Skip to main content

Εκλογές 2023: «Το ξεκάθαρο φαβορί και οι πιθανές παγίδες» – Τα σχόλια των ευρωπαϊκών εφημερίδων

Στιγμιότυπο από την εκλογική διαδικασία/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣEUROKINISSI

Γαλλικές, ιταλικές, βελγικές και αυστριακές εφημερίδες παρακολουθούν την εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα.

«Η ενισχυμένη συντηρητική Δεξιά απέναντι στην αποδυναμωμένη Αριστερά του Σύριζα» είναι το σχόλιο της γαλλικής εφημερίδας Le Monde για την εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα.

«Ο δεξιός πρώην πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι το ξεκάθαρο φαβορί στις δεύτερες εκλογές μέσα σε πέντε εβδομάδες. Ελπίζει, αυτή τη φορά, να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία για να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση», τονίζει η  γαλλική εφημερίδα.

«Απέναντί ​​του, ο αρχηγός του αριστερού Σύριζα, Αλέξης Τσίπρας, υποσχέθηκε να αγωνιστεί «μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο» παρά την πικρή ήττα του στρατοπέδου του στις προηγούμενες εκλογές της 21ης ​​Μαΐου, προσθέτει η Le Monde.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέρχεται από μεγάλη οικογένεια πολιτικών και έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο συγκρότησης  κυβερνητικού συνασπισμού. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν αυτή τη φορά στη ΝΔ  μεταξύ 37,8% και 45% των ψήφων.

«Ομως ο 55χρονος αντιμετωπίζει δύο πιθανές παγίδες» γράφει η Le Monde: «Από τη μία, η πιθανή κούραση των ψηφοφόρων, που κλήθηκαν δύο φορές στις κάλπες μέσα σε πέντε εβδομάδες και κάποιοι θα μπορούσαν να πάνε στις παραλίες αυτή την καλοκαιρινή Κυριακή.

Εκλογές 2023: Τι «βλέπουν» τα ξένα μέσα στις κάλπες της 25ης Ιουνίου

Από την άλλη, τρεις μικροί σχηματισμοί προσπαθούν να καταγράψουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων για να στείλουν βουλευτές στη νέα Βουλή. Ο αριθμός των κομμάτων που θα εκπροσωπούνται στη Βουλή των Ελλήνων, αριθμητικά θα έχει επιπτώσεις στον αριθμό των εδρών που θα κατανεμηθούν στη Νέα Δημοκρατία»

Η Liberation από την πλευρά της αναφέρει ότι «η τύχη της χώρας βρίσκεται πλέον στα χέρια των Ελλήνων που θα πρέπει να εκλέξουν σήμερα  τους βουλευτές τους. Αρχίζουν να το συνηθίζουν όμως: είναι η δεύτερη φορά μέσα σε πέντε εβδομάδες που καλούνται στις κάλπες». Η γαλλική εφημερίδα τονίζει ότι «μεγάλο φαβορί ,σύμφωνα με τις  δημοσκοπήσεις, είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης  που απέσπασε το 40,8% των ψήφων στις προηγούμενες εκλογές της 21ης Μαίου.

Η Liberation σημειώνει ότι οι «τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν  στη ΝΔ  ποσοστό μεταξύ 38,5% και 45%  αυτή τη φορά, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, μετά την μεγάλη υποχώρηση της 21ης ​​Μαΐου (20,07% των ψήφων και  μείωση 11,5 μονάδων σε σύγκριση με το 2019), η πτώση θα μπορούσε να είναι ακίομη μεγαλύτερη.Οι προβλέψεις τοποθετούν τον ΣΥΡΙΖΑ  μεταξύ 16,8% και 20%, ακολουθούμενοι από τους Σοσιαλιστές του  Πασόκ-Κινάλ (11% έως 12%).

Η Liberation εκτιμά ότι έκπληξη μπορεί να αποτελέσει το νεοεμφανισθέν κόμμα «Σπαρτιάτες», που υποστηρίζονται από τον φυλακισμένο, πρώην ανώτατο στέλεχος του νεοναζιστικού κόμματος «Χρυσή Αυγή», Ηλία Κασιδιάρη.

Wiener Zeitung: Η κυριαρχία της Ν.Δ. και ο ρόλος του Γκρίνμπεργκ

«Προαναγγελθείσα νίκη Μηστοτάκη»

Η ιταλική La Repubblica κάνει λόγο για «προαναγγελθείσα νίκη του Κυριάκου Μηστοτάκη, καθώς η Ελλάδα επιστρέφει σήμερα στις κάλπες». Η εφημερίδα δίνει μεγάλη έμφαση στην δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την «επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στηνΕλλάδα».

Για την αυστριακή Der Standard, «το συντηρητικό κυβερνητικό κόμμα  της Νέας Δημοκρατίας προηγείται στις δημοσκοπήσεις και είναι πιθανό να πετύχει ξεκάθαρη νίκη».

«Στις τελευταίες εκλογές  το κόμμα του Μητσοτάκη έλαβε πάνω από το 40%των ψήφων, έναντι μόλις 20% για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο εκλογικός νόμος προβλέπει  τώρα αυτόματο μπόνους τουλάχιστον 40 εδρών για το κόμμα με τις περισσότερες ψήφους στο κοινοβούλιο των 300 εδρών. Εάν η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώσει περίπου το 40%, θα μπορούσε και πάλι να κυβερνήσει μόνη της με άνετη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ,αναφέρει η Der Standard.
Για την βελγική Le Soir , «οι δεύτερες εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα χωρίς πάθος και ανθρωπιά, αλλά ούτε συζητήσεις για τις μεγάλες πολιτικές της χώρας, ειδικά αυτή της μετανάστευσης, ενώ έχει σημειωθεί ένα ναυάγιο που προκάλεσε εκατοντάδες θανάτους» .