Skip to main content

Κ. Τασούλας: «Η παραγωγικότερη κοινοβουλευτική περίοδος της τελευταίας τεσσαρακονταετίας»

Τα...στατιστικά της τετραετίας

Ως «την παραγωγικότερη Κοινοβουλευτική Περίοδο της τελευταίας τεσσαρακονταετίας», παρουσίασε την ΙΗ’ Περίοδο Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας.

Όπως υπογράμμισε: Από τον Ιούλιο του 2019 έως την τελευταία συνεδρίαση, η Βουλή ψήφισε 423 νόμους (270 νομοσχέδια και 153 συμβάσεις), εμφανίζοντας αύξηση 50% από την προηγούμενη τετραετία. Ψηφίστηκαν μόλις 3 επείγοντα και 7 κατεπείγοντα σχέδια νόμου, έναντι 47 επειγόντων και κατεπειγόντων νομοθετημάτων την προηγούμενη περίοδο. Οι τροπολογίες, νομοθετική δράση στην οποία ασκείται κριτική, μειώθηκαν κατά 50%, καθώς ψηφίστηκαν 717 από 1.422 την προηγούμενη τετραετία. Συγκροτήθηκαν 2 Προανακριτικές και 2 Εξεταστικές Επιτροπές, όπως και στην αμέσως προηγούμενη τετραετία, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας συνεδρίασε 98 φορές (90 την προηγουμένη περίοδο), πραγματοποιήθηκαν 1.304 συνεδριάσεις Διαρκών Επιτροπών, έναντι 996 συνεδριάσεων προηγουμένως, μια αύξηση 31%.

Στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο συζητήθηκαν 2.553 επίκαιρες ερωτήσεις, αυξημένες κατά 51% έναντι των 1.687 της προηγούμενης περιόδου. Όπως διευκρίνισε ο κ. Τασούλας από όσες ερωτήσεις προγραμματίστηκαν, συζητήθηκε το 76%, ενώ το 24% δεν συζητήθηκε, ύστερα  από συνεννόηση, λόγω κωλύματος είτε του Υπουργού είτε του ερωτώντος βουλευτή. «Είχαμε δύο αδικαιολόγητες απουσίες στις 3.374, δηλαδή μηδενικό ποσοστό, 0,06%, ενώ η προηγούμενη τετραετία είχε 30% αδικαιολόγητα κωλύματα Υπουργών στη συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Συνταγματική αναθεώρηση

Ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε επίσης στην επικείμενη έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος, σημειώνοντας: «Έχει ήδη εξαγγελθεί από τον Πρωθυπουργό ότι η επόμενη Βουλή θα είναι προτείνουσα Βουλή, συνεπώς θα πάμε σε μια νέα Συνταγματική Αναθεώρηση, η οποία μπορεί να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2024, δηλαδή πέντε χρόνια μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ της προηγούμενης αναθεώρησης του 2019.»