Skip to main content

ΠΑΣΟΚ για τραπεζικά επιτόκια: Μέτρα τώρα, αντί για επικοινωνιακά «μπινελίκια»

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

«Αντί να επεξεργαστεί σοβαρό σχέδιο προστασίας της κοινωνίας, το οικονομικό επιδόθηκε σε επικοινωνιακό 'πόλεμο' με τους τραπεζίτες» αναφέρει το κόμμα

Για «αδράνεια» και «επικοινωνιακό εμπαιγμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων» κατηγορεί την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής σε ανακοίνωσή του για την πορεία των επιτοκίων και το «δυσβάστακτο κόστος» που επωμίζονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Όπως επισημαίνει το κόμμα, η νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποτελεί την πέμπτη συναπτή αύξηση από τον Ιούλιο του 2022. «Το κόστος για τους δανειολήπτες και τις οικονομίες είναι δυσβάστακτο, σε συνδυασμό μάλιστα με τον επίμονο πληθωρισμό« σημειώνει το κόμμα, προσθέτοντας πως ειδικά στη χώρα μας «ακόμα και πριν από την άνοδο των επιτοκίων, η ψαλίδα μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων ήταν από τις μεγαλύτερες στη ζώνη του ευρώ, όπως επίσης και το μέσο επιτόκιο για τα στεγαστικά δάνεια».

Η Χαριλάου Τρικούπη ασκεί κριτική στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που «αντί να επεξεργαστεί σοβαρό σχέδιο προστασίας της κοινωνίας και της οικονομίας, επιδόθηκε σε επικοινωνιακό ‘πόλεμο’ με τους τραπεζίτες δίχως αντίκρισμα».

Με αιχμή δε τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος τα οποία δείχνουν ότι τον Δεκέμβριο του 2022 το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων αντί να μειωθεί, αυξήθηκε στις 4,96 εκατοστιαίες μονάδες τροφοδοτώντας ακόμη περισσότερο τα κέρδη των τραπεζών, το ΠΑΣΟΚ σημειώνει πως «νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις πληρώνουν και πάλι το μάρμαρο: Με το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων να διαμορφώνεται στο 0,10% τον Δεκέμβρη του 2022, και τον πληθωρισμό να καλπάζει με 7,2% για την ίδια περίοδο, η πραγματική αξία των καταθέσεων των πολιτών μειώνεται ραγδαία. Όσο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που η συντριπτική πλειονότητά τους παραμένει εκτός τραπεζικού δανεισμού, το επιτόκιο δανεισμού τους αυξήθηκε κατά 15 μονάδες βάσης φτάνοντας στο 4,83%».

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, «ακόμα πιο επικίνδυνη από τον επικοινωνιακό εμπαιγμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι η αδράνεια της κυβέρνησης που οδηγεί σε χειροτέρευση του προβλήματος και σε επιδείνωση των ανισοτήτων».

«Αντί για ‘μπινελίκια’, το υπουργείο Οικονομικών καλό θα ήταν να ακολουθούσε τις αποφάσεις της σοσιαλιστικής κυβέρνησης της Ισπανίας που χωρίς να χάσει χρόνο πέτυχε μια σημαντική συμφωνία με το τραπεζικό σύστημα, η οποία περιλαμβάνει δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των ευάλωτων και μεσαίων νοικοκυριών, παράλληλα με τη φορολόγηση των τραπεζικών υπερκερδών από τη ραγδαία αύξηση των επιτοκίων» αναφέρει και συνεχίζει: «Αντίστοιχα τα μέτρα που υιοθετήθηκαν στην Ελλάδα από την κυβέρνηση της ΝΔ και τις τράπεζες, και που τόσο διατυμπανίζει το υπουργείο Οικονομικών, ούτε για αστείο μπορούν να συγκριθούν με τα μέτρα της σοσιαλιστικής κυβέρνησης της Ισπανίας».

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής επαναλαμβάνει την ανάγκη λήψης αντίστοιχων μέτρων και στη χώρα μας και καλεί την κυβέρνηση «να επιβάλει έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών και να νομοθετήσει τη στοχευμένη επιδότηση επιτοκίου στεγαστικών δάνειων ευάλωτων νοικοκυριών για όσο διαρκούν οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ».