Skip to main content

Π. Μαρινάκης: Μαζί με τον Αλ. Τσίπρα ελπίζουμε να αποχωρήσει και η τοξικότητα

Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι αυτό που θέλει η Ν.Δ. είναι να έχουμε μία συνολική αλλαγή εποχής για τη χώρα

Στις εκλογές «κέρδισε η αλήθεια, κέρδισε η κοινή λογική, κέρδισε η ενότητα» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ενώ αναφερόμενος στην παραίτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα ελπίζουμε να αποχωρήσει και η διγλωσσία και η τοξικότητα».

«Γιατί, δυστυχώς, αν κάτι μας έμεινε και ειδικά σε μας τους νεότερους, είναι ότι ποτέ δεν στάθηκε απέναντι στην τοξικότητα. Δεν ήταν πάντοτε αυτός που την εξέφραζε, αλλά στελέχη του πολλές φορές, τα οποία ουδέποτε τα έβαζε έστω στη θέση τους, κανέναν από αυτούς που μίλησαν τοξικά, που μίλησαν για προγραφές δημοσιογράφων, που κατηγόρησαν οικογένειες, συζύγους, συγγενείς του πρωθυπουργού, των υπουργών» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι «στη Νέα Δημοκρατία υπάρχει μία λογική – το είχε πει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης – όποιος χάνει, φεύγει. Και μάλιστα έχουμε άμεσες διαδικασίες εσωκομματικές, εσωτερική κριτική. Τα έχουμε ζήσει όλα αυτά, και μέσα από πολύ δύσκολες στιγμές, στο παρελθόν. Γιατί δεν είναι πάντοτε τα εκλογικά αποτελέσματα για μία παράταξη νικηφόρα». Συμπλήρωσε επίσης: «Η Νέα Δημοκρατία έχει μία εσωτερική διαδικασία πολύ συγκεκριμένη. Και στο τέλος της ημέρας, μετά από πάρα πολύ σκληρή αυτοκριτική που κάνουμε, προχωράμε όλοι μαζί μπροστά. Εμείς μαθήματα στα υπόλοιπα κόμματα δεν θα κάνουμε. Θα ασχοληθούμε με τα του οίκου μας και το πάρα πολύ βαρύ πρόγραμμα που έχουμε και τις πολλές υποχρεώσεις που θα υλοποιήσουμε».

Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι η Ελλάδα άρχισε να επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα «με πάρα πολύ μεγάλες θυσίες των πολιτών και υπομονή, αλλά και πολύ συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις», ενώ είπε ότι η εντολή που έλαβε η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν τόσο ισχυρή «που είναι το μόνο μας μέλημα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, να συνεχίσουμε να λύνουμε προβλήματα – γιατί τα προβλήματα παρέμειναν, δεν σβήνονται με ένα εκλογικό αποτέλεσμα – και να συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα σε όλους τους πολίτες, είτε μας ψήφισαν είτε όχι».

Ο κ. Μαρινάκης είπε ότι αυτό που θέλει η Ν.Δ. είναι να έχουμε μία συνολική αλλαγή εποχής για τη χώρα και σημείωσε: «Πληρώσαμε πολύ ακριβά “την πάνω και την κάτω πλατεία” – συμβολικά τα λέω. Ήρθε η ώρα να πάρουμε πίσω όχι μόνο όσα μας στέρησαν τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης, των πολλών κρίσεων, αλλά να ανακτήσουμε την ενότητα συνολικά. Αυτός, λοιπόν, είναι ένας στόχος πέραν των οικονομικών, πέραν των εξαγγελιών, που θα εφαρμοστούν όλες».

Αναφερόμενος στη διεύρυνση της Ν.Δ. είπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή που εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, προσπάθησε να ανοίξει τις πόρτες του κόμματος σε ανθρώπους, οι οποίοι, ενδεχομένως, να μην είχαν ασχοληθεί ούτε μία μέρα με την πολιτική. «Αλλά, πέραν αυτού, υπάρχει μία λέξη, η οποία δεν χτίζεται από τη μέρα στην άλλη, η λέξη αξιοπιστία. Τα τελευταία χρόνια είναι οδηγός για τα επόμενα. Τι θέλω να πω; ΄Όταν βγαίνεις και λες κάποια πράγματα στους πολίτες, αυτά καταγράφονται, μένουν. Είχαμε κουραστεί άλλα να ακούμε προεκλογικά και άλλα να βλέπουμε να γίνονται – ειδικά από την προηγούμενη κυβέρνηση – μετεκλογικά. Αυτή, λοιπόν, η λέξη, αυτός ο όρος, αυτή η έννοια χτίστηκε μέρα με τη μέρα, γειτονιά-γειτονία. Και εδώ, λοιπόν, με αυτό το εχέγγυο, θα πάμε στα επόμενα χρόνια να υλοποιήσουμε όσα είπαμε. Και όχι μόνο αυτό. Ξέρετε, δεν είναι κάθε μέρα εύκολη. Δεν είναι κάθε περίοδος εύκολη. Υπάρχουν κρίσεις, υπάρχουν απρόβλεπτα. Δυστυχώς, αυτά συμβαίνουν. Εμείς είμαστε εδώ, με πρώτο τον Πρωθυπουργό, να τα αντιμετωπίσουμε μαζί».

«Μας ενδιαφέρει να έχουμε μία ισχυρή αντιπολίτευση, αλλά μία αντιπολίτευση πολιτική» είπε ο κ. Μαρινάκης και προσέθεσε: «Μία αντιπολίτευση που θα μας κάνει σκληρή κριτική, προφανώς, θα λέει τις δικές της προτάσεις, προφανώς δεν θα συμφωνήσουμε πάντα – αυτός είναι και ο ρόλος της αντιπολίτευσης – αλλά μία αντιπολίτευση που να μην κάνει αντιπολίτευση στην χώρα, να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό και στους υπουργούς, κάτι που είδαμε δυστυχώς να γίνεται στα προηγούμενα χρόνια. Και θα αποδέχεται – και εδώ είναι και η πρωτοβουλία η νομοθετική για την κοστολόγηση των προγραμμάτων, είναι μία κατάκτηση των προηγούμενων εκλογών – ότι όταν έξω είναι μέρα, είναι μέρα».

Σημείωσε ότι το πρόγραμμα της Ν.Δ. είναι πλήρως κοστολογημένο και είναι εξασφαλισμένοι οι πόροι για όλη την τετραετία συνολικά, ενώ τόνισε ότι βασίζεται σε πάρα πολλές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη ψηφιστεί στην προηγούμενη τετραετία και αρχίζουν και υλοποιούνται.

Τάχθηκε υπέρ της λογοδοσίας της κυβέρνησης στο λαό γιατί «ήρθαν άνθρωποι και μας ψήφισαν, που μια ζωή είναι δίπλα μας και μας στηρίζουν, αλλά ήρθαν και άνθρωποι και μας ψήφισαν που δεν μας είχαν ψηφίσει ποτέ ξανά. Δεν έχουμε αυταπάτες. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έγιναν από την μια μέρα στην άλλη φανατικοί νεοδημοκράτες. Οι άνθρωποι αυτοί θέλουν αυτά που είδαν στο χαρτί, αυτά που άκουσαν από μας, αυτά που είπαμε να κάνουμε τα προηγούμενα χρόνια, να τα συνεχίσουμε και αυτά που τους ενοχλούν, να αλλάξουν».

Μιλώντας για την οικονομία είπε ότι «δεν υπάρχουν “λεφτόδενδρα”» προσθέτοντας ότι «όλα αυτά που έχουμε πει και έχουμε εξασφαλίσει προκύπτουν από το γεγονός ότι μέσα σε πάρα πολύ δύσκολα χρόνια καταφέραμε, με μια μάχη που δώσαμε όλοι μαζί, να αυξήσουμε την πίτα, να αυξήσουμε το ΑΕΠ. Και μάλιστα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, έχουμε πλέον σχεδόν βέβαιη, αλλά πρέπει να συνεχιστούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις, ανάπτυξη για τα επόμενα τρία χρόνια. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα συνεχίσει να μεγαλώνει η πίτα, με διαρκείς μειώσεις φόρων και σταδιακά θα αυξάνονται, όπως έχουμε υποσχεθεί, οι μισθοί και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα».