταυτισμένες στην διεκδίκηση των αυτονόητων αιτημάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει αν προγραμματίζεται συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του το προσεχές διάστημα. Το άφησε, ωστόσο, «ανοιχτό».

Οπαδική βία

Αναφερόμενος στα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια και την δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή διαβεβαίωσε ότι «η τυφλή βία δεν έχει θέση πουθενά, ούτε μέσα, ούτε έξω από τα γήπεδα». «Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπούν οι αθλητικοί χώροι σε ”Κολοσσαία” και οι αγώνες σε αφορμές για ραντεβού θανάτου», πρόσθεσε τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι σταθερά προσηλωμένη στην αντιμετώπιση κάθε φαινομένου βίας στα γήπεδα.

Κληθείς να σχολιάσει το επιχειρησιακό φιάσκο της Ελληνικής Αστυνομίας στα επεισόδια της Νέας Φιλαδέλφειας και την ανακοίνωση έπειτα μέτρων από την κυβέρνηση, ενώ στην πραγματικότητα υπήρχε ένας αθλητικός νόμος που είχε ψηφιστεί, ο κ. Μαρινάκης επανέλαβε την κυβερνητική γραμμή ότι όσον αφορά το πρώτο οι ευθύνες θα αποδοθούν και όσον αφορά το δεύτερο πως κρίθηκε αναγκαία περαιτέρω παρέμβαση για την πλήρη εφαρμογή του νόμου και τη συμμόρφωση όλων.

«Ξέρετε αυτή είναι μια μάχη, καθημερινή μάχη κατά της βίας που δεν είναι μόνο στα γήπεδα. Δεν είναι, δηλαδή, ότι μένει να αντιμετωπιστεί μόνο σε αυτό το επίπεδο. Είναι μια μάχη η οποία δίνεται με πάρα πολλές παρεμβάσεις σε επίπεδο Δικαιοσύνης, σε επίπεδο αλλαγής του Ποινικού Κώδικα και επαναφοράς ποινών σε αυστηρότερα επίπεδα σε σχέση με το τι είχε γίνει από την προηγούμενη Κυβέρνηση, σε επίπεδο επιχειρήσεων εκκαθάρισης παράνομων καταλήψεων, παραβατικών είτε είναι στα Πανεπιστήμια είτε είναι σε Λέσχες Φιλάθλων. Αυτό, λοιπόν, θα γίνει και στα γήπεδα», ανέφερε, σημειώνοντας ότι σε αυτή τη μάχη χρειάζεται να είμαστε όλοι στην ίδια σελίδα: «και η Κυβέρνηση και οι αρμόδιες Αρχές να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, είτε είναι η Αστυνομία είτε είναι η Δικαιοσύνη,- που επιτελεί το ρόλο της ως ανεξάρτητη Δικαιοσύνη- , και δεν δεχόμαστε καμία παρέμβαση και καμία υπόδειξη εντός ή εκτός συνόρων και οι ΠΑΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους, όπως νομίζω έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση, ούτως ώστε να αποβάλλουμε από τα γήπεδα, από τις γειτονιές, από δημόσιους χώρους κάθε λογής παραβατικούς».