Skip to main content

Πρόεδρος της Βουλής με 270 ψήφους ο Κ. Τασούλας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Λαμβάνοντας τον λόγο ο κ. Τασούλας εξέφρασε τις ευχαριστίες του στο Σώμα και ευχήθηκε «καλή μάχη» εν όψει της ερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης

Πρόεδρος της Βουλής με 270 ψήφους εξελέγη εκ νέου ο Κωνσταντίνος Τασούλας. Συνολικά στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη ψήφισαν 296 βουλευτές, ενώ 26 ψήφισαν «παρών». Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την εκλογή αντιπροέδρων και κοσμητόρων.

Υπέρ του κ. Τασούλα ψήφισαν οι βουλευτές της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης, ενώ οι βουλευτές του ΚΚΕ δήλωσαν «παρών». Απουσίαζαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου και Ζεϊμπέκ Χουσείν, ενώ δεν ψήφισαν οι Α. Σαμαράς (Ν.Δ.) και Όθων Ηλιόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) καθώς δεν πρόλαβαν να ορκιστούν, χθες, λόγω απουσίας τους στο εξωτερικό. Απουσίαζαν, επίσης, αλλά είχαν στείλει επιστολική ψήφο υπέρ του κ. Τασούλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μπουρχάν Μπαράν.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Ο κ. Τασούλας εκλέχθηκε για πρώτη φορά Πρόεδρος της Βουλής στις 18 Ιουλίου 2019, με την ευρύτερη μεταπολιτευτικά πλειοψηφία (283 ναι, 15 «παρών»).

Κ. Τασούλας: Το «φευγαλέο» αυτής της Βουλής υπαγορεύεται από ύψιστες θεσμικές προτεραιότητες

Λαμβάνοντας τον λόγο ο κ. Τασούλας εξέφρασε τις ευχαριστίες του στο Σώμα και ευχήθηκε «καλή μάχη» εν όψει της ερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Έπλεξε επίσης το εγκώμιο αυτής της «φευγαλέας Βουλής» σημειώνοντας ότι η βραχύβια θητεία της «δεν συνιστά ένα στίγμα για αυτήν, όπως υπονοείται με κάποιες διατυπώσεις περί ‘Βουλής μιας ημέρας’ και περί ‘βουλευτών ορισμένων ωρών’».

Υπογράμμισε ακόμη πως το «φευγαλέο» αυτής της Βουλής «υπαγορεύεται από ύψιστες θεσμικές προτεραιότητες που συνιστούν κατακτήσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος». Αναφέρθηκε συγκεκριμένα τόσο στο Σύνταγμα του 1864, που θέσπισε για πρώτη φορά την Αρχή της Λαϊκής Κυριαρχίας: Έκτοτε, ανώτατο όργανο του κράτους είναι ο λαός και όχι ο ανώτατος άρχων, είπε ο κ. Τασούλας και συμπλήρωσε: «Μέσα στα θεσμικά νάματα αυτού του Συντάγματος γεννήθηκε τον Αύγουστο 1875 η Αρχή της Δεδηλωμένης. Γεννήθηκε από τον περίφημο λόγο του θρόνου του Γεωργίου του Α’, ο οποίος είπε ότι απαραίτητο προσόν των κυβερνήσεων που θα καλεί για να τους αναθέσει την κυβέρνηση είναι η δεδηλωμένη της εμπιστοσύνης της κοινοβουλευτικής πλειονοψηφίας. Έκτοτε πέρασαν 100 χρόνια για να θεσπιστεί ρητά η Αρχή της Δεδηλωμένης στο Σύνταγμα του 1975. Και επακόλουθο της Αρχής της Δεδηλωμένης είναι η πλειοψηφική Αρχή που αποτελεί κοινοβουλευτική κατάκτηση και προτίμηση σαφή του συντακτικού νομοθέτη».

«Εν ονόματι της Αρχής της Δεδηλωμένης και της πλειοψηφικής Αρχής, αυτών των δύο κορυφαίων παραμέτρων του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, η Βουλή αυτή είναι φευγαλέα» εξήγησε ο κ. Τασούλας, υποσχόμενος ότι θα υπηρετήσει την προετοιμασία της για την επόμενη, η οποία θα ανταποκριθεί στη λαϊκή εντολή της 25ης Ιουνίου.

Εξέφρασε παράλληλα τη βεβαιότητα «ότι τα λόγια του προκαθημένου της ελλαδικής Εκκλησίας, Μακαριωτάτου Ιερώνυμου, θα τηρηθούν: Η επόμενη Βουλή θα είναι καρπερή, γόνιμη και δημιουργική». «Νομίζω ότι από σήμερα όλοι κατανοούμε ότι το “φευγαλέο” αυτής της θητείας δεν μειώνει καθόλου το σημαντικό της εκλογής σας» κατέληξε ο κ. Τασούλας, απευθυνόμενος στους βουλευτές.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε προτείνει εκ νέου για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής τον Κωνσταντίνο Τασούλα, για α’ αντιπρόεδρο τον βουλευτή Α’ Αθηνών Νικήτα Κακλαμάνη, για β’ αντιπρόεδρο τον βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπο Αθανασίου, και για γ’ αντιπρόεδρο τον βουλευτή Β’ Δυτικής Αττικής Αθανάσιο Μπούρα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξης Τσίπρας είχε προτείνει για δ’ αντιπρόεδρο τη βουλευτή Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης επαναπρότεινε για ε’ αντιπρόεδρο τον βουλευτή Αρκαδίας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο.

Για τη θέση του στ’ αντιπροέδρου, ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας πρότεινε εκ νέου τον βουλευτή Λάρισας Γιώργο Λαμπρούλη, ενώ για τη θέση του ζ’ αντιπροέδρου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης πρότεινε τον βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Χήτα.

Το νέο «αίμα» στη Βουλή : Αέρας ανανέωσης στα κόμματα

Μετά την εκλογή του προεδρείου του σώματος, αναμένεται η διάλυση της Βουλής με Προεδρικό Διάταγμα, μετά τη διαπίστωση αδυναμίας σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης ή κυβέρνησης συνεργασίας, και η προκήρυξη νέων εκλογών για τις 25 Ιουνίου 2023 με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.