Skip to main content

Συνέδριο Ινστιτούτου ΕΝΑ: Προκλήσεις και προτεραιότητες σε μια προοδευτική ατζέντα για την επόμενη δεκαετία

To Συνέδριο διεξάγεται σήμερα 27 και αύριο 28 Μαρτίου 2023, στο Impact Hub Athens

Σε εξέλιξη βρίσκεται το Συνέδριο του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ «Για μια Προοδευτική Ατζέντα της Επόμενης Δεκαετίας: Στόχοι – Προτεραιότητες – Πολιτικές».

Στον χαιρετισμό του, ο Δημήτρης Λιάκος, Σύμβουλος Στρατηγικού Σχεδιασμού ΕΝΑ, έκανε λόγο για ένα «συνέδριο-συμβολή στην προοδευτική ανακατεύθυνση της χώρας. Με τις παλιές συναινέσεις της ΤΙΝΑ να έχουν ξεπεραστεί, είμαστε σε αναζήτηση εναλλακτικού αφηγήματος.

Το διακύβευμα είναι να περάσουμε από τις διαπιστώσεις, στη ριζική αλλαγή κουλτούρας και νοοτροπιών, δομών και μεθοδολογίας. Να συγκροτήσουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο».

«Η ισότητα των φύλων ως κοινωνικό και πολιτικό στοίχημα και ως αναπτυξιακή πρόκληση»

Η Μαρία Καραμεσίνη,  Καθηγήτρια Οικονομικών της Εργασίας και της Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, πρώην Πρόεδρος και Διοικήτρια ΟΑΕΔ, μέλος Γνωμοδοτικού Συμβουλίου ΕΝΑ, στη θεματική ενότητα για την ιστότητα των φύλων υπογράμμισε πως «η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης γυναικών στην ΕΕ & το υψηλότερο ποσοστό γυναικείας ανεργίας.

Η προοδευτική ατζέντα της επόμενης δεκαετίας χρειάζεται να έχει στη βάση της οριζόντια εδραίωση της έμφυλης ισότητας στην πράξη», υπογράμμισε.

Ακολούθησε το θεματικό τραπέζι για τη «δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τους δημοκρατικούς θεσμούς ως παράγοντες βιώσιμης ανάπτυξης» με συντονιστής τον Νίκο Ξυδάκη.

Η Ιφιγένεια Καμτσίδου, Αν. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μέλος Γνωμοδοτικού Συμβουλίου ΕΝΑ, τόνισε πως «στην Ελλάδα η δικαστική εξουσία εμφανίζει «δουλοπρέπεια» απέναντι στην εκτελεστική εξουσία όταν κυβερνά η συντηρητική παράταξη και «εχθρότητα» όταν στην κυβέρνηση βρίσκονται προοδευτικές ή και κεντροαριστερές δυνάμεις.

Δυστυχώς στην Ελλάδα η συντριπτική πλειονότητα των Ανεξάρτητων Αρχών, πλην διακριτών εξαιρέσεων, δεν επιτελούν το θεσμικό ρόλο τους».

Ο Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Καθηγητής Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στην παρέμβασή του τόνισε: «Στις δυτικές δημοκρατίες σήμερα οι ελίτ επιζητούν όχι απλά την απορρύθμιση της αγοράς, αλλά τον ανεξέλεγκτο έλεγχο των ιδιωτικών συμφερόντων και επί των βασικών ακόμα αγαθών και υπηρεσιών. Έτσι το κράτος, στο πλαίσιο ενός «ιδιωτικού συνταγματισμού», αντί να σπάει, εδραιώνει τα μονοπώλια, στη βάση των πανίσχυρων ψηφιακών πλατφορμών. Επιστρέφουμε έτσι σε «νεο-φεουδαρχικά μοντέλα» που είδαμε ότι οι ιδιωτικοί κολοσσοί παρεμβαίνουν ακόμη και σε ένοπλες συρράξεις, όπως στην Ουκρανία.

Για τον Χρήστο Ράμμο υπογράμμισε: «Η θεσμική στάση του Προέδρου της ΑΑΔΕ Χρήστου Ράμμου έδειξε ότι στην Ελλάδα σήμερα η τήρηση της συνταγματικής τάξης συνιστά “ριζοσπαστική τομή”».

Με τη σειρά του, στο ίδιο πάνελ, ο Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Επίκ. Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, μέλος Γνωμοδοτικού Συμβουλίου ΕΝΑ δήλωσε τα εξής: «Ναι στα αναλογικότερα εκλογικά συστήματα, για σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας επί προγραμματικών θέσεων, για να μην ευνοείται υπερσυγκέντρωση εξουσίας σε ένα κόμμα.

Επίσης οι κυβερνήσεις συνεργασίας, ειδικά για μια προοδευτική διακυβέρνηση που έχει σκοπό να προχωρήσει σε μεταρρυθμιστικές αλλαγές, προσφέρουν την ευρεία λαϊκή υποστήριξη που χρειάζονται αυτές».

«Για μια Ελλάδα γέφυρα Ευρώπης-Μέσης Ανατολής, αλλά και Ευρώπης-Κίνας»

Η Ήλια Ξυπολιά, Λέκτορας Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν του Ηνωμένου Βασιλείου, μέλος Γνωμοδοτικού Συμβουλίου ΕΝΑ, στο πάνελ με θεματική «Ο κόσμος σε ανακατάταξη: Η Ελλάδα, η Ευρώπη και το πλαίσιο μιας ενεργής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής», που συντόνισε ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος, ανέφερε:«*Σήμερα δεν συζητάμε αν θα έχουμε ανακατάταξη στην παγκόσμια κατανομή ισχύος, αλλά πότε και πώς θα γίνει. Οδεύουμε σε έναν πολυπολικό κόσμο, με το κέντρο βάρους να μετατοπίζεται από την Δύση στην Ανατολή, με την Ασία να αποκτά πάλι καθοριστικό ρόλο.

*Όπως, βέβαια, έγραφε ο Γκράμσι, μεταξύ του παλιού κόσμου που δύει και του νέου που παλεύει να αναδειχθεί, μεσολαβεί η εποχή των τεράτων.

Η ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που εφαρμόστηκε πιο πρόσφατα στην Ελλάδα την περίοδο 2015-19 είναι η ανταγωνιστική προσέγγιση στην μονοδιάστατη και παθητική εξωτερική πολιτική του «δεδομένου συμμάχου».

Ο Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Υπεύθυνος Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών, μέλος Γνωμοδοτικού Συμβουλίου ΕΝΑ, Σωτήρης Ρούσσος, στην παρέμβασή του τόνισε: «Η στάση των ΗΠΑ που επιδιώκουν την πλήρη ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία, συνέτεινε στη στενότερη διασύνδεση Μόσχας-Πεκίνου, και την όλο και μεγαλύτερη εξάρτηση της πρώτης από την Κίνα, εξέλιξη που η Ουάσινγκτον προσπαθούσε να αποτρέψει για δεκαετίες.

*Η Ελλάδα οφείλει να συμμετάσχει στην επιδίωξη επίλυσης του πολέμου στην Ουκρανία, χωρίς νέα ψυχροπολεμικά τείχη, με βάση 3 αρχές: α) απαραβίαστο συνόρων Ουκρανίας, β) εγγυήσεις για τη ρωσική εθνότητα στην Αν. Ουκρανία, γ) συνεργασία όλων των κρατών στα Ουράλια».

Ο Νίκος Κοτζιάς,  Ομότιμος Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ανέφερε: «Από την ενεργητική & πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, σήμερα έχουμε περάσει στην εξωτερική πολιτική «happy traveller». Η Ελλάδα μπορεί να επενδύσει στην εξωτερική πολιτική των «3Δ», στα οποία έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα: Διαμεσολάβηση-Διαπραγμάτευση-Διαιτησία

Για μια Ελλάδα γέφυρα Ευρώπης-Μέσης Ανατολής, αλλά και Ευρώπης-Κίνας.

Το ότι η Ελλάδα είναι «Δύση» δεν σημαίνει ότι πρέπει χωρίς όρους και προϋποθέσεις να συμπλέει πάντα με τις στρατηγικές εξωτερικής πολιτική των μεγάλων δυνάμεων.

Και η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία σήμερα παραβιάζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αλλά η ελληνική κυβέρνηση δεν δείχνει καμία διάθεση τήρησής της», υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς.

«Η πρόκληση της πράσινης μετάβασης & η αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής» 

Στο πάνελ, με συντονιστή τον Γιάννη Ευσταθόπουλο, συντονιστή Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Ανάπτυξης ΕΝΑ, η  Νατάσσα Ρωμανού, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Columbia και Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Διαστημικών Μελετών Goddard της NASA, μέλος Γνωμοδοτικού Συμβουλίου ΕΝΑ, επεσήμανε : «Η θερμοκρασία στην Ευρώπη και την Ελλάδα αυξάνεται περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή του πλανήτη».

Με τη σειρά του ο Πέτρος Κόκκαλης,  Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μεταξύ άλλων τόνισε: «Χωρίς ριζοσπαστικές αλλαγές με διαχρονική και διαγενεακή κλιματική δικαιοσύνη, η κλιματική κρίση και τα κλιματικά σοκ που θα προκαλέσει, με ένταση των κλιματικών ανισοτήτων, θα μεταφραστούν με βεβαιότητα  σε κοινωνικά σοκ».

Τέλος, ο Νίκος Χατζηαργυρίου, Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, τέως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΔΔΗΕ, μέλος Γνωμοδοτικού Συμβουλίου ΕΝΑ, ανέφερε τα εξής: «Για να επιτύχει η ενεργειακή μετάβαση, με αξιοποίηση των AΠΕ, χρειάζεται αυτή να γίνει με όρους ενεργειακής δικαιοσύνης και συμμετοχή όλης της κοινωνίας, χωρίς αποκλεισμούς και νέες  ανισότητες».

naftemporiki.gr