Skip to main content

Προεκλογικός «πυρετός» σε Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Οι κομματικές μηχανές σε Πειραιώς και Κουμουνδούρου δουλεύουν στο φουλ και έμφαση  δίνεται στο τρίπτυχο «ψηφοδέλτια- πρόγραμμα- περιοδείες».

Τα σενάρια για τον ακριβή χρόνο των εκλογών δεν λένε να κοπάσουν και τα κομματικά επιτελεία βάζουν ήδη τα διλήμματα της κάλπης προκειμένου να αποφύγουν μία χαλαρή ψήφο. Οι κομματικές μηχανές σε Πειραιώς και Κουμουνδούρου δουλεύουν στο φουλ και έμφαση  δίνεται στο τρίπτυχο «ψηφοδέλτια- πρόγραμμα- περιοδείες».

Στο κυβερνών κόμμα σημειώνουν πως δεν θα προκύψει κυβέρνηση στις εκλογές της απλής αναλογικής και εστιάζουν στο στόχο για αυτοδυναμία στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Στον αντίποδα στην αξιωματική αντιπολίτευση επικεντρώνονται στην ανάγκη για προοδευτική διακυβέρνηση και δίνουν βάρος στην ανάγκη «πολιτικής αλλαγής» από την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής.

Ουσιαστικά η χώρα βρίσκεται σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο, με τους υψηλούς τόνους να επικρατούν στην πολιτική σκηνή. Το εντεινόμενο κλίμα πόλωσης ευνοεί τους δύο βασικούς μονομάχους, που στρέφουν το βλέμμα τους στην κάλπη της απλής αναλογικής. Εκεί θα φανεί άλλωστε όχι μόνο η δυναμική  του πρώτου κόμματος αλλά και η διαφορά από το δεύτερο, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το πως θα κινηθούν τα ποσοστά των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Ν.Δ : Οι μεταγραφές και οι επόμενες κινήσεις

Στην ανάγκη σταθερότητας εστιάζει το κυβερνών κόμμα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέτει το ερώτημα  «προχωράμε μαζί μπροστά; Ή γυρίζουμε διχασμένοι πίσω;». Έμφαση δίνεται σε μια στρατηγική συγκρίσεων των πεπραγμένων της Νέας Δημοκρατίας με αυτά της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με το δίλημμα που μπαίνει να είναι «Μητσοτάκης ή Τσίπρας».

Στο δρόμο προς τις κάλπες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά έναν νέο κύκλο περιοδειών με το βάρος να πέφτει πρωτίστως στη Βόρεια Ελλάδα και σε περιοχές που αποτελούν παραδοσιακά γαλάζια «κάστρα».  Παράλληλα έχουν σχεδόν κλείσει τα ψηφοδέλτια και αναζητείται μια ισορροπία ανάμεσα σε πρόσωπα που απευθύνονται σε ένα δεξιό ακροατήριο και σε νέες αφίξεις που θα στείλουν ένα μήνυμα ανοίγματος στο κέντρο.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να φανεί πως θα εξελιχθεί το επόμενο διάστημα η σχέση ανάμεσα σε Πειραιώς και Χαριλάου Τρικούπη, καθώς οι πρόσφατες  «μεταγραφές» πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ  – ΚΙΝΑΛ ανάβουν φωτιές. Δεν αποτελεί μυστικό πως η υπόθεση των παρακολουθήσεων και οι χειρισμοί που ακολούθησαν δημιούργησαν ένα ρήγμα στις γαλάζιες σχέσεις με ένα κομμάτι του κεντρώου χώρου. Τώρα με τις «μεταγραφές» επιχειρείται να υπάρξει σύσφιξη των σχέσεων με ένα κομμάτι ψηφοφόρων που έχει μια αντι ΣΥΡΙΖΑ ρητορική, ωστόσο ανάλογες κινήσεις μεγαλώνουν την απόσταση ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

ΣΥΡΙΖΑ : Στην τελική ευθεία οι ανακοινώσεις για τα ψηφοδέλτια

Στην απάντηση που θα δώσει ο λαός στις εκλογές αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας πως η απάντηση αυτή θα είναι «Δημοκρατία» και «Δικαιοσύνη». Από την αξιωματική αντιπολίτευση βάζουν μία σειρά διλημμάτων στο δρόμο προς τις εκλογές, όπως «Δημοκρατία ή Νέα Δημοκρατία» και «Δικαιοσύνη ή Μητσοτάκης».

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη πραγματοποιήσει  έναν κύκλο ανοιχτών ομιλιών (σε Περιστέρι, Πάτρα και Θεσσαλονίκη), ενώ θα υπάρξει ένα εντατικό πρόγραμμα περιοδειών. Οι τελευταίες πινελιές μπαίνουν στα ψηφοδέλτια του κόμματος και αναμένεται αύριο  η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Στόχος είναι να σταλεί ένα μήνυμα αμφίπλευρης διεύρυνσης και στο πλαίσιο αυτό θα υπάρχουν υποψηφιότητας που ξεφεύγουν από τα στενά κομματικά πλαίσια.

Από την Κουμουνδούρου θέλουν να «μιλήσουν» σε συγκεκριμένες ομάδες και αυτό φαίνεται και από την καμπάνια που είναι σε εξέλιξη (με σποτάκια που απευθύνονται στους νέους, στους μικρομεσαίους, στους συνταξιούχους κ.α.). Με βασικό στόχο του κόμματος να είναι η επανασύνδεση με την μεσαία τάξη, μέσα από μια σειρά προτάσεων που εστιάζουν στην οικονομία. Δεν είναι τυχαίο πως στην προεκλογική περίοδο η αξιωματική αντιπολίτευση  βάζει το δίλημμα «αισχροκέρδεια ή ΣΥΡΙΖΑ» , εξαπολύοντας επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την πορεία των τιμών.