Skip to main content

Ο «καυτός» Ιούλιος για την πολιτική σκηνή: Τι έρχεται για κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ραγδαίες οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι σε αναζήτηση αρχηγού. Αλλά και στην κυβέρνηση σηκώνουν μανίκια για δύο κομβικά νομοσχέδια.

Ένα καλοκαίρι γεμάτο ειδήσεις είναι το φετινό, καθώς μετά τις πρόσφατες εκλογές έχει δημιουργηθεί ένα νέο τοπίο στην πολιτική σκηνή.  Στην κυβέρνηση … σηκώνουν μανίκια και καλούνται να τρέξουν άμεσα μία σειρά μεταρρυθμίσεων και δύο κομβικά νομοσχέδια θα πάρουν τον δρόμο για την Βουλή μέσα στον Ιούλιο. Στον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ έχουν πάρει φωτιά οι συζητήσεις για την επόμενη ημέρα μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί από πρόεδρος του κόμματος.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι προγραμματικές δηλώσεις που θα γίνουν από τις 6 έως τις 8 Ιουλίου στη Βουλή, όπου θα ξεδιπλωθεί ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης αλλά θα δοθεί και μία πρόγευση της στρατηγικής των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Μάλιστα έχει σημασία το πως θα πορευθούν τα μικρότερα κόμματα και ποια ατζέντα θα επιλέξουν να υιοθετήσουν  το επόμενο διάστημα.

Ο σχεδιασμός Μητσοτάκη

Έμφαση στην οικονομία αλλά και σε μία κοινωνική ατζέντα σκοπεύει να δώσει το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός και δύο νομοσχέδια θα πάρουν τον δρόμο για την Βουλή μέσα στον Ιούλιο. Η αρχή θα γίνει από το νομοσχέδιο για την επικαιροποίηση του επιτελικού  κράτους και θα ακολουθήσει το οικονομικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει βασικές δεσμεύσεις της Ν.Δ. από την προεκλογική περίοδο.

Από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν πως δεν πρέπει να χαθεί πολύτιμος χρόνος και ήδη οι υπουργοί παρέλαβαν τους μπλε φακέλους, με το χρονοδιάγραμμα και τις προτεραιότητες. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται 120 μεταρρυθμίσεις, 79 ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και 959 συνολικά επιχειρησιακές δράσεις. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε και … μηνύματα, επισημαίνοντας πως πετυχημένος υπουργός είναι αυτός, προφανώς, που μιλάει για το έργο του, αλλά είναι και αυτός ο οποίος υπερασπίζεται συνολικά την κυβερνητική πολιτική.

Τις προτεραιότητες της επόμενης τετραετίας θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις, όπου ειδική αναφορά θα κάνει σε τέσσερις βασικές κατευθύνσεις: καλύτεροι μισθοί, καλύτερη δημόσια υγεία, ένα καλύτερο κράτος, μία καλύτερη ζωή σε μία ισχυρή Ελλάδα. Θα ακολουθήσει στις 11 και στις 12 του μήνα το ταξίδι στο Βίλνιους για την Σύνοδο ΝΑΤΟ και εκεί στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας θα γίνει και συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο.

Σε αναζήτηση αρχηγού ο ΣΥΡΙΖΑ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα  να παραιτηθεί από πρόεδρος του κόμματος και να μη είναι εκ νέου υποψήφιος. Τα σενάρια για τα πρόσωπα που μπορεί να διεκδικήσουν την ηγεσία έχουν πάρει φωτιά,  ωστόσο προς το παρόν δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη υποψηφιότητα. Οι ενδιαφερόμενοι ζυγίζουν όλα τα δεδομένα, καθώς γνωρίζουν πως τον επόμενο χρόνο θα ακολουθήσει διπλή εκλογική μάχη: τον Οκτώβριο θα γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές και τον Ιούνιο  του 2024 οι ευρωεκλογές.

Πάντως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και αρχικά θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία προκειμένου να δρομολογήσει τον οδικό χάρτη για την εκλογή νέου προέδρου από την βάση του κόμματος. Και μέσα  στην επόμενη εβδομάδα (πιθανότατα την Δευτέρα) αναμένεται να συνεδριάσει και η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα εκλέξει νέο επικεφαλής. Το πρόσωπο που θα εκλεγεί – ενδεχομένως η Ολγα Γεροβασίλη-  θα εκπροσωπήσει το κόμμα στη Βουλή  ενόψει και της τριήμερης συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων.