Skip to main content

Ειδικό δικαστήριο: Sms Παππά σε Καλογρίτσα μετά τον διαγωνισμό προσκόμισαν οι δικηγόροι του επιχειρηματία

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Ο πρώην υπουργός φέρεται να έχει καταγράψει ποσοστά επιχειρηματιών για τη δημιουργία τηλεοπτικού καναλιού μετά τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ένα μήνυμα του πρώην υπουργού Νίκου Παππά προς τον Χρήστο Καλογρίτσα κατατέθηκε για πρώτη φορά στο ειδικό δικαστήριο από τους συνηγόρους του επιχειρηματία.

Σύμφωνα με αυτό, ο Ν. Παππάς φέρεται να έχει καταγράψει ποσοστά επιχειρηματιών για τη δημιουργία τηλεοπτικού καναλιού μετά τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Όπως είπαν οι συνήγοροι του Χρ. Καλογρίτσα, «με αυτό αποδεικνύεται η στενή σχέση που είχε ο πρώην υπουργός με τον επιχειρηματία και τις σχέσεις του με τον δικηγόρο Άρτεμη Αρτεμίου.

«Είναι ένα καινούριο sms, που εστάλη στις 15/9/2016. Σε αυτό το sms αναφέρεται το όνομα του Αρτεμη Αρτεμίου, με την κωδική ονομασία Α2, του ανθρώπου στον οποίο αναφέρθηκε η γραμματέας του κ. Καλογρίτσα, Ευθαλία Διαμαντή. Το sms αυτό είναι σημαντικό στοιχείο και προέρχεται από το Νίκο Παππά.

Τι αναφέρει (τί γράφει το ηλεκτρονικό μήνυμα): «Ιβάν 35, Καλογρίτσας 35, Α2 16, Κουρής 10, Μάρης 4. Α2 αυτός που θα δεις 12.30. Α2 και Καλογρίτσας είναι αδιαίρετο προφανώς» αναγράφει το sms προς τον κ. Καλογρίτσα» ανέφερε ο συνήγορος του επιχειρηματία Άγγελος Καραχαλιος, προσθέτοντας: «Δύο ημέρες μετά τη συνάντηση Φουρλεμάδη με τον Καλογρίτσα, έχουμε προσπάθεια να βρεθεί άλλη λύση για να κατατεθεί η πρώτη δόση. Αυτό το sms ενισχύει τη θέση μας ότι υπήρχε στενή συνεργασία Παππά και Καλογρίτσα και δείχνει ευθεία σύμπραξη».

Η κατάθεση Στουρνάρα

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε στη συνέχεια ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Κατά την κατάθεσή του, αναφέρθηκε λεπτομερώς στα δάνεια του Χρήστου Καλογρίτσα από την Τράπεζα Αττικής.

«Αναφέρθηκα στο πόρισμα της ΤτΕ για ορισμένες ασυνήθιστες πρακτικές σε σχέση με την Τράπεζα Αττικής και όχι συγκεκριμένα με τον κ. Καλογρίτσα» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας και ξεκαθάρισε απαντώντας στο εάν ευθύνονται τα δάνεια στην εταιρεία του Καλογρίτσα «Τοξότης» ότι «δεδομένου ότι τα δάνεια είχαν γίνει μη εξυπηρετούμενα, συνέβαλαν και αυτά, αλλά όχι μόνο αυτά. Η πολύπαθη αυτή τράπεζα είχε προβλήματα, που προέρχονταν από τον δημόσιο χαρακτήρα της. Έπρεπε να ιδιωτικοποιηθεί. Στη συνέχεια είδαμε ότι πρέπει να γίνει έλεγχος. Προέκυψαν πολλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Είναι δύσκολο να πει κάποιος εάν σκοπίμως δόθηκαν δάνεια που δε μπορούσαν να εξυπηρετηθούν».

Πρόεδρος: Πώς δικαιολογείτε το γεγονός ότι μέχρι τα τέλη του 2014 είχε πιστωτικό όριο 47 εκατ. ευρώ και το επόμενο 1,5 έτος υπερδιπλασιάστηκε;

Έρχεται ένας σημαντικός πελάτης μιας τράπεζας και ζητά να δανειοδοτηθεί με 15 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα δεν πρέπει να ζητήσει και να ελέγξει γιατί ζητείται η δανειοδότηση;

Μάρτυρας: Θα ήταν τραγικό λάθος, αν η τράπεζα δεν προέβαινε στον έλεγχο που μόλις είπατε.

Πρόεδρος: Ξέρετε αν ο όμιλος Καλογρίτσα μετείχε στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας με δανειοδοτήσεις;

Μάρτυρας: Ενδεχομένως. Ανακαλύψαμε τέτοιες πρακτικές της τράπεζας. Τότε δεν ήταν ποινικό, σήμερα απαγορεύεται ρητά.

Οι δηλώσεις των δικηγόρων

Σε γραπτή δήλωσή τους, οι δικηγόροι του επιχειρηματία, Ανδρέας Λοβέρδος και Άγγελος Καραχάλιος, ανέφεραν πως «ο Χρήστος Καλογρίτσας ούτε τότε είχε πτωχεύσει, ούτε τώρα έχει πτωχεύσει, δίνει μάχη επιβίωσης. Αρνήθηκε το πτωχευτικό τέχνασμα που του εισηγήθηκαν ορισμένοι. Ορισμένοι εκ των συνηγόρων Παππά, τον χαρακτήρισαν με ανοίκειο τρόπο και οδήγησαν αρκετούς μετόχους του πολιτικού διαλόγου μέσω των ΜΜΕ να λένε ψέματα . Η περίπτωση του κατηγορουμένου υπουργού δεν διασώζεται με τέτοια ψεύδη. Ο Χρήστος Καλογρίτσας είναι όρθιος και δίνει μάχη, τη μάχη της ζωής του. Είναι θύμα εξαπάτησης.

Σε σχέση με το SMS που σήμερα κατατέθηκε για πρώτη φορά, αποδεικνύει με τρόπο απόλυτο ότι ο πρώην υπουργός Επικρατείας παραβίασε τα καθήκοντά του, δηλαδή παραβίασε τον νόμο και το Σύνταγμα».

Από την πλευρά του, ο συνήγορος του Νίκου Παππά, Γιάννης Μαντζουράνης, ανέφερε: «Το sms που οψίμως παρουσιάστηκε σήμερα από την υπεράσπιση Καλογρίτσα έχει μηδαμινή αποδεικτική αξία και δημιουργεί βάσιμες υπόνοιες για τη γνησιότητα όλων των μηνυμάτων που χρησιμοποίησε και θα χρησιμοποιήσει ο Καλογρίτσας. Και αυτό γιατί από μία απλή ανάγνωση του νόμου Παππά αναμφισβήτητα προκύπτει ότι κανένας Α2 δεν μπορούσε να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρείας με νόμιμη τηλεοπτική άδεια, γιατί υπήρχε ρητή και κατηγορηματική υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών μέχρι του ποσοστού του 1%. Άρα, το συγκεκριμένο sms αποτελεί συνέχεια από τα παραμύθια της κυρίας Ευθαλίας Διαμαντή».