Skip to main content

Qatargate: Εμπλοκή Τούρκου δικηγόρου σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ

EPA/JULIEN WARNAND

Πρόκειται για τον διακεκριμένο Τούρκο δικηγόρο Χακάν Καμούζ.

Στην Τουρκία επεκτείνεται η έρευνα των βελγικών αρχών για το σκάνδαλο Qatargate, σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere Della Serra που επικαλείται αποκάλυψη των Financial Times, η έρευνα βλέπει την εμπλοκή του Τούρκου δικηγόρου Χακάν Καμούζ, ο οποίος φέρεται να κατέβαλε 75.000 ευρώ σε ιταλική εταιρεία των Αντόνιο Παντσέρι και Φραντσέσκο Τζόρτζι (ο σύντροφος της Εύας Καϊλή). Ο Καμούζ δραστηριοποιείται στο Λονδίνο και είναι φιλικά προσκείμενος στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι Παντσέρι και Τζόρτζι, που κατηγορούνται για το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο, φέρεται να είχαν ιδρύσει μία συμβουλευτική εταιρεία στο Μιλάνο. Η εταιρεία βρίσκεται στο στόχαστρο των εισαγγελέων που εξετάζουν το ιταλικό παρακλάδι του Qatargate, και ερευνάται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.  Η συμβουλευτική, η οποία έκλεισε το 2021, φαίνεται να έλαβε περίπου 300.000 ευρώ από Αγγλία και Τουρκία.

Εξηγώντας την εμπλοκή του Χακάν Καμούζ, οι FT αναφέρουν ότι φέρεται να κατέβαλε 75.000 ευρώ στην εταιρεία Equality των Τζόρτζι και Παντσέρι. Στο δημοσίευμα γίνεται επίσης αναφορά και σε δεύτερη καταβολή, ύψους 200.000 ευρώ, από τουρκική εταιρεία άγνωστης ιδιοκτησίας το 2018, όταν δηλαδή ο Παντσέρι ήταν ακόμη εν ενεργεία ευρωβουλευτής.

Ωστόσο, ο δικηγόρος  δεν βρίσκεται υπό έρευνα και δεν κατηγορείται για κανένα αδίκημα. Σύμφωνα μάλιστα με FT και Corriere Della Serra, η πληρωμή των 75.000 ευρώ φαίνεται να πραγματοποιήθηκε προκειμένου ο Χακάν να αποκτήσει τις λεγόμενες «υπηρεσίες ηθικού lobbying» σε θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά της σύγκρουσης στη Συρία και των εγκλημάτων πολέμου στην Υεμένη.

Σχολιάζοντας ο ίδιος δήλωσε «συντετριμμένος» καθώς φέρεται να έκανε μια συμφωνία με τον Τζόρτζι πιστεύοντας ότι η ιταλική εταιρεία ήταν μια νόμιμη οντότητα «που θα βοηθούσε στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης» για τις υποθέσεις με τις οποίες ασχολείται.