Skip to main content

Μέτρα δύο ταχυτήτων μέχρι τις κάλπες

Στην κυβέρνηση παρακολουθούν με προσοχή την πορεία του πληθωρισμού και κρατούν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την επόμενη ημέρα.

Με μέτρα στήριξης μέχρι τις εκλογές προχωρά το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η οικονομία θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Ένα πλέγμα δράσεων υλοποιείται σε δόσεις, ενώ στο οικονομικό επιτελείο έχουν και μέτρα «κάβα» ανάλογα με την πορεία των τιμών το επόμενο διάστημα.

Ουσιαστικά το πακέτο που έχει μπει σε εφαρμογή περιλαμβάνει μέτρα δύο ταχυτήτων: παρεμβάσεις με μόνιμο αποτύπωμα (όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, το «ξεπάγωμα» των συντάξεων) και κινήσεις προσωρινού χαρακτήρα για όσο διάστημα συνεχίζονται οι ανατιμήσεις (π.χ. εξάμηνη εφαρμογή του Market Pass). Στην κυβέρνηση παρακολουθούν με προσοχή την πορεία του πληθωρισμού και κρατούν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την επόμενη ημέρα.

Άλλωστε υπάρχει και ένα ποσό άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στον «κουμπαρά», το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί για πρόσθετα μέτρα στήριξης το επόμενο διάστημα ανάλογα με την πορεία των τιμών. Μάλιστα δεν πρέπει να αποκλείεται να υπάρξει μια ακόμα έκτακτη ενίσχυση – όπως έγινε τα Χριστούγεννα – λίγο πριν το Πάσχα για την στήριξη ευάλωτων ομάδων (χαμηλοσυνταξιούχοι, δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων κ.α.) αν υπάρξουν νέες ανατιμήσεις.

Δεδομένο είναι πως ένα από τα βασικά θέματα που θα κυριαρχήσει στην προεκλογική περίοδο είναι η πορεία των μισθών. «Αν ο τίτλος της πρώτης μας θητείας, η κορωνίδα των προεκλογικών μας δεσμεύσεων ήταν λιγότεροι φόροι, ο τίτλος της επόμενης θητείας θα είναι καλύτεροι μισθοί για όλους τους Έλληνες» έχει σημειώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Υπενθυμίζεται πως η νέα χρονιά έκανε «ποδαρικό» με αυξήσεις για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ λόγω της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης και ακολουθεί τον Απρίλιο η αύξηση του κατώτατου μισθού (μέτρο που έρχεται ένα μήνα νωρίτερα γεγονός που αναζωπύρωσε την εκλογολογία).

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο μιλούν για μια «εισαγόμενη» ακρίβεια και καλλιεργούν μια θετική εικόνα για την επόμενη ημέρα της οικονομίας (προσέλκυση επενδύσεων, απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας κ.α.). Ωστόσο αναγνωρίζουν πως το κύμα των ανατιμήσεων απειλεί τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και προβληματίζονται για το ενδεχόμενο αυτό να οδηγήσει σε μια ψήφο με αντικυβερνητικά χαρακτηριστικά στις κάλπες της απλής αναλογικής.

Σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο το επόμενο διάστημα θα πυκνώσουν οι περιοδείες του πρωθυπουργού προκειμένου να προβληθούν τα πεπραγμένα της κυβέρνησης και να παρουσιαστεί το σχέδιο για την επόμενη ημέρα. Προς το παρόν έχουν κλειδώσει επισκέψεις στη Λάρισα, την Κομοτηνή, τα Ιωάννινα και την Κοζάνη, ενώ στις περιοδείες αυτές ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει διευρυμένες συσκέψεις με παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορείς της αγοράς.

Πόσο θα… κρατήσει η προεκλογική περίοδος

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο βλέπουν διπλές κάλπες, ωστόσο στόχος είναι από την προκήρυξη των εκλογών μέχρι και την δεύτερη αναμέτρηση να υπάρξει ένα διάστημα που δεν θα ξεπερνά τους δύο μήνες. Επομένως σε περίπτωση που οι κάλπες στηθούν τον Απρίλιο η προκήρυξη των εκλογών θα πρέπει να γίνει τον Μάρτιο και σε περίπτωση μη σχηματισμού κυβέρνησης θα ακολουθήσει δεύτερη αναμέτρηση το Μάιο.

Στη Νέα Δημοκρατία μιλούν για «αυτοδύναμη Ελλάδα» και εκτιμούν πως δεν θα μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση στις εκλογές της απλής αναλογικής. Ωστόσο υπογραμμίζουν πως η πρώτη κάλπη είναι η κρισιμότερη, αφού εκεί θα φανεί η δυναμική των κομμάτων αλλά και η «απόσταση» ανάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο κόμμα. Να σημειωθεί εδώ πως η μεθεπόμενη αναμέτρηση θα γίνει με τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε το 2020 και με βάση τον όποιον θα χρειαστεί ένα ποσοστό κοντά στο 37.5% για την αυτοδυναμία (ποσοστό που είναι σε άμεση συνάρτηση και με την δυναμική των εκτός Βουλής κομμάτων).