Skip to main content

Ευρώπη: 12 ντροπιαστικές παραιτήσεις πολιτικών

Όταν το 1999, ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραιτήθηκε, και άλλα παραδείγματα

Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται. Και αυτό πολύ συχνά το ξεχνούν πολιτικοί, από όλους τους ιδεολογικούς χώρους. Σεξ, ψέματα και κλεμμένα γυαλιά ηλίου, περιλαμβάνονται στο παλμαρέ των-κατά καιρούς- “ατοπημάτων” από Ευρωπαίους αξιωματούχους που τους οδήγησαν στην πόρτα της εξόδου.

Από σεξουαλικά σκάνδαλα μέχρι κακή χρήση κρατικών κονδυλίων και μικροκλοπές, ακολουθούν κάποια από τα πιο επαίσχυντα παραδείγματα παραιτήσεων, όπως τα κατέγραψε το Politico.

1.«Δεν ξέρω πώς το έκανα»

“Πολλοί άνθρωποι με ρώτησαν πώς μπόρεσα να κάνω κάτι τόσο ηλίθιο. Το ίδιο αναρωτήθηκα και εγώ πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες. Δεν έχω επαρκή εξήγηση”, έγραψε ο Μπγιορνάρ Μόξνες,  Νορβηγός ηγέτη αριστερού κόμματος, στο Facebook.

Ο Μόξνες, συνελήφθη από την κάμερα να κλέβει ένα ζευγάρι πολυτελή γυαλιά ηλίου από το αεροδρόμιο του Όσλο.

2.Κοιτούσε για τρακτέρ…έπεσε πάνω σε πορνό

Ο βουλευτής των Συντηρητικών του Ηνωμένου Βασιλείου Νιλ Πάρις, παραιτήθηκε αφού πιάστηκε να παρακολουθεί πορνό στο κινητό του, στην αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων το 2022.

Ο Πάρις ισχυρίστηκε ότι ήταν μια “στιγμή τρέλας” ενώ ισχυρίστηκε ότι απλώς έπεσε τυχαία πάνω στο επίμαχο περιεχόμενο για ενήλικες ενώ έψαχνε στο Google για τρακτέρ, για να παραδεχτεί αργότερα ότι όντως παρακολουθούσε ερωτικά βίντεο. (Δεν είναι σαφές αν το πορνό αφορούσε τρακτέρ).

3.Ιδιωτικά τζετ και πούρα 12.000 ευρώ

Όταν η Αϊτή χτυπήθηκε από σεισμό το 2010, ο Γάλλος υπουργός Ανάπτυξης Alain Joyandet δήλωσε έτοιμος να βοηθήσει. Για να πάει ωστόσο στη διεθνή συνάντηση στη Μαρτινίκα, που θα προωθούσε την βοήθεια στην χώρα, ο Joyandet νοίκιασε ιδιωτικό τζετ αξίας 116.500 ευρώ Παραιτήθηκε αφού το σκάνδαλο έγινε πρωτοσέλιδο.

Ο Joyandet δεν ήταν ο μόνος υπουργός που βρέθηκε να έχει σπαταλήσει τα χρήματα των φορολογουμένων υπό τον πρώην Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Ο νεότερος υπουργός Κριστάν Μπλανκ δέχθηκε πυρά επειδή αγόρασε κουβανέζικα πούρα αξίας 12.000 ευρώ χρησιμοποιώντας δημόσια χρήματα. Δυστυχώς, ο Μπλανκ δεν μπορούσε να θυμηθεί ποιοι τα είχαν καπνίσει. “Καπνίζω δύο την ημέρα … αυτό είναι το μέγιστο”, είπε. Ποιος κατανάλωσε τα υπόλοιπα πούρα αξίας χιλιάδων ευρώ; ρωτήθηκε. “Δεν ξέρω”.

4.Φορολογική υποκρισία

Ο πρώην υπουργός Προϋπολογισμού της Γαλλίας Jérôme Cahuzac συνήθιζε να υποστηρίζει σθεναρά την καταπολέμηση των υπερπόντιων φορολογικών παραδείσων.
Μαντέψτε για ποιο πράγμα βρέθηκε αργότερα ένοχος. Φορολογική απάτη!

Αρχικά αποκαλύφθηκε ότι δεν είχε δηλώσει χρήματα που διατηρούσε σε ελβετικό τραπεζικό λογαριασμό για σχεδόν 20 χρόνια.

Αργότερα τα Panama Papers επιβεβαίωσαν ότι ο Cahuzac είχε επίσης μια εταιρεία στις Σεϋχέλλες. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών για ξέπλυμα χρήματος και φορολογική απάτη.

5.Ερωτικά μηνύματα σε μία άγνωστη

Ο Benjamin Griveaux – ο υποψήφιος δήμαρχος του Παρισιού του 2010, και ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του Emmanuel Macron – κατηγορήθηκε ότι έστελνε ερωτικά μηνύματα σε άγνωστη γυναίκα . Τα μηνύματα του-παντρεμένου με τρία παιδιά Griveaux – δόθηκαν στην δημοσιότητα και έγιναν viral, αναγκάζοντάς τον να παραιτηθεί. “Δεν θέλω να εκθέτω άλλο τον εαυτό μου και την οικογένειά μου” δήλωσε τονίζοντας ότι το “πράγμα παρατράβηξε”, διαψεύδοντας έτσι εμμέσως την αποδιδόμενη σε αυτόν πράξη.

6.Διακοπές-φαρμάκι

Δήλωσε εύπορη Ρωσίδα, και προσφέρθηκε να αγοράσει το 50% των μετοχών της αυστριακής εφημερίδας Kronen-Zeitung, αλλάζοντας την πολιτική της γραμμή ώστε να προωθήσει την ατζέντα του ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερίας, του Αυστριακού αντικαγκελάριου Heinz-Christian Strache.

Ο Strache, γνώρισε την γυναίκα στην Ίμπιζα, όπου έκανε διακοπές. Της υποσχέθηκε δημόσιες συμβάσεις, για επιπλέον επενδύσεις. Δυστυχώς γι αυτόν, δεν ήταν καθόλου πλούσια. Αργότερα προσπάθησε να δικαιολογήσει τις πράξεις του λέγοντας ότι υπέκυψε, υπό την επήρεια μιας νύχτας μεθυσιού και χαλαρής διάθεσης.

Το σκάνδαλο που προκλήθηκε -και που ονομάστηκε “Ibiza-gate”- έριξε την κυβέρνηση του Sebastian Kurz.

7.Ξέφρενο πάρτι με ναρκωτικά και γυμνούς άνδρες

Ο Ούγγρος ευρωβουλευτής József Szájer, ανώτατο μέλος του κόμματος Fidesz, γνωστό για τις συντηρητικές του απόψεις και τη στάση του κατά των ΛΟΑΤΚΙ, πιάστηκε να συμμετέχει σε ένα «κλειστό» πάρτι στις Βρυξέλλες το 2020. Η αστυνομία, η οποία ειδοποιήθηκε για ναρκωτικά, βρήκε 25 γυμνούς άνδρες στη συνάθροιση, σύμφωνα με δημοσιεύματα των βελγικών μέσων ενημέρωσης. Ο Szájer συνελήφη καθώς βρέθηκαν ναρκωτικά στο σακίδιό του, σύμφωνα με τους εισαγγελείς. Ο Βίκτορ Όρμπαν χαρακτήρισε την πράξη “απαράδεκτη και αδικαιολόγητη” και ο Szájer παραιτήθηκε από το κόμμα και τη θέση του στις Βρυξέλλες.

8.«Ακούσιο λάθος» η κλοπή της αντιγηραντικής

Πέντε χρόνια πριν από τον Moxnes και την κλοπή των γυαλιών ηλίου , η Περιφερειάρχης της Μαδρίτης Cristina Cifuentes έγινε πρωτοσέλιδο, όταν κυκλοφόρησε υλικό που την έδειχνε να κλέβει κρέμα αντιγήρανσης. Το περιστατικό ήταν ένα “ακούσιο λάθος”, δήλωσε η Cifuentes, η οποία αφέθηκε ελεύθερη αφού πλήρωσε την κρέμα των 40 ευρώ. Αλλά καθώς το σκάνδαλο με την κλοπή συνέπεσε με δημοσίευμα ειδησεογραφικής ιστοσελίδας που την κατηγόρησε ότι είπε ψέματα για το μεταπτυχιακό της δίπλωμα, η Cifuentes αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το αξίωμά της.

9.Μία κλοπή «κοινωνικό πείραμα»

Σλοβένος βουλευτής έχασε τη θέση του, όταν έκλεψε σάντουιτς από κατάστημα στη Λιουμπλιάνα. Ο Darij Krajcic φέρεται να είπε στους συναδέλφους του ότι ενοχλήθηκε όταν οι υπάλληλοι του σούπερ μάρκετ τον αγνοούσαν και αποφάσισε να πραγματοποιήσει αυτό που αποκάλεσε “κοινωνικό πείραμα” για να δοκιμάσει την ασφάλεια του καταστήματος. Η πίεση των συναδέλφων τουοδήγησε στην παραίτησή του – και στην καταβολή του αντιτίμου για το σάντουιτς.

10. Μαζική έξοδος από την ΕΕ

Από όλες τις ντροπιαστικές παραιτήσεις σε αυτή τη λίστα, αυτή είναι η πιο ντροπιαστική με τους περισσότερους εμπλεκόμενους: Το 1999, ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επικεφαλής τον Ζακ Σαντέρ παραιτήθηκε, αφού μια έκθεση -καταπέλτης την έκρινε ένοχη για “διαφθορά, κατάχρηση εξουσίας και απάτη”. Η έκθεση 140 σελίδων από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες εξέτασε τις κατηγορίες για εκτεταμένη απάτη, νεποτισμό και διαφθορά στην Επιτροπή. Μία από τις επιτρόπους, που βρέθηκε στο επίκεντρο της θύελλας, η πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντίθ Κρεσόν, δέχθηκε έντονη κριτική για την πρόσληψη φίλων και συγγενών, συμπεριλαμβανομένου του οδοντιάτρου της, σε καλά αμειβόμενες θέσεις.

11.Έχεις καθόλου snus;

Ο John Dalli, επίτροπος της ΕΕ για θέματα υγείας, παραιτήθηκε το 2012, αφού έρευνα για την καταπολέμηση της απάτης τον συνέδεσε με προσπάθεια επηρεασμού της νομοθεσίας για τον καπνό. Ένας βοηθός του Dalli, ο Silvio Zammit, κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να λάβει το ιλιγγιώδες ποσό των 60 εκατομμυρίων ευρώ από καπνοβιομηχανία με την επωνυμία Swedish Match για να ανατρέψει την απαγόρευση της ΕΕ για το snus, ένα είδος τσιγάρου χωρίς καπνό.

Το 2019, το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ απέρριψε το αίτημα του Dalli για αποζημίωση για τις ζημίες που ισχυρίζεται ότι υπέστη λόγω της απώλειας της θέσης του.

12.Ο πρωθυπουργός, η σύζυγός του και η ερωμένη του

Το 2013, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Petr Necas παραιτήθηκε αφού η προσωπάρχης του, Jana Nagyova, κατηγορήθηκε για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας. Μεταξύ των εγκλημάτων, η Nagyova κατηγορήθηκε για δωροδοκία πρώην βουλευτών. Αλλά αυτό που προκάλεσε τα περισσότερα πρωτοσέλιδα, ήταν η παράνομη χρήση της μυστικής υπηρεσίας.Η Nagyova, η οποία είχε σχέση με τον Necas εκείνη την περίοδο, φέρεται να χρησιμοποίησε τις στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες για να κατασκοπεύσει τη σύζυγο του πρωθυπουργού.Μετά την παραίτηση ακολούθησε διαζύγιο. Αλλά δεν άργησε να έρθει το αίσιο τέλος για τον Necas και τη Nagyova, οι οποίοι παντρεύτηκαν λίγο αργότερα.

Naftemporiki.gr