Skip to main content

Λευκός Οίκος: Στενή συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας για τη διατήρηση της σταθερότητας στο Αιγαίο

REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την επικοινωνία Κ. Μητσοτάκη- Τζο Μπάιντεν.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία την Κυριακή, δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεών τους σε όλο το φάσμα των κοινών προτεραιοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, ο πρωθυπουργός είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τους στενούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς και τη βούλησή τους για την ενίσχυση και εμβάθυνση της εξαιρετικής ελληνοαμερικανικής συνεργασίας, ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και της ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την επανεκλογή του και τόνισε ότι προσβλέπει σε ακόμα στενότερη συνεργασία με τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνομίλησε σήμερα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη για να τον συγχαρεί για την επανεκλογή του.

«Οι ηγέτες υπογράμμισαν τις στενές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής αμυντικής μας συνεργασίας ως συμμάχων στο ΝΑΤΟ, των προσπαθειών για εμβάθυνση των οικονομικών μας δεσμών και των διαρκών δεσμών μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών μας. Δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεών μας σε όλο το φάσμα των κοινών προτεραιοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τζο Μπάιντεν σε ανάρτησή του στο Twitter, στα αγγλικά, κάνοντας λόγο για μια «εταιρική σχέση που είναι τόσο μακρά όσο και διαρκής».

«Είχα τη χαρά να μιλήσω σήμερα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ σήμερα. Συζητήσαμε για τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, την εμβάθυνση των οικονομικών μας δεσμών και την αμέριστη υποστήριξη προς την Ουκρανία» τόνισε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: « Όπως είπα στην ομιλία μου στο Κογκρέσο των ΗΠΑ: η εταιρική μας σχέση είναι τόσο μακρά όσο και διαρκής».