Skip to main content

Στις πληγείσες περιοχές με τον Τσαβούσογλου ο Ν. Δένδιας

Twitter/ Nikos Dendias

Ο κ. Δένδιας είναι ο δεύτερος υπουργός Εξωτερικών, μετά του Αζερμπαϊτζάν, που επισκέπτεται την Τουρκία μετά το πλήγμα του σεισμού.

Στα Άδανα της Τουρκίας προσγειώθηκε το πρωί της Κυριακής, λίγο μετά τις 09:00 ώρα Ελλάδος, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Τον υπουργό Εξωτερικών υποδέχθηκε ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλουτ Τσαβούσογλου, ο οποίος θα τον συνοδεύει καθ΄ όλη τη διάρκεια της επίσκεψής του. Ο απεσταλμένος της δημόσιας τηλεόρασης Πιέρρος Τζανετάκος έκανε λόγο για θερμό εναγκαλισμό.

Οι δύο άνδρες συνομίλησαν στο αεροδρόμιο των Αδάνων, κι έπειτα επιβιβάστηκαν σε δύο ελικόπτερα της τουρκικής αστυνομίας με προορισμό τις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές. Προσγειώθηκαν έτσι στο αεροδρόμιο του Χατάι με ελικόπτερα της τουρκικής αστυνομίας, και κινούνται με βαν στην Αντιόχεια.

Κατά την επίσκεψή τους στη Διεύθυνση Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD) ο κ. Δένδιας με τον κ. Τσαβούσογλου άνοιξαν ένα λεπτομερέστατο χάρτη, με τον Τούρκο υπουργό να υποδεικνύει τις περιοχές με τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Επόμενη στάση το στρατηγείο της Πολιτικής Προστασίας, όπου βρίσκονται οι ομάδες της ΕΜΑΚ που επιχειρούσαν μέχρι πριν από λίγες ώρες στην Αντιόχεια. «Είμαι πολύ χαρούμενος που υποδέχτηκα τον Νίκο Δένδια», δήλωσε στην κάμερα ο κ. Τσαβούσογλου, κατά την άφιξή του εκεί.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης θα εξετασθούν και τρόποι περαιτέρω συνδρομής της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών των σεισμών.

Η επίσκεψη έρχεται σχεδόν μία εβδομάδα μετά το χτύπημα του καταστροφικού σεισμού στη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βόρεια Συρία, που έχει αφήσει πάνω από 28.000 νεκρούς στις δύο χώρες. Από την πρώτη στιγμή η Ελλάδα βρέθηκε στο πλευρό της Τουρκίας, με τις τουρκικές αρχές να είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, για την παροχή βοήθειας. Μάλιστα ο κ. Τσαβούσογλου έχει χαρακτηρίσει την βοήθεια της Ελλάδας πολύ ουσιαστική και όχι συμβολική. 

Ο κ. Δένδιας είναι ο δεύτερος υπουργός Εξωτερικών, μετά του Αζερμπαϊτζάν, που επισκέπτεται την Τουρκία μετά το πλήγμα του σεισμού.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, αναμένεται να ακολουθήσουν δηλώσεις, με τους δύο ΥΠΕΞ να αναμένεται να εκπέμψουν το μήνυμα ότι παρά τις σοβαρότατες διμερείς διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, προέχει η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών έχει δώσει οδηγίες  από  την Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας στη Γενεύη να προβεί σε ενέργειες ώστε να δοθεί  έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια μέσω του OCHA ( United Nations Office for the  Coordination of Humanitarian Affairs)  σε Τουρκία και Συρία .

Επιπλέον, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, έχει αναλάβει τον συντονισμό των φορέων και των ιδιωτών, οι οποίοι επιθυμούν να συνδράμουν στις ενέργειες συλλογής ανθρωπιστικής βοήθειας για τις πληγείσες περιοχές σε Τουρκία και Συρία.