Skip to main content

Κ. Τασούλας για επιστολή Ράμμου: Δεν υπάρχουν αυτόκλητοι καλεσμένοι στην Επιτροπή Θεσμών

ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME NEWS

«Η Επιτροπή καλεί. Δεν αυτοπροτάσσεται κάποιος» ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής

Στη θεσμική διαδικασία παρέπεμψε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας σχετικά με την επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου, τονίζοντας πως «δεν υπάρχουν αυτόκλητοι καλεσμένοι».

«Η Επιτροπή καλεί. Δεν αυτοπροτάσσεται κάποιος. Δεν είναι παραξενιά ή πείσμα. Υπάρχει θεσμική διαδικασία», ανέφερε συγκεκριμένα ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, στο περιθώριο της εκδήλωσης κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας των κοινοβουλευτικών συντακτών.

Επικοινωνία Αλ. Τσίπρα με Κ. Τασούλα

Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη η Βουλή να ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα του επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, για τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως «η ανταπόκριση στο αίτημα του κ. Ράμμου και η κλήση του προέδρου της ΑΔΑΕ στη Βουλή για το σκάνδαλο των υποκλοπών και τα ευρήματα των ελέγχων της αποτελεί ζήτημα μείζονος θεσμικής σημασίας».

Κατά τις ίδιες πηγές, «ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη πως η κλήση του κ. Ράμμου οφείλει να γίνει με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων. Προφανώς μπορεί να γίνει και με τις διαδικασίες που ο Κανονισμός προβλέπει για τα 2/5 της επιτροπής, δηλαδή της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας, αλλά ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελούσε πλήγμα στο κύρος του Κοινοβουλίου και θα υποτιμούσε τη θεσμική διάσταση του ζητήματος, καθώς θα εμφάνιζε τα κόμματα να ερίζουν ακόμα και για όσα ορίζει το Σύνταγμα». Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τον κ. Τασούλα να επανεξετάσει τη στάση του και του διεμήνυσε πως «σε κάθε περίπτωση η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Ν.Δ. θα αναλάβει την ιστορική ευθύνη της απόφασής της».

Αποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ

Νωρίτερα σήμερα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, καταγγέλλοντας τη «συνωμοσία συσκότισης που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση στο μέγα σκάνδαλο των υποκλοπών».

Η επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου προς την Επιτροπή Θεσμών, με την οποία ζητά να καταθέσει στα μέλη της, σχετικά με το θέμα των υποκλοπών, βρέθηκε στο επίκεντρο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ του προέδρου της Επιτροπής Θανάση Μπούρα και των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σημειώνεται ότι στην ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίασης ήταν η υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων των γραφείων του ΚΚΕ. Τόσο ο κ. Μπούρας όσο και ο εισηγητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντηχάκης, αντέδρασαν έντονα στην επιμονή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να αποφασίσει η Επιτροπή την κλήτευση του κ. Ράμμου, αντιτείνοντας ότι το θέμα είναι εκτός ημερήσιας διάταξης ενώ καταλόγισαν προσχηματική αντίδραση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.