Skip to main content

Όλγα Κεφαλογιάννη στη «Ν»: Δεν υπάρχει χώρος για χαλαρή ψήφο από τους πολίτες στις πρώτες κάλπες

(ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ- EUROKINISSI)

«Το πεδίο της οικονομίας θα είναι ένα από τα στοιχεία που θα καθορίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα», σημειώνει.

«Ο εφικτός στόχος της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές περνάει και “χτίζεται” από την καθαρή και μεγάλη νίκη στις πρώτες. Δεν υπάρχει χώρος για χαλαρή ψήφο», τονίζει η βουλευτής της Ν.Δ. στην Α’ Αθήνας Όλγα Κεφαλογιάννη, σε συνέντευξή της στη «Ν».

Η Όλγα Κεφαλογιάννη σημειώνει ότι «η απλή αναλογική δυσκολεύει τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης και κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές… Το πεδίο της οικονομίας θα είναι ένα από τα στοιχεία που θα καθορίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα».

Η βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην υπουργός αναγνωρίζει πάντως ότι «γκρίνιες, αγωνίες και φόβος για το μέλλον υπάρχουν. Αλλά γι’ αυτό είμαστε εδώ οι βουλευτές. Να στεκόμαστε δίπλα στον κόσμο, να τον ακούμε, να τον κατανοούμε».

Ως βουλευτής στην Α’ Αθηνών, η κ. Κεφαλογιάννη τονίζει ότι «πολλές γειτονιές της πρωτεύουσας αντιμετωπίζουν ζητήματα που σχετίζονται με την έκρηξη του Airbnb. Κανείς δεν θέλει να δει την πόλη να μετατρέπεται σε ένα τουριστικό πάρκο χωρίς κατοίκους. Χρειάζεται λοιπόν να βρούμε την ισορροπία».

Ταυτισμένη με τη Ν.Δ. και την «καραμανλική παράδοση», η Όλγα Κεφαλογιάννη ερωτηθείσα για την κριτική που της ασκείται για «διαφοροποίηση» από την κομματική γραμμή τονίζει με έμφαση:

«Η καραμανλική παράδοση, όπως την ονομάζετε, είναι ο θεμέλιος λίθος γύρω από τον οποίο χτίστηκε η Νέα Δημοκρατία. Είμαστε η μεγάλη παράταξη του κοινωνικού φιλελευθερισμού. Ο πυρήνας των αξιών μας».

Η συνέντευξη της Όλγας Κεφαλογιάννη στη «Ν» έχει ως εξής:

Κυρία Κεφαλογιάννη, ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξή σας στη «Ναυτεμπορική». Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσδιόρισε πάνω κάτω πλέον τον χρόνο των εκλογών. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στη Ν.Δ., αλλά όχι την αυτοδυναμία στην πρώτη κάλπη με την απλή αναλογική. Άρα οπωσδήποτε δεύτερες εκλογές ή και τρίτες; Δεν υπάρχει περίπτωση μετά την πρώτη κάλπη για μετεκλογικές συνεργασίες με κάποιο όμορο κόμμα;

«Η Νέα Δημοκρατία έχει μια ξεκάθαρη και διαχρονική θέση υπέρ των σταθερών αυτοδύναμων κυβερνήσεων. Αυτός είναι ο στρατηγικός μας στόχος και αυτόν θα υπηρετήσουμε στις επόμενες εκλογές. Προφανώς και η απλή αναλογική δυσκολεύει τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης και κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές. Όμως θα πρέπει να γνωρίζουμε κάτι. Ο εφικτός στόχος της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές περνάει και “χτίζεται” από την καθαρή και μεγάλη νίκη στις πρώτες. Δεν υπάρχει χώρος για χαλαρή ψήφο».

Ακούγεται πολύ το τελευταίο διάστημα ότι είναι πιθανό να συμπέσουν οι πρώτες εκλογές στην Ελλάδα και την Τουρκία, στις 14 Μαΐου. Θα επηρέαζε κάτι τέτοιο την ψήφο και το αποτέλεσμα, με δεδομένη τη συνεχή προκλητική στάση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και τη νεοοθωμανική εξωτερική του πολιτική;

«Η Τουρκία βρίσκεται σε μια φάση αναθεωρητισμού και εθνικιστικού παροξυσμού. Διαρκείς απειλές, επιθετικές κινήσεις, διεθνείς εκβιασμοί, συνθέτουν μια εικόνα χώρας που απομακρύνεται από τη Δύση και τις αξίες της. Προφανώς και αυτή η συμπεριφορά μάς ανησυχεί και μας κάνει να είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση. Ένα από τα ισχυρά χαρτιά αυτής της κυβέρνησης, όμως, είναι ο αποφασιστικός τρόπος που αντιμετωπίζει εξακολουθητικά την τουρκική συμπεριφορά. Είτε αυτή εκδηλώθηκε στην κρίση του Έβρου, είτε στις καθημερινές προκλήσεις στο Αιγαίο. Οι πολίτες θα μας κρίνουν και γι’ αυτές τις πολιτικές μας αποφάσεις».

Κυρία Κεφαλογιάννη, για πολύ κόσμο η έκβαση των εκλογών θα κριθεί πάντως στον τομέα της οικονομίας. Στο σούπερ μάρκετ και στα πρατήρια βενζίνης. Παρά τον πακτωλό των επιδομάτων που μοιράζει η κυβέρνηση, η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων πέφτει διαρκώς…

«Το πεδίο της οικονομίας θα είναι ένα από τα στοιχεία που θα καθορίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Και γι’ αυτό το δίλημμα θα είναι ξεκάθαρο. Ποια κυβέρνηση εμπιστεύεστε περισσότερο να διαχειριστεί και αυτή την κρίση. Μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ή ένα συνονθύλευμα κομμάτων που ονοματίζεται “προοδευτική διακυβέρνηση”, όπως είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ; Αποδείξαμε στην πράξη ότι μπορούμε να στηρίζουμε τους ευάλωτους. Όσο η οικονομία αναπτύσσεται τόσο η κυβέρνηση δεν θα διστάζει αυτό το μέρισμα ανάπτυξης να το αξιοποιήσει για να στηρίξει συμπολίτες μας οι οποίοι σήμερα δυσκολεύονται».

Η κυβέρνηση επικαλείται τον πόλεμο του Πούτιν και τον πανευρωπαϊκό χαρακτήρα του υψηλού πληθωρισμού. Αλλά αυτό δεν αλλάζει κάτι στην καθημερινότητα των πολιτών. Όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ίσως την υψηλότερη χονδρεμπορική τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα. Μήπως τελικά υπάρχει αισχροκέρδεια που δεν αντιμετωπίζεται;

«Το να εξωραΐζει κανείς καταστάσεις και να κάνει ότι δεν συμβαίνει τίποτα, δεν βοηθάει.

Και νομίζω ότι αυτή η κυβέρνηση δεν ακολούθησε ποτέ αυτή την τακτική. Είναι λοιπόν προφανές ότι η χονδρεμπορική αγορά έχει ακόμα περιθώρια εξορθολογισμού. Όμως στο κομμάτι της λιανικής, αυτά που πληρώνει δηλαδή ο πολίτης, έχουμε από τις χαμηλότερες τιμές ρεύματος στην Ευρώπη. Αυτή είναι η πραγματικότητα και νομίζω ότι αυτό το γεγονός το αξιολογούν θετικά οι πολίτες».

Κυρία Κεφαλογιάννη, είστε βουλευτής στην Α’ Αθήνας και μάλιστα με συνεχείς πρωτιές. Μαθαίνουμε ότι οι κρυφές δημοσκοπήσεις σάς εμφανίζουν άλλωστε πολύ ψηλά στην Α’ Αθήνας. Κατ’ αρχήν, τι μηνύματα λαμβάνεται από τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. για την πολιτική της κυβέρνησης; Ικανοποίηση ή γκρίνια;

«Οι βουλευτές έχουμε τη σημαντική αποστολή της διαρκούς επαφής με τους πολίτες.

Δεν υπάρχει για έναν πολιτικό μεγαλύτερη τιμή και ευθύνη από την εκλογή του από τον λαό. Είναι αυτή που μας νομιμοποιεί και μας δίνει την εντολή να υπερασπιστούμε αρχές, αξίες, ήθος και ύφος. Γκρίνιες και αγωνίες και φόβος για το μέλλον υπάρχουν. Αλλά γι’ αυτό είμαστε εδώ οι βουλευτές. Να στεκόμαστε δίπλα στον κόσμο, να τον ακούμε, να τον κατανοούμε. Έχουμε περάσει τέσσερα πολύ δύσκολα χρόνια. Αντέξαμε όμως. Σταθήκαμε όρθιοι. Και αυτό το αναγνωρίζει ο κόσμος».

Τι θα κάνετε για την έκρηξη του Airbnb που έχει οδηγήσει τα ενοίκια στην Αθήνα στα ύψη, καθιστώντας όλο και πιο δύσκολη τη ζωή των μόνιμων κατοίκων;

«Πολλές γειτονιές της Αθήνας αντιμετωπίζουν ζητήματα που σχετίζονται με την έκρηξη του Airbnb. Κανείς δεν θέλει να δει την πόλη να μετατρέπεται σε ένα τουριστικό πάρκο χωρίς κατοίκους. Χρειάζεται λοιπόν να βρούμε την ισορροπία. Και αυτή η ισορροπία θα έρθει μέσα από συγκεκριμένα μέτρα, όπως έχουν πάρει μεγάλες πόλεις σαν τη Βαρκελώνη ή τη Νέα Υόρκη. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν θα πρέπει να φτάσουμε στο άλλο άκρο της υπερ-ρύθμισης. Ναι στην τουριστική ανάπτυξη προφανώς, αλλά πάντα με το μυαλό στους κατοίκους των περιοχών».

Είχατε καταθέσει κοινοβουλευτική ερώτηση για ιστορικούς κινηματογράφους στο κέντρο της Αθήνας που απειλούνται με κλείσιμο λόγω αλλαγής χρήσης των ακινήτων στα οποία στεγάζονται. Πώς θα προστατευθούν οι χώροι πολιτισμού της Αθήνας;

«Οι κινηματογράφοι της Αθήνας είναι χώροι πολιτισμού με ξεχωριστή θέση στην πόλη. Η μείωση του αριθμού των χειμερινών κινηματογραφικών αιθουσών είναι ανησυχητική. Προφανώς και αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να τελεί υπό τον έλεγχο οποιασδήποτε κυβέρνησης, γιατί οι κινηματογραφικές αίθουσες εκτός από χώροι πολιτισμού, στεγάζουν ταυτόχρονα και ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες πρέπει να μπορούν να είναι οικονομικά βιώσιμες. Όμως θα πρέπει να συμφωνήσουμε στον ρόλο που θέλουμε να έχει ο πολιτισμός στις ζωές μας και να βρούμε τρόπους προστασίας και παρέμβασης. Και προφανώς χρειάζονται και οικονομικά κίνητρα για τη στήριξη και επαναλειτουργία και άλλων αιθουσών, αξιοποιώντας δυνατότητες μέσω χρηματοδοτικών/επενδυτικών εργαλείων».

Και μια τελευταία ερώτηση, κυρία Κεφαλογιάννη. Γνωρίζουμε όλοι ότι είστε ταυτισμένη με τη Νέα Δημοκρατία και την καραμανλική παράδοση. Αλλά συχνά πυκνά σας ασκείται εσωκομματική κριτική για «διαφοροποίηση» από την κομματική γραμμή. Τι απαντάτε;

«Η καραμανλική παράδοση, όπως την ονομάζετε, είναι ο θεμέλιος λίθος γύρω από τον οποίο χτίστηκε η Νέα Δημοκρατία. Είμαστε η μεγάλη παράταξη του κοινωνικού φιλελευθερισμού. Ο πυρήνας των αξιών μας. Είμαστε το κόμμα που διαχρονικά στηρίζουμε τη μεσαία τάξη, την ελληνική οικογένεια, το κράτος πρόνοιας. Έχουμε βαθιές ρίζες στον ελληνικό λαό, είμαστε κόμμα λαϊκό, μαζικό και πλειοψηφικό και εμείς που το υπηρετούμε, πάντα, χωρίς φόβο ή περιορισμό, μιλάμε ελεύθερα για το καλό της πατρίδας».

Κυρία Κεφαλογιάννη, σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξή σας στη «Ναυτεμπορική».

Από την έντυπη έκδοση