Skip to main content

M. Σαρηγιαννίδης (ΑΠΘ) στο NaftemporikiTV: Προτεραιότητα να διευθετηθεί η υφαλοκρηπίδα

Τα «ήρεμα νερά» των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Στην εκπομπή του NaftemporikiTV «12:00-14:00», με τη Νικόλ Λειβαδάρη  και τον Παύλο Πανταζόπουλο, εμφανίστηκε ο Μίλτος Σαρηγιαννίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου ΑΠΘ.

Ο κ. Σαρηγιαννίδης αρχικώς ανέφερε πως «Μια παραμένει η διαφορά, η διαφορά μας είναι η υφαλοκρηπίδα και πρέπει να διευθετηθεί, η ΑΟΖ έχει άλλες διαδικασίες πιο μπροστά για να συζητήσουμε για αυτήν».

Στη συνέχεια ο κ. Σαρηγιαννίδης σχολίασε πως «Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και δυνητικά ΑΟΖ αν δεν μπούμε στην διαδικασία πρώτα να επεκτείνουμε στα 12 ναυτικά μίλια την αιγιαλίτιδα ζώνη μας, αυτή είναι βασική προϋπόθεση εκτός εάν υπάρξει άλλη φόρμουλα με την Τουρκία προκειμένου να μην αγγίξουμε αυτό το ζήτημα και να προχωρήσουμε μονάχα στην οριοθέτηση».

Τέλος ο κ. Σαρηγιαννίδης εξήγησε πως «Ένα ζήτημα είναι να πάμε στη Χάγη, για να υποβάλουμε τις διαφορές μας στη Χάγη θα πρέπει να συντάξουμε μια συμφωνία με την Τουρκία, το τι θα γράψουμε μέσα σε αυτή την συμφωνία είναι η μισή δουλειά, η άλλη μισή δουλειά είναι η απόφαση του δικαστηρίου, θέλει αρκετή δουλειά και αρκετές υποχωρήσεις για να συμφωνηθεί το τι θα υπαχθεί στη δικαιοδοσία του δικαστηρίου».