Skip to main content

Πρωτοβουλία της ΑΔΑΕ για φως στις υποκλοπές με έλεγχο στα αρχεία των παρόχων

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Πρωτοβουλία για την ταυτοποίηση των πολιτικών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων αλλά και επιτελών των ενόπλων δυνάμεων που φέρεται να παρακολουθούσε η ΕΥΠ μέσω των παρόχων  τηλεφωνίας ανέλαβε η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) δημιουργώντας αισιοδοξία για την ανάδειξη της μεγάλης εικόνας των υποκλοπών περίπου πέντε μήνες μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης Ανδρουλάκη.

Με απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες στη Διαύγεια η συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή ανακοίνωσε ότι συνέστησε ομάδα ελέγχου η οποία θα μεταβεί «το ταχύτερο δυνατό» στις εγκαταστάσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων (Cosmote, ΟΤΕ, Vodafone και Wind) προκειμένου να ελέγξει τα αρχεία τους για τις άρσεις του απορρήτου των επικοινωνιών «διαφόρων προσώπων». Περαιτέρω επισημαίνεται η πρόθεση της αρχής να διεξαγάγει ελέγχους και σε όποιον άλλον πάροχο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδος, παραστεί ανάγκη κατά την εξέλιξη του ελέγχου. Σκοπός θα είναι να ελεγχθούν όλα τα σχετικά αρχεία των εν λόγω παρόχων, για να διαπιστώσει και να επιβεβαιώσει η ΑΔΑΕ αν έχουν εκδοθεί κατά το παρελθόν διατάξεις άρσεως απορρήτου των επικοινωνιών σε σχέση με συγκεκριμένες τηλεφωνικές συνδέσεις.

Όπως επισημαίνεται η ομάδα ελέγχου θα αποτελείται από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο, τρία τακτικά μέλη της Ολομέλειας έναν ειδικό επιστήμονα (για τεχνική υποστήριξη) και μια ποινικολόγο (για θέματα νομικής υποστήριξης). Σε επίρρωση της νομιμότητας της απόφασης η ΑΔΑΕ διευκρίνισε ότι αυτή εδράζεται στο Σύνταγμα, στους ιδρυτικούς νόμους της αλλά και σε σειρά νομοθετικών διατάξεων που της επιτρέπουν να διενεργεί ελέγχους είτε αυτεπαγγέλτως, είτε κατόπιν καταγγελιών.

Παράλληλα υπογράμμισε την «επιτακτική ανάγκη εκπλήρωσης του καθήκοντος, με το οποίο είναι επιφορτισμένη» και η οποία συνίσταται, όπως αναφέρει, στην εγγύηση «ότι τηρείται η συνταγματική ευταξία στο θεμελιώδες και απολύτως απαραβίαστο δικαίωμα στο απόρρητο των επικοινωνιών (άρθρο 19 του Συντάγματος) καθώς και «στην πλήρη και αποτελεσματική εποπτεία και διασφάλιση» ότι τηρείται πιστά από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς η εν γένει νομοθεσία σχετικά με την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών.

Αίτημα σε Αλ. Τσίπρα για διευκρινίσεις αναφορικά με τηλεφωνικούς αριθμούς

Να σημειωθεί ότι η απόφαση της ΑΔΑΕ αναφέρεται επίσης σε έγγραφο που της είχε αποστείλει στις 7 Δεκεμβρίου 2022 ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σχετικά με την ανάγκη διενέργειας επιτόπιων ελέγχων στα αρχεία των παρόχων. Επίσης κάνει μνεία και σε δημοσιεύματα του Τύπου που ανέφεραν ότι υπήρξαν άρσεις απορρήτου μέσω μη προσδιοριζόμενου τρόπου (μέσω της διαδικασίας νομίμων επισυνδέσεων ή μέσω πειρατικού λογισμικού) προσώπων, ορισμένα εκ των οποίων κατέχουν κορυφαία δημόσια αξιώματα. Μάλιστα, στο πλαίσιο των επικείμενων ελέγχων η ανεξάρτητη αρχή κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εμπλουτίσει το ερώτημα του «με συγκεκριμένους αριθμούς τηλεφώνου» που σχετίζονται με τα εν λόγω δημόσια πρόσωπα και την πιθανότητα άρσης του απορρήτου της επικοινωνίας τους μέσω των συγκεκριμένων αριθμών.