Skip to main content

Qatargate: Ο Αντρέα Κοτσολίνο αποποιήθηκε την βουλευτική του ασυλία

REUTERS/Yves Herman

«Αγνοώ πλήρως τις δραστηριότητες των κύριων Τζόρτζι και Παντσέρι», δήλωσε ο ευρωβουλευτής.

Ο Ιταλός κεντραριστερός ευρωβουλευτής Αντρέα Κοτσολίνο, που φαίνεται να εμπλέκεται στο σκάνδαλο Qatargate, μίλησε σήμερα στην επιτροπή δικαστικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία συνεδρίασε για να συζητήσει την άρση του ευεργετήματος που χορηγείται στους ευρωβουλευτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επιτροπή νομικών υποθέσεων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου θα ψηφίσει για την άρση της ασυλίας των ευρωβουλευτών Αντρέα Κοτσολίνο και Μαρκ Ταραμπέλα στις 31 Ιανουαρίου.

Πάντως ο Κοτσολίνο μιλώντας σήμερα στην επιτροπή αποποιήθηκε την βουλευτική του ασυλία και δήλωσε ότι δεν φέρει καμία ποινική ευθύνη σε ό,τι αφορά το σκάνδαλο Qatargate. Πρόσθεσε ότι οι κατηγορίες σε βάρος του είναι «πολύ γενικού περιεχομένου» και υποστήριξε ότι ουδέποτε δωροδοκήθηκε με οποιοδήποτε χρηματικό ποσό.

«Αγνοώ πλήρως τις δραστηριότητες των κύριων Τζόρτζι και Παντσέρι», δήλωσε ο ευρωβουλευτής, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο.

Ο Κοτσολίνο υπογράμμισε, τέλος, ότι το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εστάλη από τον βοηθό του, τον Φραντσέσκο Τζόρτζι, πριν από κρίσιμη ψηφοφορία που αφορούσε το Κατάρ, δεν είχε λάβει την έγκρισή του και ότι «αντιθέτως, ο ίδιος υπερψήφισε τροπολογίες οι οποίες στιγμάτιζαν την όλη πολιτική του Κατάρ».

Να σημειωθεί πως σήμερα ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος θεωρείται πως είχε κομβικό ρόλο στο Qatargate και πλέον συνεργάζεται  με τις βέλγικες αρχές δίνοντας νέα στοιχεία για τα πρόσωπα που εμπλέκονται, αναμένεται να καταθέσει σε μυστική τοποθεσία.

Ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής, έχει δεσμευτεί να αποκαλύψει όλα όσα γνωρίζει για τις οικονομικές συναλλαγές, αλλά και τα ονόματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που δωροδοκήθηκαν.

Στο μεταξύ οι συνήγοροι της κόρης του Σίλβια Παντσέρι προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ρώμης κατά της απόφασης έκδοσής της στο Βέλγιο. Ανάλογη προσφυγή έχει κατατεθεί και κατά της απόφασης έκδοσής της συζύγου του Παντσέρι, Μαρία Ντολόρες Κολεόνι.

Οι δύο υποθέσεις αναμένεται να εξετασθούν από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας στις 31 Ιανουαρίου.