Skip to main content

Γ. Οικονόμου για τραγωδία στα Τέμπη: Έχουν ταυτοποιηθεί εννιά σοροί

REUTERS/Kostas Mantziaris

Τι ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Την ταυτοποίηση εννιά σορών, μετά την τραγωδία στα Τέμπη, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Στα ειδικά εγκληματολογικά εργαστήρια της Αστυνομίας έχουν ταυτοποιηθεί εννέα σοροί από το δείγμα dna που έδωσαν χθες οι συγγενείς και από αυτό που λήφθηκε από τα θύματα, και η διαδικασία θα συνεχιστεί με τους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς. Είναι προτεραιότητα, κάθε άλλη δουλειά έχει μείνει πίσω στα εγκληματολογικά της Αστυνομίας», είπε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την προϊστάμενη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας, Ρουμπίνη Λεονταρή χθες παραδόθηκαν στην υπηρεσία 43 σοροί, για τις οποίες ολοκληρώθηκε η διαδικασία νεκροψίας-νεκροτομής και έπειτα εφαρμόστηκε το πρωτόκολλο ταυτοποίησης που προβλέπεται, με τη λήψη dna. Όπως έχει δηλώσει, τα αποτελέσματα αναμένονται εντός της ημέρας.

Σήμερα πάντως αναμένεται να φτάσουν στην υπηρεσία νέες σοροί, καθώς ανακοινώθηκε από την Πυροσβεστική ότι κατά τις επιχειρήσεις σήμερα το πρωί των σωστικών συνεργείων έχουν ανασυρθεί 7 σοροί. Συνολικά ο αριθμός των νεκρών από το σιδηροδρομικό δυστύχημα ανέρχεται σε 46. 

Απαντώντας σε ερώτηση για τον αριθμό των αγνοουμένων (για τους ανθρώπους δηλαδή για τους οποίους έχει δηλωθεί ότι αναζητούνται από συγγενείς), ο κ. Οικονόμου είπε ότι, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, ανέρχονται στους 56. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι σοροί, διευκρίνισε εξηγώντας πως οι σοροί δεν ήταν αναγνωρίσιμες. «Ο αριθμός των ανθρώπων που αναζητούν οικείους τους είναι 56», είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι δεν είναι εύκολο να μιλήσει κανείς με ακρίβεια. «Έχουμε 46 σωρούς μέχρι πριν λίγο. Δεν ήταν όλα τα εισιτήρια ονομαστικά, μπορεί κάποιοι να ανέβηκαν τελευταία στιγμή ή να μην είχαν ενημερώσει τους δικούς τους», είπε.

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι «το μέγεθος της τραγωδίας είναι τέτοιο που επιβάλλεται η αντίδρασή μας και σε άλλα επίπεδα». «Γι’ αυτό ξεκίνησε ήδη έρευνα από τις αρχές για τα αίτια του δυστυχήματος. Παράλληλα, για την επίσπευση της διαδικασίας και την πληρότητα των ερευνών ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Ντογιάκος, ανέθεσε την εποπτεία των ερευνών στον εισαγγελέα της Λάρισας, ενώ από την αστυνομία συνελήφθη ο σταθμάρχης Λάρισας», ανέφερε προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να αναλυθεί επίσης σε βάθος η τραγική αυτή εμπειρία «ώστε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην επαναληφθεί ένα τέτοιο συμβάν».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις ελλιπείς υποδομές και πώς γίνεται να μπορούμε να παρακολουθούμε το delivery αλλά όχι το τρένο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για εύλογες και δικαιολογημένες απορίες οι οποίες «θα απαντηθούν με σαφήνεια το επόμενο διάστημα».

«Δεν απαντιέται μονολεκτικά, ούτε οφείλεται σε ένα ή δύο λόγους. Έχει να κάνει με χρόνιες παθογένειες και αδυναμίες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, πολλές από τις οποίες αντιμετωπίστηκαν», όπως είπε προσθέτοντας πως σε μεγάλο μέρος της σιδηροδρομικής γραμμής, «σε ένα 70%, υπάρχουν συστήματα ασφαλείας που ακόμα και ένα ανθρώπινο λάθος δεν θα άφηναν να εξελιχθεί σε τέτοια τραγωδία».

«Δεν έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση αυτή σε όλο το μήκος της γραμμής, και δυστυχώς στο κομμάτι που δεν είχε ολοκληρωθεί συνέβη το τραγικό δυστύχημα», συμπλήρωσε.

«Η αλήθεια σώζει, κυρίως στις δύσκολες στιγμές. Και η κυβέρνηση δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από την αλήθεια αυτή, ελπίζω και κανείς άλλος» δήλωσε επίσης κληθείς να σχολιάσει το σχέδιο που προαναγγέλλει η κυβέρνηση για την διερεύνηση των αιτιών της σιδηροδρομικής τραγωδίας αλλά και των παθογενειών της ελληνικής διοίκησης.

Σε άλλο σημείο της ενημέρωσης, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι η ανάληψη πολιτικής ευθύνης είναι «αυτονόητη και εκδηλώθηκε έμπρακτα», σημειώνοντας όμως ότι υπάρχουν τεράστιες αδυναμίες της ελληνικής διοίκησης τα τελευταία είκοσι χρόνια και «διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων».

Κληθείς να σχολιάσει  την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από την Κομισιόν μόλις πριν 15 ημέρες, με την κατηγορία της παραβίασης των ευρωπαϊκών σιδηροδρομικών κανόνων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «νομίζω ότι υπήρχε μία νύξη, μία παραπομπή, που αφορούσε ενσωμάτωση μέρους της ευρωπαϊκής οδηγίας, κάτι που δεν σχετίζεται ευθέως με το συγκεκριμένο ζήτημα της τραγωδίας στα Τέμπη».

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επρόκειτο χθες το μεσημέρι να επισκεφθεί το Κέντρο τηλεδιοίκησης – σηματοδότησης σιδηροδρομικού δικτύου βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη, ανέφερε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πήγαινε στο κτίριο ελέγχου του συστήματος ηλεκτροδότησης και σήμανσης της γραμμής που είναι σε λειτουργικότητα από το Πλατύ μέχρι τον Προμαχώνα, και ταυτόχρονα θα γινόταν η παρουσίαση της χάραξης του Προαστιακού της δυτικής Θεσσαλονίκης που θα συνέδεε τον Προαστιακό με το Μετρό.

Σε άλλη ερώτηση, για το «ανθρώπινο λάθος» που ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός την ώρα που ανακοινώθηκε διακομματική επιτροπή που θα εξετάσει τα αίτια, ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι ο ίδιος ο σταθμάρχης έχει ομολογήσει την ευθύνη του. «Το σημαντικό είναι να πάμε ένα βήμα παραπέρα, να δούμε τι άλλα πράγματα θα έπρεπε να ισχύουν», συμπλήρωσε εκτιμώντας πως «το γεγονός ότι αυτό το πράγμα προκλήθηκε από ένα αυτό το λάθος δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί». «Εάν αμφισβητηθεί, πρώτοι εμείς θα πούμε ότι κάναμε λάθος», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι πέρα από το ανθρώπινο λάθος «υπάρχει ένα ζήτημα, τι διαχρονικά θα μπορούσε να είχε γίνει έτσι ώστε από αυτό το λάθος να μην φτάναμε σε αυτή την τραγωδία».

Ο. κ. Οικονόμου σημείωσε επίσης ότι ο νέος υπουργός κ. Γεραπετρίτης θα ενημερώσει αυτές τις μέρες για το χρονοδιάγραμμα ερευνών, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπάρχει ασυμβίβαστο για τον κ. Ντογιάκο, ο γιος του οποίου είναι μετακλητός συνεργάτης του μέχρι χθες υπουργού Κ. Καραμανλή, είπε ότι ο γιος του κ. Ντογιάκου είναι μετακλητός από το 2019 και παραιτούμενος ο υπουργός παραιτείται και ο ίδιος, προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρξει διαφορετική προσέγγιση στο θέμα.

Τέλος ο κ. Οικονόμου είπε ότι αυτά τα 3,5 χρόνια η κυβέρνηση έκανε πολλά για τους σιδηροδρόμους αλλά «δυστυχώς όχι όλα» και τόνισε δεν είναι η ώρα τώρα γι’ αυτή τη συζήτηση, ερωτώμενος για την ημερομηνία εκλογών είπε ότι δεν θέλει να απαντήσει για εκλογές εν μέσω τριήμερου πένθους, ενώ είπε ότι δεν γνωρίζει για τα επεισόδια και τη στάση της αστυνομίας χθες το βράδυ έξω από τα γραφεία της Hellenic Train.