Skip to main content

Αλβανία: Απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισης του Φρ. Μπελέρη

Φρέντι Μπελέρη/ EUROKINISSI

Η υπεράσπιση είχε επικαλεστεί στην έφεση λόγους υγείας, που όμως δεν έκανε δεκτούς το δικαστήριο

Απορρίφθηκε την Παρασκευή η έφεση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρ. Μπελέρη, που αφορούσε την κατάργηση του καθεστώτος προφυλάκισής του και την αντικατάστασή του με υποχρεωτική παρουσία του σε αστυνομικό τμήμα.

Η υπεράσπιση είχε επικαλεστεί στην έφεση λόγους υγείας του φυλακισμένου δημάρχου Χειμάρρας, που όμως δεν έκανε δεκτούς το δικαστήριο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το εφετείο του Ειδικού Δικαστηρίου Τιράνων είχε απορρίψει πριν από λίγες μέρες αίτημα του Φρ. Μπελέρη, ο οποίος ζητούσε να κριθούν παράνομες οι διαδικασίες παρακολούθησής του από την εισαγγελία Αυλώνας, πριν από τις εκλογές, γεγονός που οδήγησε στη σύλληψή του.

Ενδεχόμενη αποδοχή του αιτήματος θα επέφερε αυτομάτως την αποφυλάκισή του, όμως το δικαστήριο έκρινε νόμιμη τη διαδικασία παρακολούθησης του εκλεγμένου δημάρχου.

Σήμερα, στη δίκη παρευρέθηκε ο ίδιος ο Φρ. Μπελέρης καθώς και η πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα Κωνσταντίνα Καμίτση.

Ο Φρέντι Μπελέρης διανύει την 62η ημέρα προφυλάκισής του. Κατά την αλβανική νομοθεσία, σε περίπτωση που ένας δήμαρχος δεν μπορεί να ορκιστεί ενόψει του Δημοτικού Συμβουλίου εντός τριών μηνών από την εκλογή του, τότε προκηρύσσονται νέες εκλογές στον συγκεκριμένο δήμο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα της φυλάκισης του εκλεγμένους δημάρχου Χειμάρρας στον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους. «Είναι ζήτημα κράτος δικαίου όταν ένας εκλεγμένος δήμαρχος φυλακίζεται χωρίς βάσιμες κατηγορίες» σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι σέβεται την ανεξαρτησία της αλβανικής δικαιοσύνης, αλλά το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί σύντομα.