Skip to main content

Από τη Φιλοθέη μέχρι το Χιούστον: Γαλάζια κάστρα εντός και εκτός Ελλάδος

Πού πέτυχε η Νέα Δημοκρατία τα μεγαλύτερα ποσοστά της στις εκλογές της Κυριακής 21 Μαΐου

Σε δήμους των Βορείων Προαστίων, της Ανατολικής Αττικής, νησιά του Αργοσαρωνικού αλλά και στο εξωτερικό, όπως για παράδειγμα τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, πέτυχε η Νέα Δημοκρατία τα μεγαλύτερα ποσοστά της στις εκλογές της Κυριακής 21 Μαΐου με συντριπτικές επιδόσεις που υπερέβησαν κατά περιπτώσεις ακόμη και 70%

Το μεγαλύτερο ποσοστό της εντός Ελλάδας το πέτυχε η ΝΔ στον δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού με 66%. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δημοτική ενότητα Φιλοθέης η ΝΔ έλαβε 76% και στο Ψυχικό 72% ενώ στο Νέο Ψυχικό η γαλάζια ψήφος «περιορίστηκε» στο 53%. Στη δε Κηφισιά οι ψήφοι προς τη ΝΔ έφτασαν το 62%. Μάλιστα, στη δημοτική ενότητα Εκάλης η ΝΔ «εκτοξεύθηκε» στο 82% με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με μόλις 5%.

Εξαιρετικά υψηλά ποσοστά πέτυχε η ΝΔ και στα νησιά του Αργοσαρωνικού. Στο Αγκίστρι το ποσοστό των ψήφων της γαλάζιας παράταξης ήταν 63% με τον ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίζεται μόλις από το 9% των κατοίκων. Αντίστοιχη επίδοση πέτυχε η ΝΔ και στις Σπέτσες λαμβάνοντας το 62% των ψήφων. Το όριο του 60% ξεπέρασαν οι γαλάζιες ψήφοι και στην Ύδρα με τον ΣΥΡΙΖΑ να περιορίζεται στο 11%.

Η ΝΔ υπερέβη το όριο του 60% στον Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης όπου έλαβε 61%. Μάλιστα, στη Βουλιαγμένη έλαβε 67%, στη Βούλα 63% ενώ στη Βάρη «έμεινε» στο 56%.

Η ΝΔ πέτυχε συντριπτικές επιδόσεις και στο εξωτερικό με τους ομογενείς να την υπερψηφίζουν σε πολύ υψηλά ποσοστά σε αρκετές περιοχές ανά την υφήλιο. Το υψηλότερο ποσοστό σε επίπεδο ηπείρων το πέτυχε η ΝΔ στην Ασία (65%). Αναλυτικότερα, η ΝΔ έλαβε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 74%, στη Σιγκαπούρη 71%, στη Σαουδική Αραβία 70% και στο Κατάρ 61%.

Συνολικά στις ΗΠΑ η ψήφος στη ΝΔ έφτασε το 62%. Από τις πόλεις δε των Ηνωμένων Πολιτείων το υψηλότερο ποσοστό της η ΝΔ το κέρδισε στην Ουάσιγκτον με 71% και ακολούθησαν το Χιούστον με 66% και η Νέα Υόρκη, η Ατλάντα και η Βοστώνη με 63% περίπου.

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι παρά τις αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις και αντίθετα από τις προσδοκίες των αρμόδιων υπουργείων η συμμετοχή στα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού ήταν ιδιαίτερα χαμηλή. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ολόκληρες τις ΗΠΑ ψήφισαν μόλις 1.231 απόδημοι στις εκλογές της Κυριακής. Πάντως, πέρα από τη ΝΔ οι ομογενείς στις ΗΠΑ έδειξαν συγκριτικά μεγαλύτερη προτίμηση στο ΜέΡΑ25 το οποίο κατετάγη τρίτο με 7% ενώ πάνω από το κατώφλι του 3% βρέθηκε και το κόμμα Εθνική Δημιουργία των Θάνου Τζήμερου και Φαήλου Κρανιδιώτη, με 5%.