Skip to main content

Α. Τσίπρας στο Συνέδριο του Ινστιτούτου ΕΝΑ: Αριστερά και μεταρρυθμίσεις είναι συνυφασμένες έννοιες

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέδιο, αποφασιστικότητα και ανθρώπους με γνώση και εμπειρία»

Στην αύξηση του ιδιωτικού χρέους και τους κινδύνους που αυτό προκαλεί, στάθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, σε συζήτηση στο συνέδριο με τίτλο: «Για μια προοδευτική ατζέντα της επόμενης δεκαετίας: Στόχοι – Προτεραιότητες – Πολιτικές», που διοργανώνει το Iνστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών (ΕΝΑ). Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις επερχόμενες εκλογές και στην πιθανότητα κυβέρνησης συνεργασίας, με πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο κ. Τσίπρας, αναφορικά με τις τωρινές αναταράξεις στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τόνισε πως «η ανησυχία μου δεν έγκειται στις υπαρκτές αδυναμίες του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας, αλλά στο ότι είναι εκτεθειμένα τα ελληνικά νοικοκυριά και ενώ αυξάνεται το ιδιωτικό χρέος».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέδιο, αποφασιστικότητα και ανθρώπους με γνώση και εμπειρία», τόνισε μιλώντας με τη δημοσιογράφο  Δώρα Αναγνωστοπούλου.

«Διαψεύδουμε το στερεότυπο για τα εκλογικά προγράμματα. Θέλουμε ένα πρόγραμμα που θα υλοποιήσουμε για να αλλάξουμε τη χώρα», υπογράμμισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε «οι μεταρρυθμίσεις έχουν πρόσημο. Δεν είναι ουδέτερες». «Αριστερά και μεταρρυθμίσεις δεν είναι ασύμβατες έννοιες. Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν πάει μπροστά τον τόπο έχουν γίνει από προοδευτικές κυβερνήσεις και με την Αριστερά στο σύνολό της στους δρόμους να διεκδικούν. Ήταν κατακτήσεις και μεταρρυθμίσεις μαζί.

Τόνισε μάλιστα πως η έννοια μεταρρύθμιση έχει αρχίσει να έχει αρνητική έννοια: «Η δεξιά έχει βαφτίσει τις αντιμεταρρυθμίσεις ως μεταρρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα στον νέο πτωχευτικό κώδικα, στις αλλαγές του κ. Χατζηδάκη στα εργασιακά».

«Η χώρα χρειάζεται ένα σχέδιο αναγέννησης και ανάταξης. Θέλουμε να πραγματοποιηθεί το όραμά μας για δικαιοσύνη στη χώρα».

Αναφορικά με τις εκλογές, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: «Διαφαίνεται σε όλους ότι μετά τις επόμενες εκλογές θα έχουμε κυβέρνηση συνεργασίας. Είτε θα είναι προοδευτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είτε θα έχει ως κορμό τη Νέα Δημοκρατία. Ακόμα κι αν είχα την επιλογή μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, θα διάλεγα μια κυβέρνηση συνεργασίας […]. Μπορούμε να έχουμε σταθερότητα και βιωσιμότητα με κυβέρνηση συνεργασίας. Όμως μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη δεν θα μακροημερεύσει».

Αιχμές περί αποστασίας

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη ότι οι σταθερές κυβερνήσεις από ένα κόμμα αλλά όχι μόνο από ένα χρώμα είναι οι πιο κατάλληλες και δοκιμασμένες για τη χώρα μας, καθώς και αν αυτό αποτελεί κάλεσμα για μεταγραφές, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «μάλλον περιγράφει αυτό που λέμε κυβερνήσεις-κουρελού, δηλαδή να κλέψει βουλευτές από άλλα κόμματα» και προσέθεσε ότι «αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει όρο και προϋπόθεση για βιώσιμη κυβέρνηση μακράς πνοής». «Μπορεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να έχει μακρά εμπειρία και παράδοση σε αποστασίας, αλλά δεν μπορεί αυτό να είναι το μέλλον της χώρας»

Ερωτηθείς για τη στάση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι θεωρεί πρώτιστης σημασίας να κουβεντιάσουμε «και πριν τις εκλογές, κυρίως μετά, τις πολιτικές». «Όποιον βάζει το κάρο μπροστά απ’ το άλογο τον αδικεί και τον ίδιο, εν προκειμένω τον κ. Ανδρουλάκη που δεν τον έχω ακούσει να μιλά για πολιτικές αλλά για τα πρόσωπα. Δηλαδή το μόνο πρόβλημά του στην πολιτική της ΝΔ, στην πιθανότητα να συγκυβερνήσει με τη ΝΔ είναι ο Μητσοτάκης; Όχι η πολιτική του;», είπε. «Δεν λέω», σχολίασε, «είναι ένα πρόβλημα και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, αλλά μεγαλύτερο πρόβλημα για τη χώρα είναι η πολιτική του, των ιδιωτικοποιήσεων, των απευθείας αναθέσεων, της απαξίωσης του κοινωνικού κράτους…». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «μια προοδευτική κυβέρνηση έρχεται να απαντήσει πρωτίστως σε αυτά- από εκεί και πέρα εμείς προφανώς βάζουμε το άλογο μπροστά απ’ το κάρο, άρα τις πολιτικές, την ανάγκη αλλαγής πολιτικής».

Στο θέμα των προσώπων ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «την τελευταία φορά που δεν επέλεξε ο λαός τον πρωθυπουργό και τον επέλεξαν άλλοι, δεν είχαμε και πολύ καλά αποτελέσματα». «Στις δημοκρατίες είναι καλό να μην γίνονται παρακάμερες παρασκηνίων που θα αποφασίζουν για τις πολιτικές και τα πρόσωπα, αλλά η κρίση του λαού να γίνεται σεβαστή. Άρα ας αφήσουμε τον ελληνικό λαό να μιλήσει στην κάλπη».

«Αν επιδιώκουμε πολιτική αλλαγή και θέλουμε να σταματήσει η τετραετία που έχει γυρίσει τη χώρα σε πολλά πράγματα πίσω, αυτό τι σημαίνει; Ότι πρέπει να κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι το κλειδί που θα δρομολογήσει τις εξελίξεις στην αμέσως επόμενη ημέρα, για κυβέρνηση συνεργασίας προοδευτική».

naftemporiki.gr

Διαβάστε ακόμη

Συνέδριο Ινστιτούτου ΕΝΑ: Προκλήσεις και προτεραιότητες σε μια προοδευτική ατζέντα για την επόμενη δεκαετία