Skip to main content

Ν. Ανδρουλάκης: Χρειάζεται ένα κράτος που θα λειτουργεί επιτελικά, όχι το επιτελικό παρακράτος του κ. Μητσοτάκη

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ

«Η Νέα Δημοκρατία βλάπτει σοβαρά το Εθνικό Σύστημα Υγείας» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Δριμεία κριτική στη Ν.Δ. άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, στους δύο νέους σταθμούς της περιοδείας του στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Ανδρουλάκης, επισκέφτηκε το πρωί το Νοσοκομείο Παπανικολάου, από όπου έκανε λόγο για «απελπιστική κατάσταση» καθώς – όπως παρατήρησε – «3.500 περιμένουν για χειρουργείο και υπάρχουν μόνο 7 αναισθησιολόγοι για 28 θέσεις». «Ενώ η Ευρώπη έδωσε 20 δισεκατομμύρια επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, η Νέα Δημοκρατία δεν έχει διάθεση – λόγω των ιδεοληψιών της – να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας. 2-4% του ταμείου δίνει στην υγεία, όταν χώρες με ανάλογα προβλήματα δίνουν 8 -10%. Θεωρούμε ότι το κοινωνικό κράτος είναι προτεραιότητα και έχουμε χρέος να μειώσουμε τις ανισότητες, να έχουμε ισχυρή δημόσια παιδεία, ισχυρή δημόσια υγεία, προοπτική για όλους τους πολίτες, ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους και τη μεσαία τάξη» είπε.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ

Όπως τόνισε, προτεραιότητα για το ΠΑΣΟΚ είναι να αυξήσει τις δαπάνες από το Ταμείο Ανάκαμψης για την στήριξη και την αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, να υπάρχει περισσότερο μόνιμο προσωπικό, να αυξηθούν οι μισθοί των υγειονομικών στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά. Επίσης, πρόσθεσε, κρίσιμο είναι η ενίσχυση ενός ισχυρού δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Όλα αυτά συνιστούν μια δέσμη προτάσεων για μια κοινωνία ανθεκτική και δίκαιη.

Συνεχίζοντας την περιοδεία του, ο κ. Ανδρουλάκης συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών, Σίμο Δανιηλίδη. «Θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ τον Δήμαρχο για την ενημέρωση που μας έκανε, υπογραμμίζοντας τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν αλλά και τις δυνατότητες που ανοίγονται, όταν υπάρχει βούληση. Μας παρουσίασε τις πρωτοβουλίες για το δημοτικό ιατρείο, τα ΚΔΑΠ, το όραμά του για τη δίκαιη πράσινη μετάβαση και τις ενεργειακές κοινότητες που αφορούν τους δήμους αλλά και τους πολίτες. Δυστυχώς η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε όλα αυτά τα μεγάλα ζητήματα, όχι απλά δεν έχει κανένα σχέδιο, αλλά δεν έχει και την ευαισθησία αντιμετώπισής τους. Το πρωί ήμουν στο Nοσοκομείο “Παπανικολάου”. Τι απεδείχθη από την ενημέρωση των γιατρών; Ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βλάπτει σοβαρά το Εθνικό Σύστημα Υγείας» δήλωσε.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «από την ενημέρωση του Δημάρχου επίσης φάνηκε ότι δεν στηρίζει πραγματικά την αυτοδιοίκηση να έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ισχυρές υπηρεσίες στον πολίτη, καθώς ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης είναι εγγύτερα στην καθημερινότητα του πολίτη και τα προβλήματά του».

Ο κ. Ανδρουλάκης επεσήμανε πως το ΠΑΣΟΚ «ως το κόμμα που έκανε τις μεταρρυθμίσεις που ενίσχυσαν την αυτοδιοίκηση, φιλοδοξεί και σε αυτή τη νέα εποχή να πρωταγωνιστήσει ξανά ώστε να υπάρχει αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων, αξιοκρατία και διαφάνεια στις δαπάνες». Υπογράμμισε παράλληλα πως πρέπει «να σταματήσει το πελατειακό κράτος». «Χρειάζεται ένα κράτος που θα λειτουργεί επιτελικά. Ένα κράτος που θα κάνει διάχυση των υπηρεσιών και των αρμοδιοτήτων. Και όχι το επιτελικό παρακράτος του κ. Μητσοτάκη που ήξερε να κάνει υποκλοπές, να πρωταγωνιστεί σε σκάνδαλα αλλά δεν ήξερε να πάρει νομοθετικές πρωτοβουλίες για να στηρίξει πραγματικά την αυτοδιοίκηση. Κι έχουμε χρέος σε αυτό το πολύ κρίσιμο θέμα, το ΠΑΣΟΚ να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα προβλήματα που υπάρχουν και δυστυχώς δεν λύθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια» τόνισε.