Skip to main content

Ο Λευκός Οίκος τιμά την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας – Τι θα ζητήσει ο Ελπιδοφόρος από τον Μπάιντεν

EPA/Al Drago / POOL

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν, από τον οποίο θα ζητήσει στήριξη για μία σειρά από καίρια θέματα που αφορούν τον Ελληνισμό

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος θα εκπροσωπήσει την ελληνοαμερικανική κοινότητα στην επίσημη δεξίωση που διοργανώνει ο Λευκός Οίκος για τον εορτασμό της επετείου της ελληνικής ανεξαρτησίας.

Η ετήσια δεξίωση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας επιστρέφει στον Λευκό Οίκο με τη καθιερωμένη της μορφή έπειτα από τρία χρόνια απουσίας, καθώς το 2020 είχε αναβληθεί λόγω της έναρξης της πανδημίας. Το 2021 είχε διοργανωθεί μια ψηφιακή εκδήλωση, ενώ το 2022 είχε κριθεί σκόπιμο να μετατοπιστεί για τον Μάιο, με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιούσε τότε επίσημη επίσκεψη στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Λίγο πριν τις κοινές δηλώσεις, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής θα έχει, όπως είθισται, μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν, από τον οποίο θα ζητήσει στήριξη για μία σειρά από καίρια θέματα που αφορούν τον Ελληνισμό, τα οποία θα καλύπτουν το Αιγαίο, την Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ερωτηθείς για το μήνυμα που θα εκπέμψει στον πρόεδρο Μπάιντεν, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής απάντησε: «Θα τον ευχαριστήσω καταρχήν για την τιμή που κάνει η αμερικανική κυβέρνηση για άλλη μια φορά, τιμώντας την Ελληνική Επανάσταση και το ελληνικό έθνος και τον πολιτισμό μας, αλλά και την εκκλησία μας, την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Και θα τον παρακαλέσω να συνεχίσει την αμερικανική πολιτική να είναι πάντα στο πλευρό όχι μόνο των ελληνικών θεμάτων στην Ελλάδα, στο Αιγαίο, στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και να υποστηρίζει το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο».

«Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις σε ένα ιστορικά υψηλό επίπεδο»

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ελληνικής Επανάστασης, ο υπεύθυνος πρωτοκόλλου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραχώρησε δείπνο το βράδυ της Τρίτης προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στον προεδρικό ξενώνα του Λευκού Οίκου (Blair House). Το «παρών» στο δείπνο έδωσαν Αμερικανοί νομοθέτες, η πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο Κύπριος πρέσβης, Μάριος Λυσιώτης, ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Γιώργος Τσούνης, καθώς και επιφανή στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, όπως ο Φίλιπ Κρίστοφερ από την οργάνωση ΠΣΕΚΑ, ο Έντι Ζεμενίδης από το HALC, ο Νικ Λαρυγγάκης από το AHI, και ο Δημήτρης Κόκοτας από την AHEPA.

Κοινός τόπος στις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη αλλά και όλων των νομοθετών ήταν ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε ένα ιστορικά υψηλό επίπεδο και ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να εργάζονται για τη περαιτέρω ενδυνάμωση τους.

Γ. Τσούνης: Η σχέση των ΗΠΑ και της Ελλάδας δεν ήταν ποτέ καλύτερη

«Είναι τιμή μου να βρίσκομαι εδώ στο προεδρικό ξενώνα του Λευκού Οίκου (Blair House) για ένα δείπνο προς τιμήν της 202ης επετείου της Ελληνικής Ανεξαρτησίας» δήλωσε ο Γιώργος Τσούνης, πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα. «Όπως γνωρίζουμε, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ιδρύθηκε πάνω στις αρχές και στα ιδανικά που εδραιώθηκαν στην Ελλάδα, με τη δημοκρατία να είναι το κυριότερο από αυτά. Οι δύο χώρες μας μοιράζονται μια ιερή ευθύνη για την προστασία της δημοκρατίας. Η σχέση των ΗΠΑ και της Ελλάδας δεν ήταν ποτέ καλύτερη και συμβάλλει στην ειρήνη και στη σταθερότητα της περιοχής. Η Ελλάδα είναι σαφώς ένας απαραίτητος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και (οι δύο χώρες) ενεργούν πάντα με αρχές και βρίσκονται πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας» πρόσθεσε.

«Ο τρόπος με τον όποιο ο Αμερικανός πρόεδρος και η αμερικανική κυβέρνηση τιμούν την Ελληνική Επανάσταση αποτελεί άλλη μια ένδειξη της μεγάλης σημασίας την οποία αποδίδει η υπερδύναμη αυτή για την Ελλάδα μας, για τα ελληνικά συμφέροντα και τα ελληνικά θέματα. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τον ελληνισμό να δείξει την ενότητα του, να δείξει την ομοφροσύνη του και να συνταχθεί με τη σωστή πλευρά της ιστορίας και για να προωθήσει τα εθνικά θέματα αλλά και για να συνταχθεί με τη σωστή πλευρά του κόσμου, με τον ελεύθερο κόσμο, τον κόσμο που προάγει τη δημοκρατία, την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Αυτή η μέρα είναι πάντα μια υπέροχη ευκαιρία για να μνημονεύσουμε τον αγώνα της Ελλάδας για ανεξαρτησία μετά από εκατοντάδες χρόνια οθωμανικής τουρκικής κυριαρχίας. Και νομίζω ότι αυτό που δείχνει αυτή η ημέρα είναι ότι η δημοκρατία μπορεί να επικρατήσει» ανέφερε από την πλευρά του ο Κρις Πάπας, συμπρόεδρος της Ελληνικής Ομάδας στη Βουλή των Αντιπροσώπων (Hellenic Caucus). «Μπορούμε να προχωρήσουμε και να αγωνιστούμε για τις αξίες μας. Και αυτό είναι που στηρίζει την ισχυρή σχέση μας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας. Είναι οι κοινές μας αξίες, η εκτίμησή μας για την ελληνική κληρονομιά και τον πολιτισμό και την Ορθόδοξη θρησκεία. Και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να στέκονται πλάι-πλάι με την Ελλάδα καθώς θα συνεχίσουμε να προχωρούμε» πρόσθεσε.

«Είναι υπέροχο που βρίσκομαι εδώ για να γιορτάσουμε την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής (Ελπιδοφόρο) και άλλους προσκεκλημένους, συμπεριλαμβανομένου της πρέσβειρας της Ελλάδας (Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου) και του πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας (Μάριου Λυσιώτη). Αυτή είναι μια γιορτή για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Και αυτή τη στιγμή η σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας είναι ισχυρότερη από ποτέ. Γιορτάζουμε τις κοινές μας αξίες και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία με την Ελλάδα» είπε ο γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν.

Με τη σειρά της η βουλευτής Νικόλ Μαλλιωτάκη δήλωσε: «Είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι το Blair House. Είναι ένας όμορφος χώρος, όπου φιλοξενούνται οι ξένοι αρχηγοί κρατών όταν επισκέπτονται (την Ουάσιγκτον). Είναι μια ωραία ευκαιρία να δούμε μερικούς από τους ηγέτες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, καθώς και τους πρέσβεις μας, τόσο στην Ελλάδα όσο και από την Ελλάδα, να συγκεντρώνονται εδώ, καθώς γιορτάζουμε τα 202 χρόνια της ανεξαρτησίας της Ελλάδας».

«Είναι ευλογία να βρισκόμαστε εδώ γιατί είναι η ιρλανδική κοινότητα και η ελληνική κοινότητα των ΗΠΑ που έχουν την ευκαιρία να γιορτάζουν την εθνική τους μέρα στον Λευκό Οίκο» ανέφερε ο Μάικ Εμάνουελ, επικεφαλής Ανταποκριτής και Παρουσιαστής στην Ουάσιγκτον του Τηλεοπτικού Δικτύου Fox και συνέχισε λέγοντας: «Έτσι, μας κάνει όλους ως Ελληνοαμερικανούς πολύ περήφανους να βλέπουμε στο σπίτι της αμερικανικής πολιτικής να γιορτάζεται η καταγωγή και η κληρονομιά μας. Είχα την ευκαιρία να καλύψω τον Λευκό Οίκο επί της προεδρίας του Τζορτζ Μπους και του Μπαράκ Ομπάμα. Και ως ένας εγγονός μεταναστών το να βρίσκεσαι στον Λευκό Οίκο και να καλύπτεις την αμερικανική πολιτική είναι μια τόσο μεγάλη ευλογία. Νιώθω, λοιπόν, περήφανος και χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ σήμερα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ