Skip to main content

Δηλώσεις Δένδια-Τσαβούσογλου: «Να μην περιμένουμε ένα σεισμό για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας»

Twitter/ Konhaber

Μ. Τσαβούσογλου: Οι σχέσεις καλής γειτονίας φαίνονται σε τέτοιες δύσκολες μέρες. Ν. Δένδιας: Η προσπάθεια της Ελλάδας να βοηθήσει την Τουρκία δεν σταματά εδώ.

«Να μην περιμένουμε ένα σεισμό για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας» ήταν το κοινό μήνυμα στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Τούρκου ομολόγου του από τις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας.

Μιλώντας με θερμά λόγια από την Αντιόχεια, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε την ευχαρίστησή του για την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Τουρκία.«Οι σχέσεις καλής γειτονίας φαίνονται σε τέτοιες δύσκολες μέρες», είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας  ότι η παρουσία του κ. Δένδια δείχνει τη συμπαράσταση της Ελλάδας. «Η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που επικοινώνησαν αμέσως μετά τον σεισμό με τις τουρκικές αρχές για να ευχηθούν περαστικά και να δηλώσει ότι είναι έτοιμη για να βοηθήσει. Αμέσως, έστειλαν σωστικά συνεργεία και πολλά αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια στις σεισμόπληκτες περιοχές», είπε.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη συμβολή των μελών της ελληνικής αποστολής βοήθειας, αλλά και στην επίσκεψη του υπουργού Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας στην Τουρκία, ο οποίος συνόδευσε την αποστολή του πρώτου κύματος ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ελλάδα που έγινε με πέντε αεροσκάφη. «Πριν από λίγο επισκεφτήκαμε και την αποστολή της ΕΜΑΚ. Επιχείρησαν 7 ημέρες, 24 ώρες και κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες και τους ευχαριστήσαμε για τις προσπάθειες αυτές. Είδαμε και παρακολουθήσαμε ότι μετά τη διάσωση της κάθε ζωής, του κάθε ανθρώπου, δεν χάρηκαν μόνοι οι Έλληνες που βρίσκονται στις ομάδες έρευνας και διάσωσης, αλλά είδαμε ότι χάρηκαν όλοι οι Έλληνες».

https://twitter.com/i/broadcasts/1lDxLnVRawkGm?t=4s

Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε επίσης σε μια επιστολή που είχε στείλει στο περιοδικό Time το 1999 όταν και οι δύο χώρες είχαν πληγεί από μεγάλους σεισμούς. Στην επιστολή υπογράμμιζε ότι είναι πολύ σημαντικό να βοηθάμε ο ένας τον άλλο σε δύσκολες στιγμές αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε ένα σεισμό για να βελτιώσουμε τις μεταξύ μας σχέσεις. «Εκείνη την εποχή το είχα δηλώσει  αυτό το ως απλός πολίτης της Τουρκίας, σήμερα το επαναλαμβάνω ως υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας», είπε χαρακτηριστικά.

«Ελπίζω ότι θα καταβάλουμε προσπάθεια να επιλύσουμε τις μεταξύ μας διαφορές μέσω διαλόγου», συνέχισε ο Τούρκος υπουργός επαναλαμβάνοντας τις ευχαριστίες του στον «φίλου του» Νίκο Δένδια, την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό.

«Εκφράζουμε τη θλίψη μας για τα θύματα του φονικού σεισμού» είπε από την πλευρά του ο κ. Δένδιας αποκαλώντας επίσης τον κ. Τσαβούσογλου «φίλο».

Ο Έλληνας υπουργός ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του για τα πολύ θερμά λόγια με τα οποία αναφέρθηκε στις προσπάθειες των Ελλήνων διασωστών και για την θερμή αναφορά του στην παρουσία του στην περιοχή. «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για τις ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν από τους Έλληνες διασώστες…, όπως επίσης και για τις πάρα πολλές ζωές που σώθηκαν από τους Ευρωπαίους διασώστες».

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι μαζί με τον κ. Τσαβούσογλου επισκέφθηκαν- πέρα από τους Έλληνες- διασώστες από την Αυστρία, την Ολλανδία και την Ισλανδία. Όπως ενημερώθηκε, 205 σώθηκαν από αυτούς, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων.

«Η προσπάθεια της Ελλάδας να βοηθήσει τον τουρκικό λαό να ξεπεράσει αυτό το μεγάλο πλήγμα δεν σταματάει εδώ», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας προσθέτοντας ότι έχει εντολή από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να διαβεβαιώσει ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει την Τουρκία σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, είτε διμερώς είτε στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην ΕΕ.

Έπειτα, αναφερόμενος στην δήλωση του Τούρκου υπουργού, ότι δεν χρειάζεται να περιμένουμε τις φυσικές καταστροφές για να βελτιώσουμε τις μεταξύ μας σχέσεις, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι προσυπογράφει αυτό το μήνυμα.

Κ. Μητσοτάκης: Οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι φίλοι