Skip to main content

Ψήφος αποδήμων: Δρομολογείται το ν/σ για την άρση των περιορισμών

ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME NEWS

Αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση σήμερα - Στόχος να έχει ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου

Έχοντας εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με 158 «ναι» η κυβέρνηση βάζει πλώρη για την υλοποίηση της μεταρρυθμιστικής της ατζέντας.

Σε συνέχεια των σχετικών εξαγγελιών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, σήμερα αναμένεται να αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικών, θα ακολουθήσει διάλογος με τα κόμματα και στόχος είναι το νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί πριν από το κλείσιμο της Βουλής, δηλαδή στα τέλη Ιουλίου. Το νομοσχέδιο καταργεί όλους τους περιορισμούς για την ψήφο των αποδήμων, καθώς το σύνολο των Ελλήνων του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένο στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορεί να ψηφίζει στον τόπο διαμονής του.

Σε σημερινές της δηλώσεις η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως έκανε λόγο για «ιστορική ευκαιρία» καλώντας και τους 300 βουλευτές να υπερψηφίσουν το προωθούμενο νομοσχέδιο. «Δεν ειναι δεξιό, αριστερό, κεντρώο το ζήτημα των αποδήμων. Είναι σεβασμός προς τον απανταχού Ελληνισμό» σημείωσε.

Οι Ελληνες που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ανέρχονται σε περίπου 800.000. Η διάταξη είναι ίδια με αυτή που είχε φέρει η κυβέρνηση της Ν.Δ. το 2021. Τότε την είχαν υπερψηφίσει συνολικά 190 βουλευτές από τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και την Ελληνική Λύση. Τα συγκεκριμένα κόμματα, με τους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί εντός του Κοινοβουλίου, αριθμούν 202 βουλευτες, αριθμός ικανός να υπερψηφίσει τη διάταξη και να άρει όλους τους περιορισμούς.