Skip to main content

Εκλογές 2023: Τι «βλέπουν» Bloomberg και Financial Times στις ελληνικές κάλπες

Τα δύο μεγάλα οικονομικά μέσα για τις ελληνικές εκλογές

Οι Έλληνες οδεύουν στις κάλπες σε μία περίοδο κατά την οποία έχουν να αντιμετωπίσουν το κόστος ζωής, σημειώνει το Bloomberg.

«Ο νυν πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, και ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατά τη θητεία του αντιστάθηκε στα μέτρα για τα οποία έδωσαν εντολή οι πιστωτές της Ελλάδας, για να υποχωρήσει τελικά και να να εξασφαλίσει ακόμη ένα σχέδιο διάσωσης» είναι οι βασικοί μονομάχοι αναφέρει μεταξύ άλλων το ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού δικτύου. «Ωστόσο μία αλλαγή στο εκλογικό σύστημα καθιστά εξαιρετικά πιθανή τη νέα εκλογική αναμέτρηση το καλοκαίρι» προσθέτει στο άρθρο του.

Σημειώνεται επίσης ότι η ανάκαμψητης ελληνικής οικονομίας οδηγεί την Ελλάδα κοντά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ύστερα από 13 χρόνια παραμονής στην κατηγορία των «σκουπιδιών» (junk). Το ΑΕΠ, θυμίζει το Bloomberg, «είναι περίπου στα ίδια είπεδα που βρισκόταν όταν η Ελλάδα κήρυξε στάση πληρωμών το 2010 με αποτέλεσμα να βουλιάξει η οικονομία της κατά περισσότερο από 20%. Η ανεργία έχει μειωθεί σε λιγότερο από το μισό από ρεκόρ του 28%, ενώ οι ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα έχουν έκτοτε επιδοθεί σε ράλι».

Live Εκλογές 2023: H επομένη της κάλπης – Τα νέα δεδομένα και οι εξελίξεις που δρομολογούνται

Την ίδια ώρα οι Financial Times αναφέρουν ότι η Νέα Δημοκρατία ανάμενεται να έχει «σαφές προβάδισμα, παρά το πρόσφατο σκάνδαλο». Σημειώνει πάντως ότι είναι απίθανο να εξασφαλίσει το 45% που απαιτείται για την πλειοψηφία στη Βουλή και περιγράφει τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. «Αν δεν υπάρξει ξεκάθαρος νικητής την ημέρα των εκλογών, το κόμμα με τις περισσότερες ψήφους θα λάβει διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης. Οι διαπραγματεύσεις μπορούν να διαρκέσουν έως 3 ημέρες. Εάν δεν ευοδοθούν, θα δοθεί η εντολή στο δεύτερο ή και το τρίτο κόμμα σε ψήφους».

«Τα πάντα θα κριθούν από το ποσοστό της ΝΔ απόψε» σχολιάζει στους FT ο Wolfango Piccoli, συν- πρόεδρος της Teneo. «Αν ο Μητσοτάκης δει τα νούμερα να είναι χαμηλά και να μην υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης στις δεύτερες εκλογές, τότε θα επιδιώξει να συγκροτήσει κάποιουε είδους κυβερνητικό συνασπισμό μέσα στις επόμενες ημέρες» εκτιμά ο αναλυτής.

«Ο Μητσοτάκης του οποίου η φήμη έχει φθαρεί από το σκάνδαλο των υποκλοπών και ερωτήματα για τη διαχείριση της σιδηροδρομικής τραγωδίας που οδήγησε στον θάνατο 57 ανθρώπων, έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι θέλει να αποφύγει μία κυβέρνηση συναπισμού και θα επιδιώξει κυβέρνηση πλειοψηφίας» κατλαήγουν οι FT.