Skip to main content

Εκλογές 2023: Τι «βλέπουν» τα ξένα μέσα στις κάλπες της 25ης Ιουνίου

Κυριάκος Μητσοτάκης - εκλογές 2023 - ομιλία - προεκλογική εκστρατεία
Ο Κυριάκοης Μητσοτάκης σε προεκλογική ομιλία. REUTERS/Louiza Vradi/File Photo

Άνετη νίκη Μητσοτάκη περιμένουν τα ξένα μέσα. Πώς σχολιάζουν το ναυάγιο της Πύλου και το μεταναστευτικό.

Με τη σημείωση ότι οι Έλληνες προσέρχονται στις κάλπες λίγες ημέρες μετά το τραγικό ναυάγιο της Πύλου ανοίγουν τις ανταποκρίσεις τους για τις ελληνικές εκλογές τα περισσότερα ξένα μέσα. Σχολιάζουν πάντως ότι η τραγωδία αυτή δεν φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά τις πιθανότητες της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη να εξασφαλίσει μία άνετη πλειοψηφία στη Βουλή, καθώς η ελληνική κοινή γνώμη, όπως αναφέρουν, θέλει πιο αυστηρές πολιτικές στο μεταναστευτικό.

«Η ψηφοφορία επισκιάζεται από ένα μεγάλο ναυάγιο πριν από λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα που άφησε εκατοντάδες μετανάστες νεκρούς ή αγνοούμενους στα ανοικτά των ακτών της δυτικής Ελλάδας. Όμως η καταστροφή αυτή είναι απίθανο να επηρεάσει σημαντικά τη συνολική έκβαση, καθώς οι Έλληνες αναμένεται να επικεντρωθούν σε εσωτερικά οικονομικά ζητήματα» παρατηρεί το Associated Press. Προσθέτει ότι «ο 55χρονος συντηρητικός ηγέτης Κυριάκος Μητσοτάκης προσβλέπει σε μια δεύτερη τετραετή θητεία ως πρωθυπουργός αφού το κόμμα του η Νέα Δημοκρατία κέρδισε με τεράστια διαφορά τον Μάιο».

Εκλογές 2023: «Το ξεκάθαρο φαβορί και οι πιθανές παγίδες» – Τα σχόλια των ευρωπαϊκών εφημερίδων

Από την πλευρά του το Reuters μεταδίδει ότι οι εκλογές της 25ης Ιουνίου «διεξάγονται στη σκιά ενός ναυαγίου μεταναστών, στο οποίο εκφράζονται φόβοι ότι εκατοντάδες άνθρωποι χάθηκαν στα ανοιχτά της νότιας Ελλάδας. Ήταν μία από τις χειρότερες τέτοιες καταστροφές των τελευταίων ετών, η οποία έδειξε τη διχόνοια των κομμάτων σχετικά με τη μετανάστευση».

«Η προηγούμενη κάλπη έδειξε ότι το κεντροδεξιό κόμμα του Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα βγει νικητής αυτή τη φορά. Η πρόκληση είναι αν θα μπορέσει να εξασφαλίσει μια μονοκομματική κυβέρνηση ή για άλλη μια φορά δεν θα έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Μια κυβέρνηση συνασπισμού φαίνεται εκτός συζήτησης, καθώς κανένας από τους αρχηγούς των κομμάτων στην Ελλάδα δεν θέλει να συνεργαστεί. Αυτό σημαίνει ότι εάν ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να κυβερνήσει μόνος του, μπορεί να διεξαχθούν τρίτες εκλογές σε περίπου ένα μήνα» μεταδίδει το Bloomberg σε άρθρο με τίτλο «Οι Έλληνες ψηφίζουν με τις αγορές να ελπίζουν για μία νέα σταθερή κυβέρνηση».

Το BBC σημειώνει την ίδια ώρα πως «η ψηφοφορία της Κυριακής έρχεται λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα μετά την τραγωδία με σκάφος μεταναστών στα ανοιχτά της Πύλου, κατά την οποία 500 άνθρωποι πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους. Αλλά η τραγωδία αυτή είχε μικρή επίδραση στην προεκλογική εκστρατεία».

Ο γερμανικός Τύπος

«Η νίκη είναι σίγουρη για τον Μητσοτάκη» είναι ο τίτλος στην ανταπόκριση της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) για τις βουλευτικές εκλογές. «Όπως υποδηλώνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, το εκλογικό αποτέλεσμα κατά πάσα πιθανότητα δεν θα διαφέρει από εκείνο του Μαΐου», γράφει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης. «H ‘Νέα Δημοκρατία’ μπορεί να υπολογίζει ότι η απήχησή της φτάνει το 40% των ψήφων. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, που κυβερνούσαν από το 2015 ως το 2019, θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι αν διατηρήσουν το αποτέλεσμα του Μαΐου, με 20%».

Στο ίδιο μήκος κύματος η Handsleblatt σημειώνει ότι «ο Μητσοτάκης ποντάρει στην απόλυτη πλειοψηφία» και «ελπίζει σε ξεκάθαρη εντολή για τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής πορείας του».

Ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το Naftemporiki.gr

Στις 18:00 συντονιστείτε στο Naftemporiki TV. Στην εκλογική βραδιά συμμετέχει και σχολιάζει με τον δικό του μοναδικό τρόπο ο Λάκης Λαζόπουλος.

Εκλογές 25ης Ιουνίου: Η μάχη της κάλπης στο κανάλι της Ναυτεμπορικής

naftemporiki.gr