Skip to main content

Εκλογές 2023: Θυροκολλήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Με το Διάταγμα, καλούνται οι εκλογείς για την εκλογή βουλευτών την 25η Ιουνίου και συγκαλείται η Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές την 3η Ιουλίου 2023.

Θυροκολλήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, 29 Μαΐου, το Προεδρικό Διάταγμα, για τη διάλυση της Βουλής που προήλθε από την κάλπη της 21ης Μαΐου, ενόψει των νέων εκλογών της 25ης Ιουνίου 2023.

Όπως αναφέρεται στο Διάταγμα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, οι διερευνητικές εντολές που δόθηκαν στους αρχηγούς των πρώτου, δεύτερου και τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κομμάτων δεν τελεσφόρησαν ενώ, κατά τη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων την 24η Μαΐου 2023 επιβεβαιώθηκε η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Με το ίδιο Διάταγμα, καλούνται οι εκλογείς για την εκλογή βουλευτών την 25η Ιουνίου 2023, ημέρα Κυριακή, και συγκαλείται η Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές την 3η Ιουλίου 2023, ημέρα Δευτέρα και ώρα 11:00.

Το Προεδρικό Διάταγμα συνυπογράφει ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Πρόεδρος της Βουλής με 270 ψήφους ο Κ. Τασούλας

Νωρίτερα, ο Κωνσταντίνος Τασούλας εξελέγη πρόεδρος της Βουλής με 270 ψήφους. Συνολικά στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη ψήφισαν 296 βουλευτές, ενώ 26 ψήφισαν «παρών».

Υπέρ του κ. Τασούλα ψήφισαν οι βουλευτές της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης, ενώ οι βουλευτές του ΚΚΕ δήλωσαν «παρών». Απουσίαζαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου και Ζεϊμπέκ Χουσείν, ενώ δεν ψήφισαν οι Α. Σαμαράς (Ν.Δ.) και Όθων Ηλιόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) καθώς δεν πρόλαβαν να ορκιστούν, χθες, λόγω απουσίας τους στο εξωτερικό. Απουσίαζαν, επίσης, αλλά είχαν στείλει επιστολική ψήφο υπέρ του κ. Τασούλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μπουρχάν Μπαράν.

Ο κ. Τασούλας εξελέγη για πρώτη φορά Πρόεδρος της Βουλής στις 18 Ιουλίου 2019, με την ευρύτερη μεταπολιτευτικά πλειοψηφία (283 ναι, 15 «παρών»).

Κ. Τασούλας: Το «φευγαλέο» αυτής της Βουλής υπαγορεύεται από ύψιστες θεσμικές προτεραιότητες

Λαμβάνοντας τον λόγο ο κ. Τασούλας εξέφρασε τις ευχαριστίες του στο Σώμα και ευχήθηκε «καλή μάχη» εν όψει της ερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Έπλεξε επίσης το εγκώμιο αυτής της «φευγαλέας Βουλής» σημειώνοντας ότι η βραχύβια θητεία της «δεν συνιστά ένα στίγμα για αυτήν, όπως υπονοείται με κάποιες διατυπώσεις περί ‘Βουλής μιας ημέρας’ και περί ‘βουλευτών ορισμένων ωρών’».

Υπογράμμισε ακόμη πως το «φευγαλέο» αυτής της Βουλής «υπαγορεύεται από ύψιστες θεσμικές προτεραιότητες που συνιστούν κατακτήσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Εκλογή Αντιπροέδρων, Κοσμητόρων και Γραμματέων της Βουλής

Μετά την εκλογή Προέδρου της Βουλής, συνεδρίασε η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου με θέμα ημερήσιας διάταξης την εκλογή Αντιπροέδρων, Κοσμητόρων και Γραμματέων του Σώματος.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, από τη Συμπολίτευση εκλέγονται οι τρεις πρώτοι Αντιπρόεδροι, δύο Κοσμήτορες και τέσσερις Γραμματείς. Από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, εκλέγονται ο Δ΄ Αντιπρόεδρος, ένας Κοσμήτορας και ένας Γραμματέας. Από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης, εκλέγονται ο Ε΄ Αντιπρόεδρος και ένας Γραμματέας, ενώ  από τις δύο επόμενες σε δύναμη Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Αντιπολίτευσης, εκλέγονται οι ΣΤ΄ και  Ζ΄ Αντιπρόεδροι.

Το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας που διεξήχθη έχει ως εξής:

  • Ψήφισαν συνολικά 296 βουλευτές.
  • Για το αξίωμα του Α΄ Αντιπροέδρου εξελέγη ο  κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος έλαβε 296 ψήφους.
  • Για το αξίωμα του Β΄ Αντιπροέδρου εξελέγη ο κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος έλαβε 294 ψήφους, ενώ δύο βουλευτές ψήφισαν «Παρών».
  • Για το αξίωμα του Γ΄ Αντιπροέδρου εξελέγη ο κ. Αθανάσιος Μπούρας, ο οποίος έλαβε 294 ψήφους, ενώ δύο βουλευτές ψήφισαν «Παρών».
  • Για το αξίωμα του Δ΄ Αντιπροέδρου εξελέγη η κ. Μερόπη Τζούφη, η οποία έλαβε 294 ψήφους, ενώ βρέθηκαν και δύο άκυρα ψηφοδέλτια.
  • Για το αξίωμα του Ε΄ Αντιπροέδρου εξελέγη ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος έλαβε 290 ψήφους, ενώ τέσσερις βουλευτές ψήφισαν «Παρών» και βρέθηκαν δύο άκυρα ψηφοδέλτια.
  • Για το αξίωμα του ΣΤ΄ Αντιπροέδρου εξελέγη ο κ. Γεώργιος Λαμπρούλης, ο οποίος έλαβε 291 ψήφους, ενώ τρεις βουλευτές ψήφισαν «Παρών» και βρέθηκαν δύο άκυρα ψηφοδέλτια.
  • Για το αξίωμα του Ζ΄ Αντιπροέδρου εξελέγη ο κ. Κωνσταντίνος Χήτας, ο οποίος έλαβε 256 ψήφους, ενώ τριάντα οκτώ βουλευτές ψήφισαν «Παρών» και βρέθηκαν δύο άκυρα ψηφοδέλτια.
  • Για το αξίωμα των Κοσμητόρων εκλέχθηκαν οι βουλευτές: Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, Βασίλειος Γιόγιακας και Ιωάννης Σαρακιώτης.
  • Για το αξίωμα των Γραμματέων εκλέχθηκαν οι βουλευτές: Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, Μαρία-Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, Δόμνα-Μαρία Μιχαηλίδου, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Ραλλία Χρηστίδου και Εμμανουήλ Χριστοδουλάκης.