Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: «Κλειδώνει» ο οδικός χάρτης για την εκλογή προέδρου – Αχτσιόγλου στηρίζει ο Βούτσης

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

Στις 16.00 η ψηφοφορία - Τα σενάρια για το χρονοδιάγραμμα και τη διαδικασία εκλογής αρχηγού - Παραιτήθηκε από την Πολιτική Γραμματεία ο Χρ. Σπίρτζης

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με τη συζήτηση και τις τοποθετήσεις των στελεχών να περιστρέφονται γύρω από το χρονοδιάγραμμα και τη διαδικασία εκλογής του αρχηγού.

Οι διεργασίες θα ολοκληρωθούν με την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στις 16.00 και η οποία αναμένεται να επισφραγίσει τον οδικό χάρτη για την ανάδειξη νέας ηγεσίας, καθώς υπάρχουν διαφορετικές προτάσεις πέραν την εισήγησης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Πολιτική Γραμματεία έχει προτείνει την διεξαγωγή διαρκούς συνεδρίου στις 26-27 Αυγούστου και εκλογή προέδρου στις 3 Σεπτεμβρίου, με επαναληπτική ψηφοφορία – αν υπάρξει δεύτερος γύρος – στις 10 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής μεταξύ των οποίων ο Παύλος Πολάκης και ο Διονύσης Τεμπονέρας, έχουν διατυπώσει διαφορετικές προτάσεις για μετάθεση της εκλογής αρχηγού μετά τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και αφού προηγηθεί εκτεταμένος εσωκομματικός διάλογος. Σύμφωνα με πηγές της «Ν» στο τραπέζι έχει πέσει και μία ακόμη ενδιάμεση πρόταση για διαρκές συνέδριο στις 3 Σεπτεμβρίου, πρώτες κάλπες για εκλογή προέδρου στις 10 Σεπτεμβρίου και δεύτερο γύρο την επόμενη Κυριακή.

Υπενθυμίζεται ότι την ηγεσία διεκδικούν μεν τέσσερα στελέχη που κατέθεσαν επισήμως υποψηφιότητα (Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς, Στέφανος Τζουμάκας) αλλά υπάρχουν και άλλα δύο πρόσωπα (Διονύσης Τεμπονέρας και Παύλος Πολάκης) που άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να πάρουν μέρος στη διαδικασία εάν αυτή αναβληθεί για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Επομένως από τη σημερινή ψηφοφορία θα κριθεί αν οι διεκδικητές της ηγεσίας θα είναι τελικά τέσσερις ή αν θα προστεθούν στην κούρσα και οι κ. Τεμπονέρας και Πολάκης. Πηγές του κόμματος μιλώντας στη «Ν» ανέφεραν πάντως πως υπάρχει περιθώριο να κατατεθούν τυχόν επιπλέον υποψηφιότητες και μέχρι το διαρκές συνέδριο.

Στήριξη Ν. Βούτση στην υποψηφιότητα Αχτσιόγλου

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Υπέρ της υποψηφιότητας της Έφης Αχτσιόγλου, η οποία «προσδίδει την αναγκαία ευρεία συναίνεση και εναρμονίζεται με την ανάγκη κοινωνικής στήριξης στη σύγχρονη Αριστερά, την Αριστερά της διακυβέρνησης και των κοινωνικών αγώνων», τάχθηκε ο Νίκος Βούτσης στην τοποθέτηση του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Ειδικότερα, ο τ. πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι «το αίτημα της επανεκκίνησης της Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι επιτακτικό από κάθε άποψη. Δεν είναι μόνο, ούτε κυρίως, ένα εσωτερικό ζήτημα», αλλά «απηχεί τη διάθεση ενός μεγάλου ακόμα τμήματος του λαού μας» και «ανταποκρίνεται στην ανάγκη σκληρής ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης με τη Ν.Δ. και τις δυνάμεις του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, που συγκροτούν τη νέα ακροδεξιά στη χώρα μας». Σημείωσε ότι προτεραιότητες για μια ουσιαστική ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να αποτελούν «η έμπνευση και η αυτοπεποίθηση των μελών με στόχο την ενθάρρυνση και τη συμμετοχή σε μεγάλους μαζικούς, πολύμορφους, ειρηνικούς αγώνες. Για την αντίσταση με όρους μαζικού κινήματος και όχι στείρας διαμαρτυρίας, στις πολιτικές απέναντι στα δικαιώματα και την καταρράκωση του κράτους δικαίου στη χώρα μας».

Υποστήριξε πως «είναι σαφές ότι σε αυτό το πεδίο των κοινωνικών αγώνων, όπως και στο κρίσιμο ζήτημα της έλλειψης μαζικής κοινωνικής γείωσης του κόμματός μας, κρίθηκε εντέλει η περιορισμένη εκλογική εμβέλεια των προτάσεών μας και η αξιοπιστία της παράταξής μας». Πρόσθεσε ότι «η ηγεμονία δεν διεκδικήθηκε με συνέπεια και χωρίς αμφιταλαντεύσεις απέναντι στην επικοινωνιακή λαίλαπα της πολλαπλά ένοχης κυβερνητικής πολιτικής» και ότι «η έλλειψη αυτή προσδιόρισε και το εκλογικό ‘ταβάνι’ του κόμματος μας, με τη σαφή αδυναμία συγκρότησης και στήριξης της έννοιας της παράταξης».

Ο Νίκος Βούτσης σημείωσε ότι «η παραίτηση του συντρόφου Αλέξη Τσίπρα, δυσκολεύει αλλά και επιταχύνει την αναζήτηση ηγετικών λύσεων, ενόψει αυτής της αδήριτης ανάγκης για άμεση πολιτική επανεκκίνηση, ενόψει της ανάγκης για τολμηρή απεύθυνση από το έδαφος της Αριστεράς σε όλον τον προοδευτικό χώρο. Και για προωθητικές πολιτικές συνθέσεις, που θα είναι απόρροια συλλογικής λειτουργίας των ηγετικών οργάνων αλλά και δημοκρατικής λειτουργίας όλου του κόμματος». Ταυτόχρονα, συνέχισε, «χρειάζεται η τολμηρή ανάδειξη με την αναγκαία βεβαίως στήριξη από όλους μας, μιας νεότερης γενιάς στελεχών στην εικόνα και την καρδιά αυτής της προσπάθειας».

Από αυτήν την άποψη, συνέχισε, «εκτιμώ ότι η υποψηφιότητα της συντρόφισσας Αχτσιόγλου, προσδίδει την αναγκαία ευρεία συναίνεση και εναρμονίζεται με την ανάγκη κοινωνικής στήριξης στη σύγχρονη Αριστερά. Την Αριστερά της διακυβέρνησης και των κοινωνικών αγώνων». Πρόσθεσε ότι «χρειάζεται όλοι μας, ή εν πάση περιπτώσει όποιος το αισθάνεται, να σκεφτούμε με ορίζοντα την ευρύτερη ευθύνη για τη διαμόρφωση ανασυνθέσεων και λύσεων στην κρίσιμη αυτή φάση για το κόμμα μας». Επισήμανε επιπλέον ότι «δεν αρκεί η κατάθεση της προσωπικής μας αλήθειας και η απλή στήριξη στην πάγια ιδεολογική και πολιτική προτίμηση του καθένα μας, μια ψυχολογία που και εμένα με αγγίζει και με συνέχει και την οποία σέβομαι απεριόριστα, όταν μάλιστα προσωποποιείται σε στελέχη του επιπέδου του Ευκλείδη Τσακαλώτου».

Παραιτήθηκε από την Πολιτική Γραμματεία ο Χρ. Σπίρτζης

Στο μεταξύ, την παραίτησή του από την Πολιτική Γραμματεία ανακοίνωσε και επισήμως ο Χρήστος Σπίρτζης κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σπίρτζης είχε προαναγγείλει την κίνηση αυτή στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, στην οποία είχε εκφράσει τη διαφωνία του με τον «οδικό χάρτη» για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ. Στη σημερινή ομιλία του προειδοποίησε μεταξύ άλλων πως «οι διαδικασίες του διαρκούς συνεδρίου, στις 26 Αυγούστου και η εκλογή σε λίγες ημέρες Προέδρου, απευθύνεται στο εναπομείναν εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όχι στην κοινωνία, όχι στα 170.000 μέλη. Και θα είναι η πρώτη ήττα μας».

naftemporiki.gr