Skip to main content

Ν. Ηλιόπουλος: Αναπαράγεται η αισχροκέρδεια σε βάρος των πολιτών – Δεν φορολογούνται τα υπερκέρδη

Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι πολύ παραπάνω, με 18,7% σε δημητριακά και ψωμί, με 16,7% στο κρέας, με 25% στα γαλακτοκομικά, εξήγησε ο Ν. Ηλιόπουλος.

Η ρύθμιση της κυβέρνησης για το market pass ήταν κοροϊδία στους πολίτες, τη στιγμή που διατηρεί ακέραιο το μηχανισμό λεηλασίας της κοινωνίας, τόνισε σε συνέντευξή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος.

Σε ερώτηση γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν υπερψήφισε το κυβερνητικό μέτρο για το market pass, σημείωσε: «πρώτα από όλα είναι συνειδητό ψέμα του κ. Μητσοτάκη να λέει ότι είναι 10% η αύξηση του πληθωρισμού, άρα θα δώσει 10% επιδότηση». «Γιατί ξέρει πολύ καλά ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι πολύ παραπάνω, με 18,7% σε δημητριακά και ψωμί, με 16,7% στο κρέας, με 25% στα γαλακτοκομικά», εξήγησε ο Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90.1 FM».

«Ακόμα, τα διυλιστήρια κλείνουν φέτος με υπερκέρδη που θα ακουμπήσουν τα 3 δις ευρώ. Οπότε τα 600 εκ. επιδότηση αποτελούν απάτη, η κυβέρνηση δεν ακυρώνει το μηχανισμό λεηλασίας των πολιτών, κλέβει 10 και επιστρέφει 1», υπογράμμισε.

«Από εκεί και πέρα, η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι να ψηφίζει οτιδήποτε φέρνει έστω και μια ελάχιστη οικονομική βοήθεια στους πολίτες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, επιλέξαμε το “παρών” γιατί, πρώτον, η έκτακτη εισφορά δεν επεκτείνεται και για το 2023, λες και στην αρχή του χρόνου θα σταματήσουμε να πληρώνουμε την πιο ακριβή βενζίνη ή θα σταματήσουν να έχουν υπερκέρδη τα διυλιστήρια. Δεύτερον, τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει λεηλατήσει την κοινωνία με 4 δισ. παραπάνω έσοδα από ΦΠΑ, λέει στην τροπολογία που έφερε ότι αυτά τα 600 εκ. από τα διυλιστήρια δεν είναι φόρος αλλά δαπάνη, έτσι ώστε να μειώσει τα φορολογικά έξοδα των εταιρειών», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Αυτό είναι κοροϊδία στους πολίτες», είπε.

Αναφερθείς στις πολιτικές εξελίξεις, σημείωσε: «θα βοηθούσε πάρα πολύ την πολιτική συζήτηση, ώστε να σταματήσει η σεναριολογία, να οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία των εκλογών». «Στην τελευταία δημοσκόπηση της MRB, στα ποιοτικά στοιχεία υπάρχουν ορισμένα πολύ κρίσιμα δεδομένα. Στο ερώτημα αν έχουμε απλά ακρίβεια ή υπάρχει αισχροκέρδεια, το 73,3% των πολιτών μιλά για αισχροκέρδεια. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά όταν είμαστε η χώρα με την πιο ακριβή τιμή βενζίνης, την πιο ακριβή τιμή στο ρεύμα στη χονδρική. Κι όλα αυτά όταν είμαστε η μοναδική χώρα στην ευρωζώνη που ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλότερος από αυτόν του 2010», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Στην ίδια έρευνα της MRB, στα κρίσιμα ερωτήματα ποια κυβέρνηση μπορεί να διασφαλίσει το εισόδημα των πολιτών γενικά και της μεσαίας τάξης ειδικότερα, η πλειοψηφία απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», είπε. «Η εκλογική μάχη που έχουμε μπροστά μας θα είναι ένα ντέρμπι», επεσήμανε.

Όσον αφορά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, σημείωσε: «Η κυβέρνηση κρύβεται όταν λέει απλώς ότι θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη. Γιατί μέχρι τότε δεν προχωρά στα απαραίτητα ελεγκτικά βήματα, είτε μέσω της Θεσμών και Διαφάνειας είτε μέσω της διευκόλυνσης της ΑΔΑΕ, έτσι ώστε να διευκολυνθεί τελικά και το έργο της Δικαιοσύνης. Για παράδειγμα στην περίπτωση του Βελγίου -για διαφορετικές αλλά εξίσου σοβαρές υποθέσεις- είδαμε ότι πριν προχωρήσει η Δικαιοσύνη, οι βελγικές διωκτικές αρχές έκαναν γρήγορα και αποτελεσματικά τη δουλειά τους», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Δεν γίνονται αυτά που πρέπει να γίνουν για τη διερεύνηση των υποκλοπών κι αυτό γιατί το καθεστώς Μητσοτάκη προσπαθεί να κρύψει τις δικές του ευθύνες», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς, τέλος, για τη φωτογραφία σε νυχτερινό κέντρο που προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη σχετικά με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, ο Νάσος Ηλιόπουλος ανέφερε: «το θεωρώ γελοίο, ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται και για αυτό πρέπει να λειτουργούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, όχι το να “βάζει” πρόστιμα ο υπουργός μέσω Twitter σχολιάζοντας μια φωτογραφία».

«Είναι πραγματικά τραγικό, ωστόσο, να είμαστε σε μια χώρα που συζητήσαμε τόσο πολύ αυτό, αλλά δε συζητήσαμε ότι τις προηγούμενες μέρες ένας άνθρωπος 30 χρονών έχασε τη ζωή του στα Λιπάσματα Καβάλας, σε ένα χώρο που διαρκώς καταγγέλλεται για τις εργασιακές του συνθήκες και που η κυβέρνηση επιλέγει να μην στείλει την Επιθεώρηση Εργασίας. Αυτό από μόνο του δείχνει πόσο αστείος είναι ο δημόσιος διάλογος στη χώρα, με ευθύνη του καθεστώτος Μητσοτάκη», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.