Skip to main content

Η …μάχη της Αθήνας: Τα φαβορί και τα αουτσάιντερ

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Συνωστισμός στελεχών πρώτης γραμμής.

Σκληρή προβλέπεται να είναι η .. μάχη για μια θέση στη Βουλή στην Α Αθηνών, καθώς πρωτοκλασάτα στελέχη των κομμάτων ρίχνονται στο κυνήγι του σταυρού. Μάλιστα έχει ενδιαφέρον όχι μόνο ο αριθμός των εδρών που θα κερδίσει κάθε κόμμα αλλά και ποιοι υποψήφιοι θα καταφέρουν να εκλεγούν. Ένα καλό πλασάρισμα σε αυτή την δύσκολη περιφέρεια-  όπου υπάρχει συνωστισμός στελεχών πρώτης γραμμής-  είναι δεδομένο πως δίνει πόντους στο εσωτερικό των κομμάτων

Ουσιαστικά η προεκλογική περίοδος έχει ατύπως ξεκινήσει και τα κομματικά επιτελεία δουλεύουν ήδη στο φουλ, καθώς τα ψηφοδέλτια θα πρέπει να κλείσουν μέσα στο Φεβρουάριο για να μπορέσουν οι υποψήφιοι να «τρέξουν» την προεκλογική τους εκστρατεία. Την ίδια στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας  ξεκινάνε έναν νέο κύκλο περιοδειών και συνεντεύξεων, επιδιώκοντας την συσπείρωση των ψηφοφόρων ενόψει της πρώτης κάλπης της απλής αναλογικής. Μάλιστα ένα μεγάλο μέρος αυτών των περιοδειών είναι εστιασμένες στην Αττική και οι επισκέψεις στους δήμους θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα.

Οι γαλάζιοι που κυνηγούν τον σταυρό

Στη Νέα Δημοκρατία στην Α Αθηνών κατεβαίνουν τέσσερα συνολικά μέλη  της κυβέρνησης αλλά και πολύ γνωστά ονόματα του κόμματος, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα την κούρσα για την πρωτιά. Δυναμική είναι η υποψηφιότητα του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, καθώς πρόκειται για ένα πρόσωπο με απήχηση στο κεντρώο ακροατήριο.

Στη μάχη ρίχνονται ακόμα τρία μέλη της κυβέρνησης : ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας,  ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αλλά και ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος. Επομένως έχει σημασία ο αριθμός των σταυρών που θα πάρουν, για τις «μετοχές» τους στο εσωκομματικό Χρηματιστήριο.

Ιδιαίτερα δυνατή θεωρείται επίσης η υποψηφιότητα της Ολγας Κεφαλογιάννη, που πρέπει να σημειωθεί πως στις προηγούμενες κάλπες είχε κόψει πρώτη το «νήμα». Στη συγκεκριμένη περιφέρεια εκλέγονται  επίσης ο αντιπρόεδρος της Βουλής  Νικήτας Κακλαμάνης (που έχει μακρά κοινοβουλευτική διαδρομή) και η Φωτεινή Πιπιλή.

Παράλληλα υπάρχουν και νέα πρόσωπα που τώρα δεν είναι στη Βουλή αλλά κατεβαίνουν διεκδικώντας μια δυνατή παρουσία. Ενδεικτικά αναφέρεται η υποψηφιότητα της Άννας Ροκοφύλλου, ενώ αναμένεται να κατέβουν ο εκπρόσωπος τύπου του ΕΦΚΑ Ομήρος Τσάπαλος και η δικηγόρος Εβίτα Βαρελά. Στο ψηφοδέλτιο της Εύβοιας – και όχι της Αθήνας όπως ήταν την προηγούμενη φορά – θα είναι  η Σοφία Νικολάου.

Τα δυνατά ονόματα του ΣΥΡΙΖΑ

Σημαντική εκπροσώπηση της γενιάς των 40ρηδων θα έχει το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Α Αθηνών. Ο υπεύθυνος προγράμματος του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος είναι μια δυνατή υποψηφιότητα, ενώ ξεχωρίζει στα ψηφοδέλτια και ο μέχρι πρότινος εκπρόσωπος Νάσος Ηλιόπουλος. Πρόκειται για δύο στενούς συνεργάτες του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, που «φλερτάρουν» με τις πρώτες θέσεις.

Παράλληλα στην Α Αθηνών κατεβαίνουν δύο γνωστά στελέχη από την παλαιότερη γενιά, ο τέως πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και ο τομεάρχης Παιδείας του κόμματος Νίκος Φίλης (που διατηρεί στενούς δεσμούς με την Ομπρέλα). Επίσης στην εκλογική μάχη ρίχνεται ο Χριστοφορος Βερναδάκης, που είχε διατελέσει υπουργός Επικράτειας επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ.

Από την γενιά των 30ρηδων  αναμένεται  να είναι υποψήφια η Μάγκυ Δούση. Επίσης στην Α Αθηνών (ή εναλλακτικά στο Λασίθι) εξετάζεται το ενδεχόμενο να είναι  υποψήφια η Αγγελική Αδαμοπούλου, που έχει αποχωρήσει από το ΜέΡΑ 25 και έχει ενταχθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες στο ψηφοδέλτιο του κόμματος αναμένεται να είναι η δικηγόρος Μαρία Κουβέλη, που είναι κόρη του Φώτη Κουβέλη

Το επόμενο διάστημα  θα  συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, ενώ μέσα στο Φεβρουάριο θα δοθούν στη δημοσιότητα οι υποψήφιοι (με το Επικρατείας να κλείνει τελευταίο). Να σημειωθεί εδώ πως  θα υπάρχει ισόποση εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών σε όλα τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Το «τοπίο» στο ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ

Με μακρά κοινοβουλευτική διαδρομή ο Κώστας Σκανδαλίδης διεκδικεί την επανεκλογή του. Δυναμική θεωρείται επίσης η υποψηφιότητες του Παύλου Γερουλάνου. Κατεβαίνουν επίσης οι : Π. Αβραμόπουλος,  Ρ. Αγγελίδου, Ζ. Αγρογιάννη – Μουκριώτου, Γ. Αποστολόπουλος, Χ. Βασίλειου, Σ. Γεωργουλης, Γ. Γιάνναρος, Π. Γιαννοπούλου, Εμ. Επιτροπάκης, Ν. Λαλιώτης, Ρ. Μπέη, Δ. Οικονόμου, Κ. Σταμούλη και Αικ. Χριστοδούλου. Τέλος να σημειωθεί πως η Ζέφη Δημαδάμα ανακοίνωσε πως δεν θα διεκδικήσει τον σταυρό στις επικείμενες εκλογές.