Skip to main content

Μπλίνκεν: Η συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας δεν υπήρξε ποτέ πιο στενή

«Να αποφεύγουμε απειλές που απλώς αυξάνουν την ένταση», είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά.

Για στρατηγικές σχέσεις της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδό τους με βέβαιη προοπτική, έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του. Από την πλευρά του ο Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε την συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας πιο στενή από ποτέ.

«Μόλις εγκαινιάσαμε τον τέταρτο γύρο στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών. Πραγματοποιήσαμε επίσης εποικοδομητικές συζητήσεις για το γενικότερο πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων», σημείωσε ο κ. Δένδιας κατά τις δηλώσεις του.

Στο υψηλότερο επίπεδο οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας «με βέβαιη προοπτική»

Όπως είπε, ο στρατηγικός διάλογος αφορά επτά σημαντικούς τομείς, «απτή απόδειξη της δυναμικής που έχουν οι στρατηγικές σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδό τους με βέβαιη προοπτική».

Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό, στέρεη βάση των διμερών σχέσεων είναι  είναι οι κοινές μας αρχές και αξίες: η ελευθερία, η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και στις αρχές του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Ειδική αναφορά έκανε επίσης στη «δυναμική παρουσία» της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ. Πρόσθεσε ακόμα ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης «αποτελεί λαμπρό παράδειγμα της ομογένειας».

«Η ανοδική δυναμική των στρατηγική διμερών μας σχέσεων επισφραγίστηκε από τις δύο αμυντικές συμφωνίες των χωρών μας», συνέχισε ο κ. Δένδιας προσθέτοντας πως η υπογραφή τους σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον σημαίνει ότι η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας.

Με τις Ηνωμένες Πολιτείες αγωνιστήκαμε δίπλα δίπλα στις μεγάλες ιστορικές προκλήσεις, συνέχισε ο κ. Δένδιας χαρακτηρίζοντας «μελανό παράδειγμα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».

Επανάλαβε παράλληλα ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική βασίζεται στην πλήρη εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, στον σεβασμό των αρχών του καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της καταδίκης της απειλής ή της χρήσης βίας.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά και τον φονικό σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία, ο Έλληνας υπουργός σημείωσε ότι δεν συνδυάζουμε τη βοήθεια στους σεισμόπληκτους με την ευρύτερη εξωτερική μας πολιτική. «Είναι υποχρέωση μας σε ανθρώπους που δοκιμάζονται να τους βοηθήσουμε. Αν μέσα από αυτή την επαφή βελτιωθεί το κλίμα, αυτό έχει και πολιτικές συνέπειες και το ξέρετε καλά. Η Ελλάδα δεν επιδιώκει ανταλλάγματα μέσα από τη βοήθεια που παρέχει στα θύματα των σεισμών, είναι υποχρέωσή μας να βοηθήσουμε Τούρκους και Σύρους», εόπε χαρακτηριστικά.

«Να αποφεύγουμε απειλές που απλώς αυξάνουν την ένταση»

Από την πλευρά του ο Άντονι Μπλίνκεν αποκάλεσε τον Νίκο Δένδια «φίλε» και ανέφερε ότι η συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας δεν υπήρξε ποτέ πιο στενή, «και αυτό αντικατοπτρίζει την υψηλή προτεραιότητα που δίνει σε αυτή ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης».

Αναφερόμενος στον σεισμό στην Τουρκία, ευχαρίστησε τον Νίκο Δένδια και τον ελληνικό λαό για τη βοήθεια. «Αργότερα θα εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε ορισμένους από τους διασώστες» σημείωσε. «Η συνεισφορά τους αποτελούν ένα τρανό παράδειγμα της αποτελεσματικότητας των Ελλήνων και της θέλησης που έχουν να βοηθούν τους άλλους. Αυτό είναι το ήθος και το φιλότιμο».

Αναφερόμενος στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο κ. Μπλίνκεν ανέφερε ότι η Ελλάδα ήταν πάντα μια σιωπηλή δύναμη στη στήριξη της χώρας, ενώ σχετικά με την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών είπε ότι αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας. «Από την υπογραφή της επικαιροποίησης της αμυντικής συμφωνίας πέρυσι, οι δύο στρατοί των δύο χωρών κάνουν μαζί ασκήσεις. Είναι κάτι πολύ σημαντικό για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας σε όλη την περιοχή», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι γίνεται προσπάθεια να προχωρήσει η ενεργειακή εξέλιξη, καθώς «η Αμερική θέλει να επενδύσει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που δέχθηκε από δημοσιογράφους.  Σημείωσε ότι ελπίζει πως η τωρινή συγκυρία θα αποτελέσει ένα «ισχυρό θεμέλιο» για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών. Όπως είπε, ο σεισμός στην Τουρκία μας θυμίζει τι μας φέρνει μαζί, ως ανθρώπινα όντα, κάτι «που είναι πολύ σημαντικό και αντανακλάται στην Τουρκία».

«Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι εταίροι, σύμμαχοι, φίλοι μας και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε μαζί τους και μέσω και του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια στην περιοχή, να επιλύουμε τα ζητήματα διπλωματικά και να αποφεύγουμε απειλές που απλώς αυξάνουν την ένταση. Και αυτά είναι πιο δύσκολα σε προεκλογικό περίοδο» σημείωσε.

«Είναι προς το συμφέρον και το δικό μας και της Ελλάδας και της Τουρκίας να βρουν τρόπους να επιλύσουν μακροχρόνιες διαφορές με διπλωματικό τρόπο και με ειρήνη, να μην κάνουν μονομερείς ενέργειες, να μη χρησιμοποιούν επιθετική ρητορική που κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα», επανέλαβε ο κ. Μπλίνκεν και πρόσθεσε: «Πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχει ενδιαφέρον και σκοπός και στις δύο χώρες να βρουν τρόπους να επιλύσουν επιμέρους διαφορές. Να κάνουν αυτό το μέρος του κόσμου που μοιράζονται ένα χώρο συνεργασίας και όχι αντιπαράθεσης. Αυτό είναι προς το συμφέρον και των δύο λαών. Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν αυτές τις προσπάθειες όσο το δυνατόν περισσότερο από τη δική τους πλευρά».

Από την πλευρά του, αναφερόμενος στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η θέση της Ελλάδας και των ΗΠΑ είναι ότι δεν προσδίδει κάποιο θετικό στοιχείο, αλλά είναι απολύτως παράνομο και ανυπόστατο.

Ευθύς αμέσως παίρνοντας τον λόγο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε πως συμφωνεί για το θέμα αυτό με τον κ. Δένδια και υπογράμμισε πως είναι πολύ σημαντικό να φτάσουμε σε εκλογές το συντομότερο δυνατό. «Να έχουμε μια κυβέρνηση να έχει εκλεγεί από τον λαό και δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση» σημείωσε.

Η Ελλάδα σταυροδρόμι καινοτομίας

Ερωτηθείς σχετικά με τις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ο Αμερικανός υπουργός αναφέρθηκε στα πάνω από 100 εκατομμύρια που έχουν επενδύσει οι ΗΠΑ στην αναβάθμιση εγκαταστάσεων στη Σούδα και στη Λάρισα.

Εξίσου σημαντικό, όπως τόνισε, είναι να υπάρξει συνεργασία και στον ιδιωτικό τομέα στην ασφάλεια ενέργειας, την τεχνολογία για την κλιματική αλλαγή.

«Η Ελλάδα είναι ένα σταυροδρόμι καινοτομίας και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από αμερικανικές εταιρίες σε αυτούς τους κλάδους», υπογράμμισε. «Το θέμα είναι τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για να δημιουργήσουμε το πιο ευνοϊκό κλίμα για αυτές τις επενδύσεις».

«Βλέπουμε ένα θετικό οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, μια οικονομία που έχει αναπτυχθεί περισσότερο από 6% που είναι αξιοθαύμαστο, έχει αντέξει τις οικονομικές δυσκολίες των περασμένων ετών και παρέχει σημαντικές ευκαιρίες».