Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Συνάντηση με τον διάδοχο του θρόνου της Ιαπωνίας-Κάλεσμα για επενδύσεις

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις, επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο είναι η μόνη βάση επίλυσης των διαφορών μεταξύ κρατών.

Σε εξέλιξη είναι οι επαφές κορυφής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιαπωνία, όπου πραγματοποιεί από χθες τριήμερη επίσκεψη.

Τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη είχαν συνάντηση στο Τόκιο με τον διάδοχο του ιαπωνικού θρόνου πρίγκιπα Ακισίνο και την πριγκίπισσα Ακισίνο.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και η πράσινη μετάβαση. Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να ενημερώσει για τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας, ειδικά για την πρωτοβουλία GR-eco islands, που στοχεύει στη μετατροπή των μικρών μη διασυνδεδεμένων νησιών της χώρας σε πρότυπα πράσινης οικονομίας, ενεργειακής αυτονομίας και ψηφιακών καινοτομιών.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιαπωνίας, Χιρογιούκι Χοσόντα. Ο κ. Μητσοτάκης μετέφερε στον κ. Χοσόντα πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Η συνάντηση επικεντρώθηκε στη βούληση αναβάθμισης και διεύρυνσης των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις θετικές επιδόσεις που καταγράφει η ελληνική οικονομία και τις ευκαιρίες που υπάρχουν για τις ιαπωνικές επιχειρήσεις.

Συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στην Ουκρανία, διεθνή και περιφερειακά ζητήματα καθώς και η συνεργασία της Ιαπωνίας με τους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως ο αναθεωρητισμός και η αλλαγή των συνόρων με τη βία δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά. Αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις, επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο είναι η μόνη βάση επίλυσης των διαφορών μεταξύ κρατών.

«Η Ελλάδα γύρισε σελίδα»

Επίσης, ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και τον διευθυντή του οικονομικού γραφείου του Μεγάρου Μαξίμου Αλέξη Πατέλη είχαν συνάντηση με εκπροσώπους της Ιαπωνικής Επιχειρηματικής Ομοσπονδίας (KEIDANREN).

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «η Ελλάδα έχει καταφέρει να γυρίσει σελίδα» και αναφέρθηκε στις θετικές επιδόσεις που καταγράφει η ελληνική οικονομία και στις ευκαιρίες που υπάρχουν για τις ιαπωνικές επιχειρήσεις.

Όπως είπε: «Θα φθάσουμε στην επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023, και αυτό θα ανοίξει νέες δυνατότητες και για τα ιαπωνικά κεφάλαια που θα επανατοποθετηθούν στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια».

«Πιστεύω ότι θα πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Και στο βαθμό που σάς ενδιαφέρει να επενδύσετε στην περιοχή μας, εξετάστε την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό. Πιστεύω ότι είναι ένας συνδυασμός τριών πραγμάτων: μια συνετή δημοσιονομική πολιτική που μείωσε τους φόρους αλλά χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία της χώρας, σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε όλα τα μέτωπα, και το γεγονός ότι έχουμε εξυγιάνει το τραπεζικό μας σύστημα», σημείωσε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους καλεί τους Ιάπωνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα.

«Η ελληνική οικονομία έχει γίνει πολύ πιο εξωστρεφής από ό,τι ήταν πριν από δέκα χρόνια. Αν κοιτάξετε τις εξαγωγές ως ποσοστό του ΑΕΠ σήμερα ξεπερνούν ήδη το 40% των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Στις θετικές επιδόσεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας απέδωσε ο πρωθυπουργός και την αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα: «Αυτό που είδαμε ως αποτέλεσμα όλων αυτών των σημαντικών αλλαγών ήταν μια σημαντική αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα. Είχαμε μια χρονιά ρεκόρ το 2021. Είχαμε μια χρονιά ρεκόρ το 2022. Η Microsoft, η Google, η Amazon, όλες έχουν δεσμεύσει σημαντικά κεφάλαια στην Ελλάδα για την κατασκευή data centers. Εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο να επενδύσουν στο τεχνολογικό μας οικοσύστημα».

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Στο σημερινό πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη περιλαμβάνεται επίσης συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Φουμίο Κισίντα. Μάλιστα αναμένεται να υπογράψουν κοινή δήλωση στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Ιαπωνίας.

Αύριο θα έχει συνάντηση με θεσμικούς επενδυτές, θα απευθύνει χαιρετισμό σε ελληνο-ιαπωνική επιχειρηματική ημερίδα και θα δώσει διάλεξη στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο.

Στο επίκεντρο της τριήμερης επίσημης επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη βρίσκεται η ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας-Ιαπωνίας, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων και της ενέργειας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ