Skip to main content

Επιχείρηση εξωστρέφειας σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ

Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η συσπείρωση των ψηφοφόρων αποτελεί το βασικό στόχο κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα να ετοιμάζονται για έναν νέο κύκλο περιοδειών. Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική και οι δύο πολιτικοί μονομάχοι με μια σειρά κινήσεων θέλουν να περιορίσουν την λεγόμενη… χαλαρή ψήφο.

Με την επιστροφή του από την Ιαπωνία- που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη από την Κυριακή μέχρι και σήμερα –  ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά στοχευμένες επισκέψεις αρχικά σε περιοχές εντός Αττικής. Να σημειωθεί εδώ πως αύριο ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφθεί μαζί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας το Μάτι ( ο Νίκος Αναστασιάδης θα καταθέσει τον θεμέλιο λίθο για την ανασυγκρότηση περιοχών της Αν. Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2018).

Σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη  σε περιοχές στη Δυτική Αττική (όπως το Περιστέρι και το Μενίδι). Επόμενος σταθμός θα είναι η Δυτική Μακεδονία (πιθανότατα στις 7-8 Φεβρουαρίου) και συγκεκριμένα η Κοζάνη και η Καστοριά (που να σημειωθεί πως είναι πλέον μονοεδρική).

Σε φουλ προεκλογικούς ρυθμούς έχει μπει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας ξεκινά έναν κύκλο περιοδειών και ομιλιών σε ανοιχτές συγκεντρώσεις. Σήμερα το μεσημέρι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αναφερθεί απο το Ζάππειο στον σχεδιασμό του κόμματος εν όψει της προεκλογικής περιόδου.

Αύριο ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει σε συγκέντρωση που θα γίνει στο Περιστέρι (και συγκεκριμένα στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ), την  Παρασκευή θα ακολουθήσει  συγκέντρωση στην Πάτρα και την ερχόμενη Δευτέρα συγκέντρωση στην Θεσσαλονίκη. Το πρόγραμμα των περιοδειών σύμφωνα με την Κουμουνδούρου θα συνεχιστεί εντατικά με τουλάχιστον δύο περιοδείες του προέδρου του κόμματος σε εβδομαδιαία βάση

ΝΔ: Η στρατηγική της κάλπης

Άνοιγμα σε ένα ευρύτερο ακροατήριο επιδιώκει να κάνει το κυβερνών κόμμα, καθώς όσο πιο κοντά θα έρχονται οι κάλπες τόσο θα εντείνεται η επιχείρηση για τη συσπείρωση των γαλάζιων ψηφοφόρων. Στο κυβερνών κόμμα επιμένουν σε ένα θετικό αφήγημα στην οικονομία και ξεδιπλώνουν σταδιακά τους στόχους της επόμενης τετραετίας, όπως για παράδειγμα την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας μετά τις εκλογές.

Παράλληλα το βασικό «σύνθημα» θα είναι καλύτεροι μισθοί, με τη Νέα Δημοκρατία να επιδιώκει να κάνει άνοιγμα στους εργαζόμενους. Ήδη άλλωστε έχει ανακοινώσει πως έρχεται αύξηση του κατώτατου μισθού τον Απρίλιο, ενώ για το 2024 πάει το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο.

Στην  τελευταία στροφή πριν τις κάλπες από το γαλάζιο στρατόπεδο θα επισημαίνεται εμφατικά πως δεν μπορεί οι πολίτες να ρισκάρουν «περιπέτειες ακυβερνησίας». Δεν είναι τυχαίο πως ο κ. Μητσοτάκης  χαρακτήρισε «παγίδα» την απλή αναλογική που όπως είπε «πρέπει να μετατραπεί σε εφαλτήριο νίκης», ώστε από «νάρκη, για μία δεύτερη φορά στη συμφορά», να γίνει «ισχυρή εντολή για δεύτερη εντολή στην προκοπή».

ΣΥΡΙΖΑ : Οι επόμενες κινήσεις Τσίπρα

Αποφασισμένος να συνεχίσει να πιέζει την κυβέρνηση για το θέμα των παρακολουθήσεων είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως φάνηκε και στην τριήμερη συζήτηση στη Βουλή μετά την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας. Από την Κουμουνδούρου επιμένουν στην ανάγκη να δοθούν  απαντήσεις σε μια σειρά ερωτημάτων και κατηγορούν  την κυβέρνηση πως επιχειρεί «γελοίους αντιπερισπασμούς» γιατί δεν θέλει να μπει στην ουσία της υπόθεσης.

Παράλληλα βέβαια με το θέμα των παρακολουθήσεων από το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εστιάζουν στο καυτό θέμα της οικονομίας, μιλώντας για «ακρίβεια Μητσοτάκη» και καταθέτοντας μια σειρά προτάσεων για την ενίσχυση των εισοδημάτων και την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας. Οι προτάσεις αυτές είναι εστιασμένες πρωτίστως στην αύξηση μισθών και συντάξεων, στη μείωση των φόρων και στη στήριξη των δανειοληπτών

Στην επικείμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας  του κόμματος θα κλειδώσουν τα ψηφοδέλτια του κόμματος και αναμένεται να ανακοινωθεί ο βασικός πυρήνας. Στόχος είναι να περάσει ένα μήνυμα ανανέωσης, όπως άλλωστε φάνηκε και από την επιλογή της Ποπης Τσαπανίδου που είναι η νέα εκπρόσωπος του κόμματος.