Skip to main content

Σακελλαροπούλου: Οι μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης θέλουν μελέτη, γενναιότητα και συναίνεση

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ / EUROKINISSI

«Όλοι συζητούμε για την έγκαιρη και αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης και η Ελλάδα τρέχει πίσω από αυτές τις μαγικές λέξεις επί δεκαετίες».

Οι καθυστερήσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης που φθάνουν ακόμη και σε σημείο αρνησιδικίας, αλλά και ο μεγάλος αριθμός των οργανικών κενών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων ήταν τα βασικότερα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που είχε η πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου με την ηγεσία της Δικαιοσύνης, δικηγόρους και δικαστικούς υπαλλήλους.

«Όλοι συζητούμε για την έγκαιρη και αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης και η Ελλάδα τρέχει πίσω από αυτές τις μαγικές λέξεις επί δεκαετίες. Οι δικαστές, οι δικηγόροι, οι πάντες. Και βέβαια η κοινωνία που ταλαιπωρείται. Δεν είναι πολύ εύκολο, επιμένω όμως ότι μπορούν πολλά να γίνουν για την αντιμετώπιση αυτής της παθογένειας, γιατί η δικαιοσύνη είναι μεν συλλογικό αγαθό, αλλά η λειτουργία της είναι κάτι που μπορεί να βελτιωθεί.

Βλέπουμε να εισάγονται ρυθμίσεις αλλεπάλληλες, οι οποίες πολλές φορές περιπλέκουν τα πράγματα ή πάντως αποδεικνύονται ανεπαρκείς. Για να μπορέσει κανείς να βρει λύσεις, χρειάζονται τομές και όχι μικρορρυθμίσεις και μπαλώματα. Οι τομές όμως θέλουν συναινέσεις, θέλουν γενναιότητα και υποχωρήσεις αμοιβαίες. Ξέρω ότι αυτή την εποχή έχουν ήδη αρχίσει συζητήσεις και για τις καθυστερήσεις που είναι ένα μεγάλο θέμα. Όπως προκύπτει και από τους δείκτες του EU Justice Scoreboard, το οποίο έχει μεγάλο ρόλο και στα μέτρα που προτείνονται στα κράτη μέλη και στη χρηματοδότηση από το ταμείο Ανάκαμψης, η Ελλάδα εμφανίζεται στο θέμα αυτό να υστερεί. Τουλάχιστον πάντως για τις διοικητικές διαφορές υπάρχει σημαντική βελτίωση, από τις 1500 μέρες το 2013, στις 600, που όμως είναι και πάλι πίσω από τον ευρωπαϊκό μέσο δείκτη.

Μεγάλο ζήτημα είναι και το θέμα του χωροταξικού χάρτη, γιατί η κατάσταση των πραγμάτων και στη δικαιοσύνη είναι δυναμική. Η Ελλάδα δεν είναι η Ελλάδα του 1960, ούτε του 2000 καν, επομένως και η χωροταξία των δικαστηρίων είναι προς μελέτη. Στο ζήτημα αυτό είναι αναπόφευκτο να υπάρχουν αντιδράσεις και επιφυλάξεις τόσο από τους πολίτες, τις τοπικές κοινωνίες και τους τοπικούς συλλόγους, όσο και από τους δικαστές. Γι’ αυτό λέω ότι οι μεταρρυθμίσεις θέλουν μελέτη, γενναιότητα και συναίνεση.

Υπάρχουν και άλλα πολλά ζητήματα, όπως η αξιολόγηση του έργου των δικαστών, όσο και να ενοχλεί καμιά φορά η λέξη αυτή. Τα θέματα αυτά δεν μπορούν να λυθούν μόνον από τους δικαστές, τον νομοθέτη ή την εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά όλοι οι φορείς της δικαιοσύνης πρέπει να έχουν τη διάθεση να προβληματιστούν και να συνεργαστούν».

Βερβεσός: «Ζήτημα μείζονος εθνικής σημασίας η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη»

Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων Ελλάδας, Δημήτρης Βερβεσός, ανέφερε ότι «η ανεξάρτητη και αποτελεσματική λειτουργία της Δικαιοσύνης αποτελεί ζήτημα μείζονος εθνικής σημασίας», ενώ αναφέρθηκε και στη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου για τις τηλεφωνικές υποκλοπές και τις αρμοδιότητες ελέγχου της  Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).

«Η Δικαιοσύνη οφείλει να απορρίπτει σθεναρά σε κάθε απόπειρα επηρεασμού της από οποιονδήποτε και αν προέρχεται, όσο υψηλά και αν βρίσκεται, αλλά ταυτόχρονα και να μην υπερβαίνει το πλαίσιο της θεσμοθετημένης λειτουργίας της, ιδίως σε σχέση με τις λοιπές εξουσίες και Αρχές και δη τις συνταγματικά κατοχυρωμένες», ανέφερε ο κ. Βερβεσός, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων:

  • Θα πρέπει να υπάρξει μόνιμος, θεσμοθετημένος διάλογος σε όλους τους δικαστικούς σχηματισμούς της χώρας μεταξύ λειτουργών και συλλειτουργών της Θέμιδας και δικαστικών υπαλλήλων. Εξίσου σημαντική είναι η θέσπιση Κοινού Κώδικα Δεοντολογίας.
  • Το δικηγορικό σώμα έχει καταδικάσει επανειλημμένα φαινόμενα συνήχησης της εκτελεστικής και της δικαστικής εξουσίας, τη μη συμμόρφωση της Διοίκησης με δικαστικές αποφάσεις κ.ο.κ.

Στην συνάντηση παραβρέθηκαν  η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, ο Γενικός Επίτροπος της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων Δημήτριος Κωστάκης, η πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Ευγενία Βελώνη, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και Πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας Δημήτρης Βερβεσός και ο πρόεδρο της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος Γεώργιος Διαμάντης.