Skip to main content

Ν. Δένδιας: Δεν είμαστε αφελείς, όλα θα κριθούν μετά τις τουρκικές εκλογές

Dimitris Kapantais / SOOC

«Αμέσως μετά την επίσκεψη στην Αντιόχεια, λίγες μέρες μετά τους καταστροφικούς σεισμούς δεν υπάρχει καν τουρκική πτητική δραστηριότητα στο Αιγαίο»

«Απολύτως καλοδεχούμενη» χαρακτηρίζει την «τεράστια αλλαγή» της τουρκικής στάσης έναντι της Ελλάδας, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, τονίζοντας πως  εφόσον η Τουρκία τείνει χείρα φιλίας, η χώρα μας θα ανταποκριθεί.

Ωστόσο, ερωτηθείς αν εμπιστεύεται τη στροφή αυτή της Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών απαντά ότι η εμπιστοσύνη αναπτύσσεται με τον καιρό και σημειώνει πως δεν είναι η ελληνική πλευρά η οποία είχε εκφράσει απειλές ή διεκδικήσεις. «Όταν εμείς βλέπουμε την Τουρκία να αφίσταται από το προηγούμενο παράδειγμα, και να δημιουργεί ένα νέο παράδειγμα απόπειρας φιλικών σχέσεων, αυτό είναι κάτι το οποίο, θέλουμε, να πιστέψουμε ότι είναι ειλικρινές. Δεν είμαστε αφελείς» υπογραμμίζει με σαφήνεια και εκφράζει την εκτίμηση ότι όλα θα κριθούν μετά τις τουρκικές εκλογές.

«Εκεί θα δούμε ποιες είναι οι προθέσεις της τουρκικής κυβέρνησης που θα προκύψει από την κρίση του τουρκικού λαού και πώς θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε μπροστά» εξηγεί ο κ Δένδιας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24.

Όπως ανέφερε, αμέσως μετά την επίσκεψή του στην Αντιόχεια, λίγες μέρες μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία « δεν υπάρχει καν τουρκική πτητική δραστηριότητα στο Αιγαίο. Υπάρχει γενικά μια πλήρης αλλαγή της τουρκικής στάσης. Έχει αλλάξει τελείως η ρητορική. Δεν εκτοξεύονται ούτε ύβρεις, ούτε απειλές, ούτε οτιδήποτε άλλο εναντίον της Ελλάδας».

Για συνάντηση με Τσαβούσογλου

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο νέας συνάντησης με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσλογλου λίγες ώρες μετά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο Νίκος Δένδιας ξεκαθαρίζει ρητά πως αν απαιτηθεί αυτή τη στιγμή είναι απολύτως ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας.

Αποτυπώνοντας το επίπεδο των σχέσεων του με τον Τούρκο ομόλογό του, επισημαίνει πως έχουν μια τέτοια σχέση που επιτρέπει να τον καλέσει οποιαδήποτε στιγμή και δήλωσε βέβαιος ότι θα ανταποκριθεί αμέσως. Άλλωστε, έχει συμβεί, πάντοτε διατηρούσε επαφές, όπως γνωστοποίησε.

Αναφορικά με το σενάριο επέκτασης των χωρικών υδάτων, σχολιάζει πως όλα αυτά είναι πράγματα τα οποία θα τα χειριστεί η επόμενη κυβέρνηση, που θα εκφράζει τη νέα βούληση της ελληνικής κοινωνίας και του ελληνικού λαού. «Εάν η ελληνική κοινωνία, επιβραβεύσει εμάς και υπάρξει μία νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τότε θα το συζητήσουμε επί τη βάσει που θα το έχουμε αφήσει» καθιστά σαφές.