Skip to main content

Β. Κικίλιας στη Ναυτεμπορική TV: Κάναμε την Ελλάδα κορυφαίο τουριστικό brand

Ο υπουργός Τουρισμού ανέλυσε θέματα που αφορούν την τουριστική ανάπτυξη της χώρας, αλλά και ζητήματα της πολιτικής σκηνής που απασχολούν τους πολίτες.

Στην Ναυτεμπορική TV και την εκπομπή «Εκλογές 2023» με τον Μιχάλη Ψύλο βρέθηκε απόψε καλεσμένος ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας για θέματα που αφορούν τον τουρισμό στην Ελλάδα, αλλά και την πολιτική σκηνή της χώρας.

Σχολιάζοντας την σημερινή ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών από τον πρωθυπουργό, ο Β. Κικίλιας υποστήριξε ότι η γνωστοποίηση της ημερομηνίας των εκλογών ήταν μια ανακούφιση. Μάλιστα, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έλεγε πως θα εξαντλήσει την τετραετία και το έπραξε.

Παράλληλα, ο υπουργός Τουρισμού σχολίασε: «Ριμπραντάραμε την χώρα με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή» αναφερόμενος στην περίοδο της πανδημίας. Ο Β. Κικίλιας έκανε λόγο για πρόκληση στον τομέα του Τουρισμού, καθώς όπως σημείωσε «πολλοί αμφέβαλαν αν θα τα καταφέρουμε». Ο κ. Κικίλιας μίλησε για στήριξη και στις 13 περιφέρειες της χώρας, εξηγώντας ότι μέριμνα του υπουργείου που ανέλαβε ήταν να επεκτείνουν τον τουρισμό και σε άλλες, λιγότερο δημοφιλείς μέχρι πρότινος, περιοχές. Για τον λόγο αυτό, ο υπουργός αναφέρθηκε στο ρεκόρ αφίξεων που σημειώθηκε και στα περιφερειακά αεροδρόμια, καθώς ο τουρισμός είναι αυτός που κινεί την οικονομία.

8 στις 10 επενδύσεις το 2022 ήταν τουριστικές

Κάνοντας ειδική αναφορά στους τουρίστες από την Αμερική, υπογράμμισε ότι οι Αμερικανοί δαπάνησαν σημαντικά ποσά στη χώρας μας, καθώς καταγράφηκε και ρεκόρ πτήσεων από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού «8 στις 10 επενδύσεις το 2022 ήταν τουριστικές». Με αυτό τον τρόπο θέλησε να επιβεβαιώσει ότι η Ελλάδα έγινε κορυφαίο τουριστικό brand, κάτι που όπως τόνισε «δεν έγινε στην τύχη. Έγινε με σκληρή δουλειά». Με αυτό τον τρόπο ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι νέες αγορές μπαίνουν στον χάρτη.

Αναφερόμενος στον υπερτουρισμό που παρατηρείται ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, ο υπουργός επεσήμανε ότι «στρατηγικά επενδύσαμε από τα τέλη του 2021 στην επέκταση της τουριστικής περιόδου». Μάλιστα, έκανε λόγο για πολλά εκατομμύρια τουριστών που μπορεί να «αντέξει» η χώρα «αν επεκταθούν στις 13 περιφέρειες». Επιπλέον, σημείωσε ότι «η μεγάλη μεταστροφή έγινε στην Αθήνα και την Αττική, με επενδύσεις από την Αθηναϊκή Ριβιέρα ως και το κέντρο».  Μίλησε, παράλληλα, και για την ώθηση  που δίνεται στον Πειραιά μέσα από την άφιξη-ρεκόρ των κρουαζιερόπλοιων. Ο υπ. Τουρισμού αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των γειτονιών μέσα από τον την άνθιση του τουριστικού κλάδου, ενώ δεν δίστασε να μιλήσει για τις «απίστευτες δυνατότητες» που έχει η Ελλάδα στον τομέα αυτό.

Σχολιάζοντας το ζήτημα των Ρώσων τουριστών δήλωσε ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κατάσταση που δημιουργήθηκε τελείωσε δύο αγορές: την ρωσική και την ουκρανική. Οι Ρώσοι τουρίστες οδηγήθηκαν προς την Τουρκία. Οι συνθήκες είναι τέτοιες που αλλάζουν μόνιμα την κατάσταση». Σε αυτό το πλαίσιο, όμως, έκανε λόγο και για την καταστροφή που σημειώθηκε στην Τουρκία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς επισημαίνοντας τις προσπάθειες που καταβάλλει ο ο λαός στις πληγείσες περιοχές να σταθεί ξανά στα πόδια του.

Απόλυτη επιτυχία των προγραμμάτων για την Β. Εύβοια και την Σάμο

Στα προγράμματα που αφορούσαν πέρυσι τον τουρισμό στην Βόρεια Εύβοια και τη Σάμο μετά τις μεγάλες καταστροφές που υπέστησαν, αναφέρθηκε ο υπουργός Τουρισμού δηλώνοντας πως είχαν απόλυτη επιτυχία. Παράλληλα, μίλησε για «αναφαίρετο δικαίωμα των Ελλήνων να μπορούν να χαίρονται την χώρα τους». «Πρώτο μέλημά μας είναι οι συμπολίτες μας», πρόσθεσε ο υπουργός. Επεσήμανε δε, το ποσό των 100 εκατ. ευρώ που δόθηκε για να μπορούν όλοι να κάνουν έστω μια εβδομάδα διακοπές. Ο υπ. Τουρισμού τόνισε πως ήδη υπάρχουν προκρατήσεις, παρουσιάζοντας αύξηση 10% σε σχέση με το 2022 στη Σάμο.

Αναφερόμενος στην έλλειψη προσωπικού που σημειώνουν οι εργοδότες για τον κλάδο του τουρισμού, ο υπουργός έδωσε έμφαση για την αντιμετώπιση του ζητήματος, στις ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας στους τουριστικούς προορισμούς. Σημειώνεται ότι έκανε λόγο και για την μαύρη εργασία τόσο στην εστίαση όσο και στα ξενοδοχεία.