Skip to main content

Ποιοι ψηφοφόροι μετακινούνται: Κέρδη και απώλειες

Τι αποκαλύπτουν οι δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας

Με αντίπαλο την χαλαρή ψήφο προχωράνε προς τις κάλπες τα κόμματα, που θέλουν να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους και να αποφύγουν εκπλήξεις. Το μήνυμα που εκπέμπεται απο τα κομματικά επιτελεία είναι πως δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό και στόχος είναι να… πειστούν οι πολίτες να πάνε στις κάλπες πριν από την παραλία.

Μία σειρά δημοσκοπήσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα δείχνουν πως η Νέα Δημοκρατία διατηρεί το μεγάλο προβάδισμα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η επόμενη Βουλή μπορεί να είναι επτακομματική. Ειδικότερα το κόμμα Νίκη αλλά και η Πλεύση Ελευθερίας φαίνεται με βάση τις πέντε τελευταία μετρήσεις πως υπερβαίνουν τον πήχη του 3% και θα εκλέξουν βουλευτές.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία για το ποσοστό συσπείρωσης των κομμάτων στο δρόμο προς τις επόμενες εκλογές. Τα υψηλότερα ποσοστά συσπείρωσης και ελάχιστες διαρροές φαίνεται πως έχει η Νέα Δημοκρατία, ενώ κοντά στα 85% κινείται η συσπείρωση τόσο σε ΣΥΡΙΖΑ  όσο και σε ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Σύμφωνα με την GPO το ποσοστό της συσπείρωσης της Νέας Δημοκρατίας είναι 94.1%, ενώ η κύρια μετακίνηση είναι προς το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ (1.6%). Την ίδια στιγμή έχει εισροές κυρίως από δεξιά και συγκεκριμένα από την Ελληνική Λύση (22.6%) και το κόμμα Νίκη (8.3%). Σημαντικά μικρότερες  είναι οι εισροές από το ΠΑΣΟΚ (1.8%) και το ΣΥΡΙΖΑ (1.5%).

Στον ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό συσπείρωσης είναι 87,1% και κυρίως έχει μετακινήσεις προς την Πλεύση Ελευθερίας (4.5%) και προς την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ (από 1.5% αντίστοιχα). Όσον αφορά στις εισροές έχει κυρίως από Ελληνική Λύση (14.3 %) και το ΠΑΣΟΚ (5.3%) , ενώ  σημαντικά λιγότερες είναι οι μετακινήσεις από την Ν.Δ. (0.3%).

Με βάση  την ίδια μέτρηση στο ΠΑΣΟΚ το ποσοστό συσπείρωσης είναι 84.5% και η κυριότερη  μετακίνηση ψηφοφόρων είναι προς το ΣΥΡΙΖΑ (5.3%) και λιγότερο προς τη Νέα Δημοκρατία και την Πλεύση Ελευθερίας (από 1.8% αντίστοιχα). Οι εισροές  είναι κυρίως από το ΚΚΕ 4% και λιγότερο απο ΝΔ (1.6%) και το ΣΥΡΙΖΑ (1.5%).

Την ίδια στιγμή σε δημοσκόπηση της Metron Analysis, που είχε γίνει αμέσως μετά τις εκλογές, η Νέα Δημοκρατία έφτασε το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό συσπείρωσης του 94.8%. Μικρές διαρροές της τάξης του 1.6% έχει  προς το ΠΑΣΟΚ και ακόμα μικρότερες – ποσοστό 0.9% – προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή το ποσοστό της συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ είναι 84.6% με τις κυριότερες διαρροές – σύμφωνα με την συγκεκριμένη δημοσκόπηση που έγινε στο τέλος Μαΐου –   να είναι προς το ΠΑΣΟΚ (3.2%), προς την Πλεύση Ελευθερίας (2.7%) και το ΜέΡΑ 25 (1.7%). Τέλος όσον αφορά στο ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ – με βάση την έρευνα της Metron Analysis – η συσπείρωση υπολογίζεται σε 86,3%.

Τα μηνύματα Μητσοτάκη- Τσίπρα – Ανδρουλάκη

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η προσπάθεια των κομματικών επιτελείων να αποφύγουν … διαρροές ψηφοφόρων λίγο πριν τις κάλπες. Σε έναν νέο κύκλο περιοδειών οι πολιτικοί αρχηγοί βάζουν τα διλήμματα της επικείμενης  εκλογικής αναμέτρησης, η οποία υπενθυμίζεται πως θα γίνει με ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής.

Σε μία «ασφαλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία» για να υλοποιηθούν οι μεγάλες αλλαγές  εστιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας «ψηφίζεις ΝΔ ψηφίζεις κυβέρνηση». Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην παρουσίαση των θέσεων του κόμματα για θέματα πρώτης γραμμής, όπως η οικονομία και η υγεία, ενώ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει πει πως στόχος είναι η δημιουργία χωριστού υπουργείου για την οικογένεια και την προνοιακή πολιτική.

Στην ανάγκη να ανατραπούν οι συσχετισμοί που προέκυψαν στις 21 Μαΐου, εστιάζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αλέξης Τσίπρας. Μάλιστα σημειώνει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πυροτέχνημα, δεν είναι κόμμα διαμαρτυρίας ούτε συμπλήρωμα. Είναι κόμμα εξουσίας». Σε μια σειρά εκδηλώσεων παρουσιάζονται αναλυτικά οι θέσεις του κόμματος και χθες έμφαση δόθηκε στα εργασιακά αλλά και στο σχέδιο για το «νέο ΕΣΥ

Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη για «εκβιαστικά διλήμματα και σημειώνει « δεν υπάρχει κίνδυνος ακυβερνησίας. Υπάρχει κίνδυνος παντοδυναμίας». Υπογραμμίζει  δε πως με την ψήφο στο ΠΑΣΟΚ θα  υπάρχει «ανάχωμα στην αλαζονεία του συστήματος εξουσίας της Νέας Δημοκρατίας».