Skip to main content

Επιτροπή Θεσμών: Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη συνεδρίαση καταγγέλλοντας «συνωμοσία συσκότισης»

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Έντονη αντιπαράθεση με αιχμή την επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου

Αποχώρησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, καταγγέλλοντας τη «συνωμοσία συσκότισης που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση στο μέγα σκάνδαλο των υποκλοπών».

Η επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου προς την Επιτροπή Θεσμών, με την οποία ζητά να καταθέσει στα μέλη της, σχετικά με το θέμα των υποκλοπών, βρέθηκε στο επίκεντρο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ του προέδρου της Επιτροπής Θανάση Μπούρα και των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σημειώνεται ότι στην ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίασης ήταν η υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων των γραφείων του ΚΚΕ. Έντονη ήταν η αντίδραση τόσο του κ. Μπούρα όσο και του εισηγητή του ΚΚΕ Μανώλη Συντηχάκη, στην επιμονή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να αποφασίσει η Επιτροπή την κλήτευση του κ. Ράμμου, αντιτείνοντας ότι το θέμα είναι εκτός ημερήσιας διάταξης ενώ καταλόγισαν προσχηματική αντίδραση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το θέμα άνοιξε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, καλώντας τον κ. Μπούρα να ενημερώσει την Επιτροπή για την επιστολή του κ. Ράμμου και αν σκοπεύει να τον καλέσει γα να δώσει διευκρινήσεις «στο μείζον για τη δημοκρατία θέμα των υποκλοπών».

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Μαρκόπουλος, χαρακτήρισε «πρωτοφανές και εκτός συνταγματικών ορίων το αίτημα του κ. Ράμμου να αυτοπροσκληθεί στην Επιτροπή και να καθορίζει και τον τρόπο λειτουργίας της» και πρόσθεσε ότι προσπαθεί να κάνει πολιτική και να πολιτικοποιήσει μια Ανεξάρτητη Αρχή.

«Το θέμα είναι τεχνικό και όχι πολιτικό, δεν πολιτικοποιεί το ζήτημα ο κ. Ράμμος που θέλει να ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής και πρέπει να κληθεί» υποστήριξε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης.

«Ο ρόλος μας είναι και ελεγκτικός και έπρεπε εμείς να το ζητήσουμε και όχι να το ζητά ο κ. Ράμμος και εμείς να αρνούμαστε», ανέφερε η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα.

«Επιβάλλεται να έρθει ο κ. Ράμμος. Και δικαίωμα και υποχρέωση έχει να το ζητά» υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης.

«Οφείλει η Επιτροπή να κάνει δεκτό το αίτημα του προέδρου της ΑΔΑΕ. Ορθά απευθύνεται στο θεσμικό αυτό όργανο», τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης.

Ο κ. Μπούρας διευκρίνισε καταρχήν ότι την επιστολή παρέλαβε στις 17 Ιανουαρίου αργά το βράδυ, ενώ αμφισβήτησε το δικαίωμα του κ. Ράμμου να καθορίζει ο ίδιος το απόρρητο ή όχι της Επιτροπής Θεσμών. Παράλληλα σημείωσε ότι το αίτημα για να γίνει δεκτό πρέπει να είναι συγκεκριμένο και να αναφέρεται σε συγκεκριμένα θέματα από τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής, προσέθεσε δε ότι από εκεί και πέρα θα υπάρξουν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται. «Δεν είναι θέμα της σημερινής ημερησίας διάταξης το αίτημά του. Όταν τα στοιχεία θα είναι πιο συγκεκριμένα θα το κάνουμε. Να σημειώσω ότι ο κ. Ράμμος από τις έξι συνεδριάσεις που κάναμε ήταν παρών στις τέσσερις», προσέθεσε ο κ. Μπούρας.

«Το Σύνταγμα οριοθετεί ως θεσμικά αντίβαρα τις Ανεξάρτητες Αρχές οι οποίες δεν αντικαθιστούν ούτε υποκαθιστούν τη δικαιοσύνη ή την εκτελεστική εξουσία. Δεν μπορεί να υποδεικνύει στην Επιτροπή το θεσμικό της ρόλο. Προσπαθώ να σταματήσω την εργαλειοποίηση των Ανεξάρτητων Αρχών και την υπερεκτίμηση του ρόλου τους σε σχέση με η δικαιοσύνη και την εκτελεστική εξουσία», σχολίασε ο βουλευτής της Ν.Δ., Ευρυπίδης Στυλιανίδης.

Οι βουλευτές το ΣΥΡΙΖΑ επέμεναν στο να ξεκαθαριστεί το θέμα κλήτευσης του κ. Ράμμου, προκαλώντας την έντονη αντίδραση τόσο του κ. Μπούρα και των βουλευτών της ΝΔ όσο και του βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντηχάκη που έκαναν λόγο για προσχηματική προσπάθεια αποπροσανατολισμού.

«Οφείλει η Επιτροπή να υπερασπιστεί το έργο της», σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.

Σε δήλωσή του από το περιστύλιο της Βουλής ο αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Γιώργος Κατρούγκαλος χαρακτήρισε «θλιβερή» τη σημερινή μέρα για τη Βουλή και τον Κοινοβουλευτισμό.

«Η πλειοψηφία της Ν.Δ. στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αποφάσισε ουσιαστικά την αυτοκατάργησή της, να μην ασκήσει δηλαδή τις αρμοδιότητες που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής. Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, ο κ. Ράμμος, ζήτησε να προσέλθει και να ενημερώσει την Επιτροπή για θέματα της αρμοδιότητάς του» ανέφερε.

Όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος, «βουλευτές της πλειοψηφίας επιτέθηκαν στον ίδιο και στην Αρχή με προσβλητικές και ανοίκειες εκφράσεις αυτοκαταργώντας τις αρμοδιότητες της Επιτροπής».

Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως « δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός η απαράδεκτη σήμερα στάση της Ν.Δ. αλλά είναι ένας ακόμη κρίκος σε μία σειρά εκτροπών από το Σύνταγμα με τελευταία την αντισυνταγματική γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που καταδικάστηκε σύσσωμα από το σύνολο των συνταγματολόγων».

«Η Ν.Δ. δεν θα μπορέσει να κρατήσει μακριά από τις ευθύνες του τον Πρωθυπουργό, ο οποίος  βαρύνεται τόσο για το σκάνδαλο καθ’ εαυτό των υποκλοπών όσο και για την προσπάθεια κουκουλώματός του» κατέληξε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ